Congresul Avocaților 2023: „În anumite limite, publicitatea profesională este binevenită într-o epocă a deschiderii, a transparenței și a promovării”. Interviu cu av. Ion Dragne, vicepreședinte UNBR, Decanul Baroului București

28 iun. 2023
Vizualizari: 298

Cristian Pavel: Bună dimineața, doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Ne aflăm în cea de-a doua zi a Congresului Uniunii Naționale a Barourilor din România, în plăcuta ambianță a Hotelului Caro din Capitală. Plăcerea este de a saluta alături de noi pe dl decan Ion Dragne. Domnia sa este, pe de o parte, decanul Baroului București, dar este și proaspăt reales în poziția de vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România. Felicitări, dle Dragne!

Ion Dragne: Vă mulțumesc!

Cristian Pavel: Este important faptul că aveți șansa de a continua un drum pe care v-ați înscris în mandatul trecut, alături de echipa anterioară. Este important, iarăși, faptul că dispuneți de suportul și de ajutorul unor colegi cu care deja ați colaborat bine până acum. Există câteva noutăți în noua echipă care conduce Uniunea și iată că toți colegii prezenți la congres și-au spus cuvântul, alegând formula nouă de conducere. Care credeți că ar fi prioritățile mandatului noii echipe pentru perioada care urmează, pentru următorii patru ani?

Ion Dragne: În primul rând, se cuvine precizat faptul că, probabil, am convins avocații, colegii noștri, de faptul că mi-am îndeplinit bine fișa postului, așa încât votul pe care l-am primit e o confirmare că ceea ce am început merită să fie continuat.

Provocările profesiei în acest moment sunt de a încerca să o protejăm. Din punctul meu de vedere, asistăm la o oarecare întărire a luptei contra secretului profesional, a faptului că și vinovatul are dreptul la avocat, la o întărire a ideii că, în fața legii, inclusiv avocatul trebuie să spună tot.

Noi, de esența profesiei, suntem cei care trebuie să păstrăm secretele justițiabilului, justițiabilul putând să fie inclusiv statul. Cu alte cuvinte, când o să se înțeleagă bine că toți, inclusiv statul, pot să fie asistați de avocați și că toate regulile sunt valabile pentru toți, atunci avocatul o să fie perceput mai degrabă ca profesionist și sprijinitor al legii, decât ca profesionist al unei persoane aflate în conflict cu legea.

Cristian Pavel: Este foarte important faptul că vocea comunității juridice s-a făcut din ce în ce mai bine auzită și că încrederea publicului, a justițiabilului în munca pe care o desfășoară avocații și celelalte organe care sunt implicate în profesiile liberale de ordin juridic se face tot mai bine auzită. Înțeleg că au fost prefaceri interesante sau îmbunătățiri interesante, legate de legislația în domeniu, de fiscalizare etc., iar ecourile sunt pe măsura așteptărilor…

Ion Dragne: Prestațiile pentru asistența judiciară sunt în continuare, deși statul, ca să fim onești și să relatăm corect faptele, a încercat în perioada 2018-2019 să remedieze unele defecțiuni în plata serviciilor avocaților.

Acum, cu suportul unor colegi inimoși din Parlament – și, în primul rând, îl evidențiez aici pe colegul Daniel Fenechiu, prodecanul Baroului București și vicepreședinte al UNBR, cu suportul colegilor avocați parlamentari, cu suportul Parlamentului, care, iată, dă semne că știe despre problemele avocaților, am reușit să obținem o dispoziție firească de actualizare a plăților pe care le au de primit avocații.

Cristian Pavel: Este vorba despre reprezentarea din oficiu?

Ion Dragne: Exact, este vorba despre acea asistență judiciară din oficiu sau ajutorul public judiciar în materie civilă, care este remunerat conform înțelegerilor dintre stat, avocați și conducerea avocaților, însă care trebuie să fie actualizat din când în când, pe măsură ce evoluează lucrurile.

Cristian Pavel: Nu știu dacă am înțeles corect – este vorba și de acceptarea unor deconturi adiacente?

Ion Dragne: Da, pentru că sunt anumite ipoteze care privesc avocatul din oficiu, avocatul desemnat de Serviciul de Asistență Judiciară. Noi avem un veritabil serviciu de asistență judiciară care are ca beneficiari oamenii pe care legea îi declară vulnerabili, care au dreptul și cărora statul trebuie să le asigure asistență judiciară.

Sunt ipoteze în care un avocat din oficiu trebuie să meargă în afara localității pentru diverse activități de acest gen. Este firesc ca aceștia să fie plătiți, să le fie decontat transportul. Și, iată că s-a admis că nu se cuvine ca avocatul să-și suporte cheltuielile de transport, în afara localității, repet, în ipoteza în care i se cere să se deplaseze acolo.

Cristian Pavel: O altă noutate în care am reținut că ați fost direct implicat se referă la publicitatea făcută în profesie. Sunt noutăți relevante în domeniu?

Ion Dragne: Da, există noutăți relevante. Noi am decis că, în anumite limite, publicitatea profesională este binevenită și că într-o epocă a deschiderii, a transparenței și a promovării, a ține avocații cu obligația de a nu se prezenta măcar aduce deservicii.

În alți termeni, dacă nimeni nu interzice unui promotor de servicii să le promoveze, a nu-i permite avocatului român să-și arate profilul înseamnă a-i crea un dezechilibru și o încălcare a menirii noastre de profesie.

De aceea, avem un ghid al publicității, avem o platformă organizată de Uniunea Națională a Avocaților din România, avem un ghid de promovare, „Caută-ți avocat!”, deci, cu alte cuvinte, încercăm să facilităm legătura dintre avocați și justițiabili, fără a fi monopol. Nu le impunem avocaților…

Cristian Pavel: Și fără derapaje, firește!

Ion Dragne: Fără a exista derapaje! Sigur că mai avem și noi câteva excese. Încercăm să le corectăm, ca orice corp profesional care se respectă.

Cristian Pavel: Este foarte important faptul că dvs. conduceți destinul celui mai important barou din România, Baroul București, cu cei mai mulți avocați. Este, iarăși, important faptul că vă apropiați de finalizarea mandatului la cârma Baroului București. Ce le puteți spune aproape de final? Ce ne puteți spune despre dinamica la nivel de București, în privința profesiei, în privința atmosferei generale, în privința felului în care sunt abordate toate problemele cu care se confruntă comunitatea și breasla?

Ion Dragne: Ca și societatea, avocatura, inclusiv cea din București, se schimbă. Baroul București are peste 10.000 de avocați. Acesta este cel care, să zicem, dă tonul. Colegii din provincie se uită atent la ce se întâmplă în București și sigur că zi de zi apar și noi provocări. Sunt bucuros să văd că avem tineri dornici să intre în profesie, tineri care intră în profesie și pe care o fac cu pasiune.

Am văzut, desigur, dezbateri continue în zona profesională, în zona organelor de conducere, deci, cu alte cuvinte, cu bucurie pot să vă confirm că voi lăsa avocatura pe mâini bune.

Am colegi din Consiliul Baroului București care, sunt convins, vor fi alături de tineri. Voi susține pe unul dintre colegii mei prodecani. Baroul București are un decan și doi prodecani.

Cel mai probabil va fi, dacă va dori să se înhame la munca grea de decan al Baroului București, colegul Daniel Fenechiu, pe care, timp de patru ani, m-am bazat și care este un partener onest.

Cristian Pavel: Și este un performer, pentru că dânsul se poate răspândi cu succes și în politică, și în administrare, și în chestiuni care țin de Uniune.

Ion Dragne: Cu alte cuvinte, are toate lucrurile bune cu dânsul.

Cristian Pavel: Exact. Vă mulțumim tare mult, dle decan Ion Dragne! Cu acest prilej, vă dorim mult succes pe mai departe și să vă împliniți toate dezideratele propuse!

Ion Dragne: De asemenea, și dumneavoastră!

Congresul Avocaților 2023: „În anumite limite, publicitatea profesională este binevenită într-o epocă a deschiderii, a transparenței și a promovării”. Interviu cu av. Ion Dragne, vicepreședinte UNBR, Decanul Baroului București was last modified: iulie 4th, 2023 by Ion Dragne

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ion Dragne

Ion Dragne

Este managing partner al Dragne & Asociații, membru al Consiliului Baroului Bucureşti din anul 2007 și în prezent deține funcția de Decan al Baroului Bucureşti, fiind totodată membru al Consiliului U.N.B.R.
A mai scris: