„Spălarea banilor – o infracțiune specifică, într-o evoluție continuă”. Interviu cu av. Adrian Stan

15 feb. 2022
Vizualizari: 2180

Universul Juridic: Bună ziua, doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Ne aflăm la cea de-a IV-a ediție a Conferinței Naționale consacrate temei soluțiilor de prevenire și combatere a spălării banilor din România. Este un eveniment organizat de Universul Juridic la Academia de Studii Economice din București, în Aula Mare a Academiei de Studii Economice. Avem bucuria de a-l avea alături de noi pe unul dintre invitații Universului Juridic, domnul avocat Adrian Stan. Domnia Sa vine tocmai de la Timișoara. Bună ziua, domnule avocat!

Adrian Stan: Bună ziua!

Universul Juridic: Mai întâi, aș dori să vă rog să vă prezentați în două cuvinte.

Adrian Stan: Mă numesc Adrian Stan, sunt avocat în Baroul Timiș din anul 2008 și, în ultima perioadă, pot să zic că am o preocupare în legătură cu infracționalitatea economică, cu ceea ce se numește Drept penal al afacerilor.

Am o colaborare cu Editura Universul Juridic prin publicarea unor anumite materiale cu conținut de Drept penal și de Drept procesual penal. Cu bucurie răspund, de câte ori este posibil și de câte ori condițiile ne permit, invitațiilor la conferințele organizate de Universul Juridic. Sigur, uneori în calitate de spectator-auditor și, în alte dăți, în calitate de speaker, cum s-a întâmplat și astăzi.

Universul Juridic: Ne bucurăm că sunteți din nou alături de noi și aș dori să sumarizați, să sintetizați câteva cuvinte pentru telespectatori. Care a fost mesajul intervenției dumneavoastră în această conferință de astăzi?

Adrian Stan: Înainte de a vorbi foarte pe scurt despre ceea ce am încercat eu să aduc nou în ocazia acestei conferințe, trebuie spus că domeniul spălării banilor aduce noutăți cu fiecare ocazie, cu fiecare conferință, care, iată, se află în prezent la cea de a IV-a ediție.

Este o infracțiune specifică, este o infracțiune într-o evoluție continuă. Ea ține de o anumită dinamică, generată, în special, de documentele internaționale și, mai recent, de directivele europene în materie, care obligă, impun instituțiilor statului să intervină, să modifice, să reglementeze tot mai multe aspecte și chestiuni care nasc și divergențe și discuții între practicieni.

De fapt, acesta este și aspectul care generează aceste conferințe organizate de Universul Juridic în privința combaterii spălării banilor. Eu am încercat, foarte pe scurt, sigur voi transpune discursul meu și într-un articol pe care îl vom publica, să ating anumite probleme privind vinovăția, privind latura subiectivă referitoare la spălarea banilor, adică ceea ce ne impune nouă dispoziția legală din Legea nr. 129/2019 în privința formei subiective, formei de vinovăție în ceea ce privește autorul spălării de bani.

Ea trebuie să urmărească anumite scopuri: scopurile disimulării, scopul ascunderii unor produse ale altor infracțiuni. Această intenție calificată printr-un scop trebuie probată. Ea uneori poate fi și dedusă din împrejurări obiective, adică din fapte, din elemente care sunt oarecum deduse de la obiectiv spre subiectiv, spre intenția făptuitorului.

Este un domeniu interesant, ce ține oarecum de nucleul dur al Dreptului penal, adică de structura infracțiunii, de elementele sale constitutive, adică are și o parte teoretică, are Drept penal pur. Însă, iată, și prin dinamica acestor infracțiuni de spălare a banilor, ea se transpune într-un domeniu de actualitate extremă.

Universul Juridic: Este foarte interesant faptul că există o concentrare pe această temă și în orașele principale ale țării. Timișoara este unul dintre cele mai importante orașe din România, și iată că și în Timișoara există preocupări pe tema combaterii și prevenirii spălării banilor. Există cumva, chiar în Timișoara, astfel de spețe? Au existat?

