Discursul domnului Radu Rizoiu cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021

6 oct. 2022
Vizualizari: 445

„Vodka is a luxury we have.

Caviar is a luxury we have.

Time is not.”

Enemy at the Gates, Paramount Pictures (2001)

Sunt foarte emoționat că, iată, la ceas de seară, mă aflu aici, în Aula Institutului Național al Magistraturii, alături de oameni dragi. Este un fel de cerc literar al juriștilor… Și emoția este dată de amintiri (ca la Proust), căci îmi aduc aminte de o zi de noiembrie 2006, când tot aici am bătut la ușa acestui „cerc”, la lansarea primei mele cărți (un comentariu pe articole al Titlului VI din Legea nr. 99/1999). Profesorul Valeriu Stoica (unul dintre inițiatorii proiectului de înființare a Institutului) își amintește și dumnealui momentul, pentru că a vorbit atunci despre acea carte. La fel și domnul Președinte Nicolae Cîrstea… Îmi amintesc cu emoție de acel moment pentru că Institutul a fost locul unde mi-am făcut ucenicia ca dascăl și aici am ieșit din zona de confort a garanțiilor pentru a descoperi lumea mai vastă a raporturilor juridice (cu profesioniști). Pe vremea când statul avea grijă de fiecare absolvent de facultate, repartițiile „pe post” la Facultatea de Drept începeau mereu cu posturile pentru magistrați. Așadar, cei mai buni absolvenți ajungeau judecători și procurori. Astăzi, bătălia pentru un loc la Institutul Național al Magistraturii rămâne una dintre cele mai acerbe competiții. Iată de ce prezența mea aici mă umple de emoție…

Țin să mulțumesc Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, reprezentată aici prin domnul Președinte Dragoș-Theodor Ivanovici, pentru premiul acordat. Așa cum sublinia și domnul Președinte, poate părea ciudat ca o carte despre teoria actului juridic să primească un premiu din partea executorilor. În definitiv, executarea (silită) este una dintre cele mai pragmatice faze ale procesului civil. La ce ne folosește teoria aici? Așa cum îmi explica la un moment dat un foarte bun prieten (executor judecătoresc și el), Bogdan Dumitrache, cele mai dificile (și subtile) probleme de drept (substanțial) civil se ridică în următoarele proceduri judiciare: timbraj, competență și… încuviințarea executării. Ei bine, deși cartea de față nu tratează despre efectele (și executarea) actului juridic, am discutat totuși despre puterea sa executorie și despre legea aplicabilă titlurilor executorii de sorginte contractuală. De asemenea, am precizat în introducere că, din punctul meu de vedere, și hotărârea judecătorească este un act juridic, așa că importanța unei teorii generale se poate extinde și în zona executării (silite).

Mulțumesc juriului care a considerat că o carte universitară merită premiul care poartă numele unui eminent jurist; un jurist ale cărui contribuții în materie (în special cu privire la teoria modernă a nulității, al cărei exponent a fost) sunt extraordinare. Am încercat și în carte să dezvolt această teorie a nulității care mi se pare foarte bine explicitată în textele noului Cod civil. Și poate și mai interesant este că Profesorul Traian Ionașcu a reușit să facă performanță indiferent de regimul politic sub care a lucrat. Teza de doctorat de la Sorbona a fost realizată sub îndrumarea iluștrilor Henri Capitant și Georges Ripert și a tratat o temă care și astăzi este dificilă – despre cauza actului juridic. A devenit apoi profesor la Facultățile de Drept din Iași și, ulterior, București. Iar, după război, a fost unul dintre motoarele din spatele proaspăt înființatului Institut de Cercetări Juridice (al cărui director adjunct și, apoi, director a fost pentru mulți ani), care a reușit să salveze mari nume ale științelor juridice de persecuțiile autorităților vremii. În filmul Enemy at the Gates, Bob Hoskins, interpretând rolul lui Nikita Hrușciov, pe atunci comisar politic trimis de Stalin să se asigure că Stalingradul nu se va preda, are o replică pe care am reținut-o: „This city… is Stalingrad. Stalingrad! This city bears the name of the Boss. It’s more than a city, it’s a symbol”. Cam așa mă simt și eu primind premiul care poartă numele unui titan.

Dar mai ales țin să-i mulțumesc Profesorului Marian Nicolae, fără de care nu m-aș fi apucat de studiul sistematic al acestei materii. Totul a început în anul 2002, când Profesorul Marian Nicolae ne-a „comandat” pentru revista pe care o conducea atunci, mie și Profesorului Răzvan Dincă, o notă de jurisprudență în care se ridicau probleme legate de legătura dintre cei trei „C” ai actului juridic (capacitate, consimțământ și cauză), al căror liant este discernământul, notă publicată în acel an. De atunci, Profesorul Marian Nicolae m-a „împins” în mod constant pe acest drum. De aceea, această carte îi este dedicată cu (multă) recunoștință.

Așa cum încerc să explic și în carte, contractul este o capsulă a timpului. El este modul prin care omul, ca ființă plasată în timp, a reușit să îmblânzească timpul. Nu aș fi reușit să scriu această carte dacă nu „furam” timp. Evident că nu aș fi găsit acest timp dacă nu aș fi avut o familie minunată, care a „decontat” factura acestui efort. Precum Portretul lui Dorian Gray, fiecare pagină scrisă a însemnat o plimbare prin parc ratată cu cei dragi… Așa că „cele trei fete ale mele” sunt veritabili coautori (și) ai acestei cărți.

Pentru cartea ca obiect, mulțumirile mele se îndreaptă către doamna Liana Pătrașcu, redactor, și domnul Doru Pădurariu, director, de la Editura Hamangiu.

Domnul conf. univ. dr., av. Radu Rizoiu a primit Premiul „Traian Ionașcu”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România pentru cea mai bună carte a anului 2021 pe teme de drept privat, pentru lucrarea Curs de teoria actului juridic civil, apărută la Editura Hamangiu, București, 2021. 

* Alocuțiunea domnului conf. univ. dr., av. Radu Rizoiu, cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021.

Discursul domnului Radu Rizoiu cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021 was last modified: octombrie 6th, 2022 by Radu Rizoiu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Radu Rizoiu

Radu Rizoiu

Este profesor universitar, doctor în drept privat – garanții reale mobiliare, avocat, membru în Baroul Bucureşti, partener Rizoiu & Poenaru SCA din 2012, formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii la materia Drept Comercial din 2005.
A mai scris: