[CUM A FOST] Festivitatea de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2021
[CUM A FOST] Festivitatea de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2021
Data 04 octombrie 2022
Locația AULA MAGNA a Institutului Național al Magistraturii și Online
Editura Universul Juridic și Revista Română de Drept Privat, în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității din București, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Asociația „Henri Capitant” – România, au organizat, în seara zilei de 5 octombrie 2022, în format hibrid, cu sprijinul partenerilor Indaco, Wolters Kluwer România, Alpha Bank și Tudor. Personal Tailor, festivitatea de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021.
Festivitatea de acordare a premiilor Revistei Române de Drept Privat, ajunsă la ediția a XIV-a, celebrează an de an știința în domeniul dreptului privat, omagiind autorii și lucrările cele mai reprezentative în această materie.
Conform tradiției împământenite începând cu anul 2007, anul căruia i-a fost dedicată prima ediție a acestei festivități, în anul 2008, nominalizările pentru premiile Revistei Române de Drept Privat au vizat anul 2021, având în vedere faptul că distincțiile se acordă, în mod tradițional, pentru lucrările apărute cu un an în urmă, timp suficient pentru ca acestea să fi ajuns în atenția cititorilor.
Juriul care a deliberat și a stabilit premiile Revistei Române de Drept Privat în acest an a fost constituit din personalități de prim rang ale comunității juridice din România: prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias (Facultatea de Drept, Universitatea din București), prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan (fost judecător la CEDO), prof. univ. dr. Liviu Pop (membru corespondent al Academiei Române), prof. univ. dr. Ionuț-Florin Popa (Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și prof. univ. dr. Sevastian Cercel (Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova).
Festivitatea de decernare a fost inaugurată și moderată de către directorul Revistei Române de Drept Privat, prof. univ. dr., av. Valeriu Stoica, care a făcut o descriere generală a evenimentului și a prezentat prezidiul: prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu, prof. univ. dr. Mircea-Dan Bob-Bocșan, prof. univ. dr., av. Radu Rizoiu și prof. univ. dr. Sevastian Cercel.
Premiul „Octavian Căpățînă”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România pentru cel mai original și valoros studiu publicat în paginile revistei în cursul anului 2021, a fost anunțat de către dna prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu și a fost decernat laureaților de către dl av. Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședintele UNPIR. Laureații acestui premiu au fost dnii av. dr. Ionuț Cofaru și av. Cristian Cealera, pentru articolul Calificarea contractului. O propunere de metodologie, publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2021.
Premiul „Henri Capitant”, acordat împreună cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și cu Asociația „Henri Capitant” – România pentru cea mai bună teză sau monografie juridică a anului 2021 pe teme de drept privat, a fost anunțat de dl prof. univ. dr. Mircea-Dan Bob-Bocșan și a fost decernat câștigătorului de către dna notar public Miruna Popescu, reprezentant UNNPR. Laureatul acestui premiu a fost dl av. dr. Dan-Adrian Cărămidariu, pentru lucrarea Contractul standard în afaceri. O perspectivă de law and economics, apărută la Editura Universul Juridic, București, 2021.
Premiul „Traian Ionașcu”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România pentru cea mai bună carte a anului 2021 pe teme de drept privat, a fost anunțat de dl prof. univ. dr. Mircea-Dan Bob-Bocșan și a fost decernat laureatului de către dl executor judecătoresc Dragoș-Theodor Ivanovici, președintele UNEJ. Laureatul acestui premiu a fost dl prof. univ. dr., av. Radu Rizoiu, pentru lucrarea Curs de teoria actului juridic civil, apărută la Editura Hamangiu, București, 2021.
Premiul „Matei Barbu Cantacuzino”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat – Opera Omnia –, a fost anunțat de dl prof. univ. dr., av. Valeriu Stoica, fiind însoțit de laudatio, rostită de către dl prof. univ. dr. Sevastian Cercel. Laureatul acestei importante distincții a fost, în acest an, dl prof. univ. dr. Eugen Chelaru.
Festivitatea a fost închisă de către dl Nicolae Cîrstea, președintele grupului editorial Universul Juridic, și de către dl prof. univ. dr., av. Valeriu Stoica, printr-un discurs în versuri despre timp, respectiv printr-o poezie intitulată „Poștalionul”, aparținând poetului Radu Stanca, acesta fiind, se pare, laitmotivul acestei seri:
„Deseară poștalionul va trece prin strâmtoare
Iar noi îl vom surprinde la locul cunoscut,
Întocmai ca pe vremea când mânuiam topoare
Și flinte ghintuite. Întocmai ca-n trecut.
Azi însă nu de lada cu bani ne vom atinge,
Nu de mătăsuri fine, podoabe sau găteli,
Nu vom umbla prin punga rotundă ca o minge
Și nici prin buzunare cusute-n căptușeli.
Azi nu ca să ne-nfingem în saci de aur brațul
Ne vom lupta cu ceata de călători calici,
Și nici ca să mai râdem puțin, zvârlind cu lanțul.
Ne vom ascunde ochii sub măști, iubiți amici.
Nu ca să punem mâna pe călătoarea blondă
Ce tremură și-și vâră colierul între sâni,
Nu ca să scoatem fetei inelul de logodnă
Vom răsuci cu vervă pistoalele în mâini.
Azi nu vrem punga groasă a doftorului roșu
Ce clănțăne alături din dinți, înfricoșat,
Nici corfele cu păsări de curte, nici cocoșul
Ce dă din aripi lângă docarul răsturnat.
Un lucru mult mai nobil, prieteni, astă seară
Aduce poștalionul, și mai de preț decât
O călătoare zveltă, subțire și sprințară
Sau saci cu bani de aur, umpluți până la gât.
Diseară poștalionul aduce-un domn de seamă.
Un călător de seamă și-un hoțoman de soi,
Aduce Timpul-domnul pe care nicio vamă
Nu l-a putut vreodată întoarce înapoi.
Boierul cu palate și herghelii în care
Trag cai de rasă anii albaștri după ei,
Un negustor de vinuri, când dulci și când amare.
Și-un hrăpăreț pe care nu-l pot momi femei.
Bogat din cale-afară și gras de nu-și încape,
Prin haină i se vede umflată punga grea,
În degetele-i scurte inelele fac ape
Și pe reverul bluzei poartă fălos o stea.
Pe pintec îi străbate un lanț de aur vesta
Și-un ceas rotund în care din când în când, zelos,
Privește pe sub gene ca nu cumva-n aceasta
Să fi rămas o clipă – din veacuri – de prisos.
Când ațipește-n jocul căruței și în saltul
Legănător pe care catârii suri îl fac,
El sforăie și doarme ca orișicare altul,
El moțăie cuminte ca orice prostănac.
N-are nimica straniu și nici la chip nu-i groaznic
Atâta doar că n-are pereche de zgârcit,
Nu e vegheat de nimeni, păzit de niciun paznic,
Călătorește singur și-i veșnic obosit.
Așa că nu vă temeți de el, va fi o luptă
Din cele mai ușoare, iar de-l vom prinde-n laț,
În pânza veșniciei de astă dată ruptă,
Noi dintre toți tâlharii vom fi cei mai bogați.
Căci dacă punem mâna pe el și pe comoară,
Ne-am pricopsit prieteni, cum nu ne-am așteptat,
Și dacă punem mâna pe el în astă seară,
Am dat o lovitură cum încă nu s-a dat…”