Adrian Stan: Din ceea ce constat eu din practica judiciară și pe care am încercat-o personal în calitate de avocat, dar și din investigațiile pe care le-am făcut pe paginile instanțelor de judecată, observ că, în instanțele de pe raza Curții de Apel Timișoara, sunt destul de puține cauze cu obiecții de spălare a banilor, spre deosebire de alte județe, de alte zone ale țării.

Universul Juridic: Unde? În ce orașe putem da exemple?

Adrian Stan: În București sunt cele mai multe. Dar și în Cluj, și Constanța. Poate Constanța este un specific, pentru că are o latură comercială mai accentuată, dat fiind portul, și un comerț care generează produsul infracțional, generează spălare de bani.

Am observat spețe și la Tribunalul Maramureș. Dar este adevărat că, în tribunalele din raza Curții de Apel Timișoara, sunt destul de puține cauze.

Am discutat și cu participanții de la această conferință, poate există și o reticență. Este evident, spălarea de bani se înfăptuiește, adică este o infracțiune care se comite cu destul de mare ușurință, se comite și se va comite. S-ar putea să existe și o anumită reticență a organelor de aplicare a legii în a constitui dosare pentru aceste acuzații, care, uneori, este adevărat, au un anumit grad de incertitudine. Uneori sunt foarte greu de probat. Uneori au o aparență…

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Universul Juridic: Și un termen lung de investigare.

Adrian Stan: Da, termene lungi de investigare, și tocmai ce am încercat eu să spun, la fel ca și colegii mei vorbitori, există o anumită dificultate de dovedire, de probare a vinovăției, a intenției persoanei, a „spălătorului de bani”, cum se spune. Și, de aceea, se pare că există o anumită lipsă de îndrăzneală a acuzării de a investiga asemenea fapte.

Universul Juridic: O ultimă chestiune, vă întreb în calitate de jurist acest lucru. Unde credeți că ar trebui accentuat, unde ar trebui insistat, pe termen mediu și lung, pentru rezultate superioare?

Adrian Stan: Eu cred că, în primul rând, ar trebui pus accent pe ideea de prevenție și pe ideea de cunoaștere de către toți actorii, și ai mediului juridic, dar și de către persoanele implicate în relații de afaceri, a dispozițiilor legale. Adică o anumită popularizare a ceea ce înseamnă această infracțiune. Sigur, nu mai putem să spunem că este ceva foarte nou, pentru că avem această infracțiune de 20 de ani în legile speciale.

Universul Juridic: Și probabil că aceasta există de foarte multă vreme.

Adrian Stan: Evident, lumea ar trebui să înțeleagă și faptul că, uneori, în anumite situații, depunerea unei sume provenite din infracțiuni într-un cont bancar înseamnă spălare de bani. Sunt activități aparent banale. Mutarea unei sume de bani dintr-un cont în altul, schimbarea unui numerar în casa de schimb valutar, în anumite circumstanțe, este spălare de bani.

Universul Juridic: Și într-un anumit cuantum.

Adrian Stan: Absolut!

Universul Juridic: Mulțumim mult domnului av. Adrian Stan pentru prezență, pentru alăturare, pentru loialitate în privința participării la evenimentele noastre, ale Universului Juridic. Vă dorim succes și vă așteptăm cu drag în proximele ocazii. Toate cele bune!

Adrian Stan: Vă mulțumesc pentru invitație!

„Spălarea banilor – o infracțiune specifică, într-o evoluție continuă”. Interviu cu av. Adrian Stan was last modified: februarie 14th, 2022 by Adrian Stan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Adrian Stan

Adrian Stan

Este avocat titular în cadrul cabinetului individual de avocat Stan Adrian, Baroul Timiș, doctorand al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Drept, la disciplina Drept penal, cadru didactic asociat la disciplinele Drept penal, Drept procesual penal și formator INPPA Timișoara.
A mai scris: