Dreptul la apărare se poate realiza doar prin asigurarea secretului profesional de către avocat

26 aug. 2016
Vizualizari: 1988

Universul Juridic: Bună ziua, stăm de vorbă cu dl Ion Dragne, decan al Baroului București. Bună ziua, d-le decan.

Ion Dragne: Bună ziua.

Universul Juridic: Știu că ați fost prezent astăzi la o dezbatere extraordinar de interesantă, o dezbatere a cărei motivație am avea rugămintea să ne-o prezentați.

Ion Dragne: Am participat, la invitația președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România și a directorului executiv al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, la o dezbatere extrem de actuală, fiindcă a stârnit valuri de comentarii mai mult sau mai puțin avizate, în legătură cu așa-zisa imunitate a avocaților. Concret, discuția a avut ca subiect secretul profesional, secretul sursei, pentru gazetari, și secretul duhovnicesc. Și s-au pus întrebări în legătură cu rațiunea pentru care este necesar ca în continuare să se vorbească despre secret. Și din dezbaterile care au fost s-a tras concluzia că fiecare obligație de păstrare a secretului, obligație care revine avocatului, care-i revine preotului sau îi revine gazetarului – îi corespunde un drept. Dreptul la informare se poate realiza prin secretul asupra sursei; dreptul la mărturisire și iertare se realizează prin secretul duhovnicesc, iar dreptul la apărare al celui care se află într-o procedură civilă sau penală judiciară se poate realiza doar prin asigurarea secretului profesional de către avocat. Noi, avocații, avem povara secretului profesional, și nu beneficiul secretului profesional. Fiindcă ceea ce încredințează justițiabilul, clientul, avocatului, este, să spun așa, o sarcină de a nu divulga niciunei persoane, chiar cu riscul ca avocatul să suporte unele rigori.

Din acest motiv face parte din fișa postului, din riscurile pe care avocații și le asumă.

Universul Juridic: S-a vorbit în sală și despre câtă independență este acum în avocatură. O temă deosebit de importantă. Care este protecția pe care o poate asigura avocatului baroul din care face acesta parte în relația acestuia cu organele statului?

Ion Dragne: Protecția este una la nivel principial. Este una din perspectiva asigurării valorilor fundamentale și în niciun caz nu se substituie răspunderii juridice, legale, pe care trebuie să o aibă avocatul ca orice cetățean.

Tot în legătură cu subiectul dezbaterilor din ultimul timp din viața publică românească, referitoare la așa-zisele imunități ale avocatului, e bine să se știe că nu există niciun control prealabil din partea baroului sau din partea unei alte structuri profesionale în ceea ce-l privește pe avocat. Cu alte cuvinte, începerea urmăririi penale, din nefericire, în anumite situații, de către procurori, nu e condiționată de o aprobare din partea baroului sau din partea Uniunii Naționale a Barourilor. Evident că, în măsura în care observăm – cu caracter general – o degradare a raporturilor dintre avocați și alți actori implicați în actul de justiție, avem obligația să luăm atitudine cu caracter, repet, general. În măsura în care avocații ne solicită punctual asistență din partea baroului sau a avocaților desemnați de decan, avem în baza principiului cofraternității obligația să fim alături de avocați, fără ca aceasta să însemne că baroul se transformă în protector al unor persoane care au încălcat legea.

Universul Juridic: Se poate vorbi de aportul legislației europene la modificarea legislației românești?

Ion Dragne: Da. Legislația comunitară, făcută în spiritul principiilor fundamentale ale exercitării profesiei de avocat, este binevenită, fiindcă se aplică prioritar față de statele comunitare, dar elementul esențial și de un mare ajutor îl reprezintă Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care în mod constant a sancționat statele pentru orice derapaj – de la protejarea independenței profesiei de avocat la protejarea secretului profesional. Există numeroase hotărâri, date chiar în anul 2016, în care CEDO a constatat încălcări ale dreptului la viață, la exercitarea profesiei – de aceea orice inițiativă de a restrânge drepturile ar trebui să fie precedată de o analiză dacă nu cumva această direcție este una contrară mersului la nivel comunitar.

Universul Juridic: Putem spune că justiția în România se face într-un context european?

Ion Dragne: Da, sunt incontestabile progresele în Justiție. O spun ca om care de douăzeci și ceva de ani fac profesia în legătură cu Justiția. Sunt, evident, și situații mai puțin plăcute, sunt situații în care se tensionează dialogul sau situații în care se mai săvârșesc și abuzuri, dar marea majoritate a profesioniștilor din zona Justiției își fac datoria. Și la aceasta contribuie și munca serioasă a celor mai mulți dintre avocați.

Universul Juridic: Cât de util este dialogul între profesiile juridice pentru o bună conlucrare între acestea?

Ion Dragne: Din punctul meu de vedere este singura cale prin care se poate realiza funcția fiecărei profesii. Cu alte cuvinte, dialogul între procuror și avocat, dialogul între judecător, procuror și avocat nu trebuie să fie doar în sală, ci trebuie să fie și la nivel profesional. Deci întâlnirile interprofesionale și dezbaterea anumitor probleme, care pot să fie privite diferit în funcție de poziția pe care o are fiecare profesionist implicat în actul de justiție, sunt extrem de utile pentru că dau un numitor comun. Aceste discuții trebuie să fie purtate fără patimă, fără dorința de a convinge prin forța funcției, ci trebuie să fie purtate cu bună credință, ca un dialog între juriști.

Universul Juridic: Mulțumim foarte mult d-le decan.

Ion Dragne: Mulțumesc și vă mai invit să mai discutăm.

👍Înregistrarea evenimentului. UNBR și INPPA. Ziua Avocatului și Ziua Justiției. Masă rotundă cu tema: „Proiectul noului Cod de conduită profesională al avocaților, de etică și deontologie. Confidențialitatea raporturilor dintre avocați și clienți. Aspecte deontologice.”

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Dreptul la apărare se poate realiza doar prin asigurarea secretului profesional de către avocat was last modified: august 23rd, 2016 by Ion Dragne

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ion Dragne

Ion Dragne

Este managing partner al Dragne & Asociații, membru al Consiliului Baroului Bucureşti din anul 2007 și în prezent deține funcția de Decan al Baroului Bucureşti, fiind totodată membru al Consiliului U.N.B.R.
A mai scris: