Regulamentul intern al angajatorilor. De la obligație legală la necesitate organizațională

Întocmirea regulamentului intern nu este doar o respectare formală a unei obligații legale, deoarece prin acest act angajatorul are posibilitatea de a implementa la nivelul unității reguli și politici proprii, bineînțeles, sub rezerva legalității acestora.
Potrivit dispozițiile articolului 246 din Codul muncii, angajatorii persoane juridice au obligația de a întocmi regulamentul intern în termen de 60 de zile de la data dobândirii personalității juridice. Angajatorii persoane fizice au obligația de a întocmi regulamentul intern în termen de 60 de zile de la data la care au dobândit calitatea de angajator, adică au încheiat primul contract individual de muncă pe baza căruia se stabilesc raporturi juridice de muncă, care impun și o reglementare prin regulamentul intern.
Lipsa întocmirii regulamentului intern de către angajator constituie contravenție și se sancționează cu amendă, care este aplicată de către inspectorii de muncă în temeiul Legii nr. 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii. Aceeași sancțiune este aplicată și în cazul în care angajatorul nu face dovada consultării sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților ori dovada aducerii la cunoștința salariaților a regulamentului intern.
La întocmirea regulamentului intern, angajatorul are obligația de a respecta dispozițiile cuprinse în Codul muncii sau în alte acte normative, precum și, după caz, cele din contractul colectiv de muncă aplicabil. În plus, cu titlu general, toate prevederile regulamentului intern trebuie să se circumscrie principiului bunei credințe a participanților la raporturile de muncă și să nu conțină reguli sau obligații ilicite ori imorale.
Art. 241 din Codul muncii stabilește că Regulamentul intern al unei angajator, persoană fizică sau juridică, trebuie să cuprindă cel puțin următoarele:
a) reguli privind protecția, igiena și securitatea în muncă în cadrul unității
În cadrul regulamentului intern nu este necesar a fi preluate toate dispozițiile prevăzute în actele normative care stabilesc norme și reguli privind protecția, igiena și securitatea în muncă, deoarece s-ar ajunge la o suprareglementare inutilă a regulamentului intern.
În schimb, angajatorul trebuie să stabilească reguli de protecție, igienă, sănătate și securitate în muncă prin raportare la specificul activității proprii și care nu sunt legiferate prin actele normative corespunzătoare. Pe lângă reglementarea proprie a angajatorului, acesta va trebui să aibă în vedere și întocmirea de către persoane autorizate a unor proceduri specifice de sănătate și securitate în muncă, care nu este obligatoriu a fi cuprinse în regulamentul intern.
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării și al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnității
Și acest domeniu are o reglementare legală amplă, prin Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și tratament între bărbați și femei, republicată, și O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
Prin regulamentul intern se vor avea în vedere principiile și regulile generale stabilite prin aceste acte normative, precum și, după caz, aspecte proprii activității angajatorului, zonei în care își desfășoară activitatea, categoriile de salariați și potențiali salariați, tipurile de clienți și furnizori.
c) drepturile și obligațiile angajatorului și ale salariaților
Deși ar putea fi considerată suficientă preluarea categoriilor de drepturi și obligații ale salariaților și angajatorului stabilite de Codul muncii, este utilă inserarea în regulamentul intern a unor drepturi și obligații specifice activității angajatorului.
În plus, prin regulamentul intern se pot stabili drepturi de care ar beneficia salariații și care nu sunt prevăzute în Codul muncii ori alte acte normative sau un alt nivel al anumitor drepturi. Acordarea prin regulamentul intern a unor noi drepturi sau a unui nivel mai mare decât cel legal este o modalitate practică, mai ales în situația în care la nivelul angajatorului nu s a încheiat un contract colectiv de muncă, însă angajatorul are disponibilitatea de a le acorda. Poate fi vorba de acordarea unor sporuri specifice condițiilor în care salariații își desfășoară activitatea, a unui număr mai mare de zile libere sau de concediu, de beneficii acordate salariaților pentru desfășurarea anumitor activități sau cu ocazia unor evenimente, precum și drepturi în favoarea angajatorului.
Totodată, în afara obligațiilor legale, se pot stabili și alte obligații în sarcina salariaților sau angajatorului, care au legătură cu funcționarea unității, îndeplinirea atribuțiilor salariaților, obligații concrete care trebuie respectate în cadrul/incinta societății sau în relațiile cu beneficiarii ori alți parteneri contractuali ai angajatorului.
d) procedura de soluționare a cererilor sau a reclamațiilor individuale ale salariaților
Prin această procedură se stabilește circuitul cererilor sau al reclamațiilor salariaților, termenele și persoanele competente să le soluționeze.
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate
Aceste reguli au în vedere etica, deontologia și buna comportare a salariaților în cadrul sau în afara unității angajatorului, față de ceilalți salariați sau terțe persoane. Este firesc ca aceste reguli să privească și comportarea reprezentanților angajatorului față de salariați sau a șefilor ierarhic superiori față de salariații din subordine.
f) abaterile disciplinare și sancțiunile aplicabile
Prin regulamentul intern nu se vor stabili sancțiunile ce urmează a fi aplicate salariaților, deoarece acestea sunt prevăzute limitativ de Codul muncii.
Ceea ce urmează a fi reglementat sunt acțiunile sau inacțiunile (faptele) concrete ale salariaților care, în viziunea și exigențele angajatorului, constituie abatere disciplinară și, corelativ, sancțiunile, prevăzute de lege, corespunzătoare acestor fapte.
Prin regulamentul intern, angajatorul are posibilitatea de a prestabili anumite sancțiuni pentru săvârșirea anumitor abateri disciplinare, evident, aplicarea sancțiunilor disciplinare urmând să aibă loc după efectuarea cercetării disciplinare prealabile a salariatului în cauză. Acest drept al angajatorului nu este unul discreționar, deoarece trebuie asigurată o reală temeinicie a sancțiunii aplicate, printr-o proporționalizare între gravitatea faptei săvârșite de salariat, vinovăția acestuia, urmările și/sau prejudiciul produs.
De altfel, la verificarea temeiniciei sancțiunii, instanța de judecată are posibilitatea de a înlocui sancțiunea aplicată salariatului cu o altă sancțiune mai puțin severă, nefiind ținută în mod absolut de prevederile regulamentului intern întocmit de angajator.
g) reguli referitoare la procedura disciplinară
Aceste reguli au rolul de a completa dispozițiile generale și obligatorii ale Codului muncii referitoare la procedura cercetării disciplinare a salariaților.
Prin regulamentul intern se pot stabili proceduri concrete privind îndeplinirea procedurii legale de cercetare disciplinară, cum ar fi: procedura de sesizare a faptelor ce ar constitui abatere disciplinară, procedura de numire a persoanei sau persoanelor competente să efectueze cercetarea disciplinară prealabilă, modul în care decurge cercetarea disciplinară, anumite termene care trebuie respectate și altele. Însă, toate aceste proceduri particulare cuprinse în regulamentul intern trebuie să respecte dreptul la apărare al salariaților și aplicarea unor sancțiuni legale.
h) modalitățile de aplicare a altor dispoziții legale sau contractuale specifice
Codul muncii și alte acte normative lasă la îndemâna angajatorului reglementări specifice ce este obligatoriu a se regăsi în cuprinsul regulamentului intern, mai ales în situația în care la nivelul angajatorului nu este încheiat un contract colectiv de muncă.
Prin regulamentul intern se pot stabili condițiile în care poate fi suspendat sau desfăcut contractul individual de muncă al salariatului în situația absențelor nemotivate, stabilirea programului de lucru inegal, a repausului zilnic și a pauzelor de masă, modul de acordare și durata concediului fără plată, stabilirea datei plății salariului, îndatoririle de serviciu și sarcinile profesionale ale salariaților, procedura de desemnare și numărul reprezentanților salariaților cu răspunderi specifice în domeniul sănătății și securității în muncă și altele.
i) criteriile și procedurile de evaluare profesională a salariaților
În regulamentul intern se vor avea în vedere criteriile generale de evaluare a salariaților și o procedură unică, general valabilă, de evaluare profesională. Criteriile și procedura de evaluare trebuie să vizeze toți salariații angajatorului sau, cel mult, un grup de salariați.
În schimb, criteriile individuale, speciale, de evaluare a salariaților sunt stabilite obligatoriu prin contractul individual de muncă sau printr-o anexă la acesta (act adițional sau fișa postului), cu raportare la atribuțiile de serviciu și/sau obiectivele postului.
Criteriile generale stabilite prin regulamentul intern nu le exclud sau includ pe cele stabilite prin contractul individual de muncă, ci se completează unele cu altele și stau la baza evaluării profesionale complete a salariaților.
Lipsa din regulamentul intern a procedurii de evaluare profesională a salariaților face practic imposibilă verificarea, în mod legal, a corespunderii profesionale a salariaților de către angajator și conduce, implicit, la aplicarea unor măsuri ori sancțiuni nelegale și netemeinice care pot fi anulate de instanțele de judecată.
Pentru a fi opozabil salariaților, este necesar și obligatoriu ca angajatorul să asigure publicitatea regulamentului intern, să îl aducă la cunoștința fiecăruia și tuturor salariaților.
La data semnării contractului individual de muncă sau, cel târziu, la data începerii activității salariatului, angajatorul trebuie să aducă la cunoștința acestuia și regulamentul intern prin înmânarea sub semnătură a unui exemplar al regulamentului intern, prin semnarea de către salariat a unui proces verbal prin care confirmă că a luat cunoștință de prevederile regulamentului intern sau altă modalitate stabilită prin contractul colectiv de muncă ori regulamentul intern.
Odată cu luarea la cunoștință a regulamentului intern, dispozițiile acestuia produc efecte față de salariat și ambele părți au obligația legală de a i respecta toate prevederile.
Autor: Avocat Marius-Cătălin Preduț, membrul al Baroului București | www.mcp-avocati.ro.
Jurisprudență
- Cerere de chemare în judecată privind constatarea refuzului nejustificat de a emite aviz favorabil corelativ cu obligarea pârâţilor la emiterea avizului favorabil cu privire la imobilele menționate și obligarea pârâţilor la repararea prejudiciului cauzat prin refuzul nejustificat de a emite actele administrative
- Limitarea normativă a obiectului recursului în casaţie la situaţii de drept strict prevăzute de lege. Excluderea rejudecării cauzei pentru a treia oară. Recurs nefondat
- Motiv de recurs privind situaţiile în care instanţa aplică un act normativ care nu este incident în pricina dedusă judecăţii. Critici nefondate
- Exceptarea de la calea de atac a recursului a cererilor privind conflictele de muncă. Inadmisibilitatea recursului
- Măsura arestării provizorii. Asigurarea predării persoanei solicitate autorităţilor judiciare străine. Respingerea contestației
- Acţiune în constatare având ca obiect dobândirea dreptului de superficie prin uzucapiunea de 10 ani. Recurs respins ca fiind nefondat
PARTENERI INSTITUȚIONALI
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- CCR: Eliminarea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari este neconstituțională
- Votarea în JAI a aderării României şi Bulgariei la Spațiul Schengen ar putea fi amânată
- Din ianuarie, prețul energiei electrice ar putea crește
- Ucraina cere ajutorul României, Poloniei şi Slovaciei pentru a-şi completa necesarul de energie electrică
- AUR adună vot cu vot
Opinii

Criza dreptului și a justiției în epoca postmodernismului. Contradicții… (citește)
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- Decrete prezidențiale. Legea privind sistemul public de pensii și alte decrete semnate
- [Rectificare] Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern – modificări (O.G. nr. 29/2022)
- Decizie ÎCCJ (Complet DCD) nr. 67/2023 (M. Of. nr. 1072/28.11.2023): Art. 22 din Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală
- CDEP. Legea pentru modificarea Codului penal și alte acte normative adoptate în ședința din 29 noiembrie 2023
- Decrete prezidențiale. Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 42/2023 pentru modificarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social şi Codului muncii și alte decrete semnate
Jurisprudență CEDO
- Hotărârea CEDO din 1 martie 2022 în Cauza S. împotriva României (Cererea nr. 23.126/16)
- Efectuarea percheziţiei domiciliare în viziunea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului
- CSM. Cauze CEDO 2018-2022
- Hotărârea CEDO din 25 ianuarie 2022 în cauza D. împotriva României (Cererea nr. 54.780/15)
- Standardul european de avut în vedere în cauzele privind stabilirea drepturilor parentale ale persoanelor cu afecțiuni psihice
Conferințe
- Universul Juridic
- UNBR. Conferința „Aspecte practice generate de aplicarea codurilor fundamentale”
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Rămâi la curent cu noutățile juridice
Despre autor:

Marius-Cătălin Preduț
Este licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității București. Pregătirea profesională a continuat-o la Academia de Poliție A. I. Cuza din București prin absolvirea în 2007 a studiilor de Master în „Drept Privat și al afacerilor” și în anul 2010 a studiilor postuniversitare de „Drept civil şi procesual civil” la Universitatea București.- Prelungirea contractului individual de muncă după împlinirea condițiilor de pensionare. Cumulul pensiei cu salariul
- Invocarea de către salariat a excepției de neexecutare a obligațiilor stabilite prin contractul de muncă. Aplicabilitate și particularități necesare
- Dreptul la muncă trebuie apărat prin măsuri real proporționale și nediscriminatorii între operatorii economici
- Reorganizarea relațiilor de muncă în criză și după criză
- Șomajul tehnic pe perioada stării de urgență. Beneficiari și procedura de atribuire
- Păstrați-vă salariații, veți avea din nou nevoie de ei! 10 soluții legale
- Munca la domiciliu și telemunca. Aspecte practice și legale
- Activitatea agentului de muncă temporară. Raporturi juridice create. Salarizare. Concedierea salariatului temporar
- Încetarea de drept a contractului de muncă, sau a raportului de serviciu, de la data împlinirii condițiilor de pensionare. Situația femeilor salariat. Continuarea raporturilor de muncă
- Digitalizare și automatizare. Obligația angajatorilor de a asigura permanent condițiile tehnice şi organizatorice pentru elaborarea normelor de muncă de către salariați
- Regulamentul intern al angajatorilor. De la obligație legală la necesitate organizațională
Despre concurență sine ira et studio
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar
- Consiliul Concurenței. Concurs pentru ocuparea unei funcții contractuale de execuție vacante de consilier – 17 decembrie 2021
- Consiliul Concurenței. Recomandare privind elaborarea unei reglementări unitare privind domeniul deșeurilor medicale
- Consiliul Concurenței. Derularea unei investigaţii pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră
- Consiliul Concurenței. Bilanțul activității – 2020
Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- „Cele două noi cursuri I.N.P.P.A. de specializare în arbitraj comercial deschid participanților oportunități nebănuite”
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 20 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 19 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alexandru Stănescu, Partener SLV Legal
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 18 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Arbitrajul în timpul stării de urgență
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 17 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Markus Burgstaller: The future of investment arbitration in post Achmea era
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- Acces VIDEO: Lansarea REVISTEI LEGAL POINT nr 1-2/2023
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- [IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
Agenda Juridică
- Conferința Națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul legii asupra profesiilor liberale”, ediția a VI-a.
- [CUM A FOST] Conferința [Inter]națională de Drept Civil. Familia. Ediția a VI-a: În căutarea echilibrului dintre nevoile prezentului și experiența trecutului
- GALA PREMIILOR ŞTIINŢIFICE ALE UNIUNII JURIŞTILOR DIN ROMÂNIA, 8 decembrie 2023
- Conferința „GDPR – Data Privacy Observer 2024”, 25 ianuarie 2024
- [CUM A FOST] Conferința Regională de Insolvență Băile Felix, 3 – 4 Noiembrie 2023
Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA
- Vocația construcției (II)
- Despre prietenia sinceră
- La Universitatea Titu Maiorescu se face carte
- O lecție despre libertate
- O lecție de generozitate
Gânduri nejuridice
- Cine sunt (azi)? (II)
- Lipsiți de substanță
- Ce aveți, domnilor, cu „Școala de la Frankfurt”?
- Sexul prin perete
- Homo Cliens și Homo Iratus
Content parteneri
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
- „Drumul”. Interviu cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu, judecător și directorul Institutului Național al Magistraturii
- „Dania lui Ursulescu”. Interviu cu Octavian Ursulescu, jurnalist și prezentator de televiziune
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- danil_matei@yahoo.com la Ordinea publică clasică şi ordinea publică modernă
- popa.popa.constantin la Momentul curgerii termenului în care Prefectul poate solicita anularea autorizaţiei de construire
- camelia_pop1982@yahoo.com la Criza ideii de dragoste – mama tuturor crizelor
- ginaorgadumitriu@gmail.com la Unele repere axiologice ale bunei-credințe și gradul valorificării ei în dreptul pozitiv
- telemarketing1@universuljuridic.ro la ACCES VIDEO: Efectul de noise și baiasurile reflectate în variabilitatea hotărârilor în cazuri similare