Liviu Pop: Nu există nici libertate absolută – trebuie să înțelegem acest lucru – și nu există nici dreptate absolută. Pentru că libertatea absolută își bate joc de dreptate, iar dreptatea absolută neagă libertatea. Cred că justiția trebuie să fie realizată, să fie înfăptuită cu bunătate.

19 iul. 2017
Vizualizari: 3284

Liviu Pop: Înainte de toate, vreau să felicit Editura Universul Juridic și redacția revistei Legal Point pentru apariția numărului 1 din acest an al acestei prestigioase reviste, care este o revistă dedicată, după cum îmi dau seama, elitelor. De asemenea, vreau să mulțumesc redacției și editurii că mi-a oferit ocazia ca, în acest număr, să fie cuprins și un interviu al meu despre viața mea și despre activitatea mea în calitate de profesor universitar în specialitatea dreptului privat.

Trecând peste decorul frazelor de circumstanță, vreau să felicit, în același timp, și pe juriștii noștri, pentru că e Ziua Justiției, pentru că rolul juriștilor în societatea de astăzi este unul dintre cele mai importante. După cum se știe, societatea românească se află într-o stare de adâncă senescență, care trebuie neapărat să fie corectată printr-o reconstrucție morală. Reconstrucția morală a societății este datoria principală a intelectualității și între intelectuali, un rol important, așa cum am spus, îl au juriștii. Pentru că noi, juriștii, suntem chemați în primul rând să facem dreptate sau, cel puțin, să contribuim la facerea dreptății, aducându-ne mereu aminte că valorile cele mai de preț ale unei societăți sănătoase sunt libertatea și dreptatea. Ele se află într-o strânsă simbioză. Nu există nici libertate absolută – trebuie să înțelegem acest lucru – și nu există nici dreptate absolută. Pentru că libertatea absolută își bate joc de dreptate, iar dreptatea absolută neagă libertatea. Cred că justiția trebuie să fie realizată, să fie înfăptuită cu bunătate. Noi, juriștii, trebuie să fim exigenți, dar, în același timp, buni; să facem justiția cu bunătate. Numai oamenii buni sunt oameni puternici; numai bunătatea îngăduitoare, adâncă, caldă, iertătoare este cea care ne înnobilează pe noi, oamenii, și, aș zice, pe noi, juriștii. Toți cei care sunt estropiați sunt răi, sunt meschini, sunt orgolioși, sunt egoiști. Noi trebuie să fim buni, să fim generoși și să facem, repet, justiția cu dreptate.

Poate că n-ar fi rău ca în final să vă spun câteva cuvinte care exprimă un strop de înțelepciune pe care le-am luat din Talmud: „Fii atent la gândurile tale, pentru că vor deveni cuvintele tale! Fii atent la cuvintele tale, pentru că vor deveni faptele tale! Fii atent la faptele tale, pentru că vor deveni obiceiurile tale! Fii atent la obiceiurile tale, pentru că vor deveni destinul tău!”

Mulțumesc pentru acest interviu și urez tuturor juriștilor succes în tot ceea ce vor întreprinde în anul care vine pentru succesul dreptății și pentru succesul justiției. Vă mulțumesc.

Liviu Pop: Nu există nici libertate absolută – trebuie să înțelegem acest lucru – și nu există nici dreptate absolută. Pentru că libertatea absolută își bate joc de dreptate, iar dreptatea absolută neagă libertatea. Cred că justiția trebuie să fie realizată, să fie înfăptuită cu bunătate. was last modified: iulie 19th, 2017 by Liviu Pop

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Liviu Pop

Liviu Pop

Este profesor universitar emerit la Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca.
A mai scris: