Conferință [CUM A FOST] Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale”, ediția a IV-a

1031       0

[CUM A FOST] Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale”, ediția a IV-a 📅 27 ianuarie 2022 [CUM A FOST] Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale”, ediția a IV-a

Data 27 ianuarie 2022
Locația

Grupul editorial Universul Juridic și Academia de Studii Economice din BucureștiFacultatea de Drept au organizat joi, 27 ianuarie 2022, începând cu ora 10:00, Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale”, ediția a IV-a. 

Pe fondul unui interes legitim al tuturor celor care se încadrează în categoria profesiilor liberale (notari publici, avocați, executori judecătorești, practicieni în insolvență, evaluatori și consultanți independenți etc.) în a respecta întocmai obligațiile care le revin conform legislației în vigoare cu privire la prevenirea și sancționarea spălării banilor, organizatorii evenimentului au gândit dezbaterile pe această temă de larg interes, în compania celor mai buni specialiști în materie, oferind participanților o bună oportunitate de racordare la realitățile de ultimă oră și de lămurire a celor mai sensibile aspecte cu care cei vizați se confruntă în activitatea lor curentă. 

Conferința s-a desfășurat în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, cu participarea restrânsă, exclusivă, a celor mai mulți dintre lectori, și a fost transmisă LIVE pe portalul www.universuljuridic.ro, pe parcursul a aproximativ 7 ore. 

 

Ediția a IV-a a Conferinței s-a bucurat de aportul unui grup generos de parteneri instituționali: 

Camera Consultanților Fiscali (CCF)
Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR)
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR)
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR)
Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR)
Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar (ACJSFB)
Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România (CNCPIR) 

 

Parteneri ai Conferinței au fost organizații cunoscute la nivel global și național: EY România, Wolters Kluwer România, Alpha Bank și Tudor. Personal Tailor. 

 

În mod excepțional, conferința a avut patru acreditări ale unor entități de perfecționare, care au acordat puncte de pregătire profesională, după cum urmează:  

 

Acreditare INPPA – conferința a fost inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, punctele de pregătire profesională fiind acordate după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare ale instituției 

Acreditare INPPI – 6 puncte de pregătire profesională 

Acreditare CCF – 5 puncte de pregătire profesională 

Acreditare CAFR – 6 puncte de pregătire profesională 

 

Moderatorul evenimentului a fost doamna procuror drd. Elena Hach, cadru didactic asociat, Direcția Națională Anticorupție, membru al Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (2013-2018). 

„Este o normalitate faptul că noi nu ne oprim din a cerceta, din a ne întâlni, a dezbate teme importante pentru economia României și nu numai. Aș dori să vă felicit pe toți participanții la conferință, în special pe colegii care au lucrări și care au muncit pentru aceste lucrări. Nu este simplu, acest lucru îl știm foarte bine toți cei care dorim să elaborăm o lucrare științifică, care să corespundă tuturor criteriilor de performanță”, a spus, în deschiderea lucrărilor, prof. dr. univ. Nicolae Istudor – rectorul Academiei de Studii Economice din București (ASE). 

Domnia Sa a afirmat că, în acest moment, două discipline din planurile de învățământ ale ASE vizează componenta de spălarea banilor și că există în plan înființarea unui program de masterat pe această temă. 

Spălarea Banilor 27 Ian 2022

„Eu cred că ar fi foarte interesant să avem astfel de programe de masterat, și nu numai în Academia de Studii Economice din București. Poate gândim pentru toate cele opt regiuni ale țării”, a explicat domnul rector Nicolae Istudor, amintind că ASE face parte din Consorțiul Universitaria, deci există reprezentativitate și pe regiuni.  

„În acest moment avem prima ediție, în curs, a primului program postuniversitar de Drept penal al afacerilor, în care avem și două discipline legate de spălarea banilor. Cele două module vor începe în luna martie. Este un program pe care noi îl adresăm tuturor profesioniștilor, practicienilor”, a spus domnul conf. univ. dr. Ovidiu Ioan Dumitru, decanul Facultății de Drept din cadrul ASE, în completarea celor evidențiate de domnul rector Nicolae Istudor.  

Domnul Constantin Ilie Aprodu, vicepreședintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a subliniat că instituția pe care o reprezintă are „rol de coordonator în elaborarea și aplicarea politicilor în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului” și, totodată, „reprezintă România în domeniul propriu de competență” în relația cu Uniunea Europeană și cu alte organisme internaționale.  

„Spălarea banilor și finanțarea terorismului reprezintă o amenințare gravă la adresa integrității economiei mondiale și a sistemului financiar internațional. În acest context, Grupul de Acțiune Financiară Internațională a stabilit standarde cu scopul de a promova o implementare eficientă a măsurilor de reglementare și operaționale de combatere a spălării banilor, a finanțării terorismului și a finanțării proliferării, precum și a altor amenințări cu privire la integritatea sistemului financiar internațional”, a menționat domnul Constantin Ilie Aprodu. „Astfel, recomandările Financial Action Task Force (FATF) prevăd măsurile esențiale pe care țările trebuie să le aplice pentru identificarea riscurilor, dezvoltarea politicilor și coordonarea la nivel național, cercetarea spălării banilor, finanțării terorismului și finanțării proliferării, aplicarea măsurilor preventive sectorului financiar și altor sectoare desemnate, stabilirea competențelor și responsabilităților pentru autoritățile competente, precum și facilitarea cooperării internaționale”, a arătat vicepreședintele ONPCSB.  

„Infracțiunea principală, spălarea banilor și regula ne bis in idem a fost subiectul tratat, în deschiderea primei sesiuni a conferinței, de prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, fondator și Managing Partner, Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații.  

Proc. drd. Elena Hach a prezentat „Reflecții privind secretul profesional și prevenirea spălării banilor”. 

Dr. Remus Jurj, profesor asociat la Universitatea Maritimă din Constanța, a pus publicul în temă cu „Acordul de recunoaștere a vinovăției cu băncile implicate în operațiuni suspecte de spălarea banilor”. 

„Supravegherea pe bază de risc a profesiilor liberale” reprezintă o operațiune complexă, care a fost sintetizată de lector Ileana Adriana Totolici, analist financiar, Direcția prevenire, supraveghere și control ONPCSB. 

Anca Mihaliuc, Senior manager, EY Romania, a oferit asistenței „Îndrumări în implementarea Legii nr. 129/2019 de către profesiile juridice liberale”. 

„Aspecte practice privind evaluarea circumstanțelor faptice obiective în cazul infracțiunilor de spălarea banilor” au fost evidențiate de proc. Daniela Dediu, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. 

La rândul său, av. Adrian Stan, Cabinet de avocat „Stan Adrian” din Timișoara, a scos în evidență „Elementul subiectiv al spălării banilor. Dificultăți practice în probarea animus disimulandi”. 

În cadrul evenimentului, în jurul orei 14.00, a avut loc prelansarea cărții „Spălarea banilor. Practică judiciară comentată”, publicată la Editura Universul Juridic, de domnul judecător drd. Vasile Coman, de la Tribunalul Prahova – Secția penală. Domnia Sa a deschis a doua sesiune a manifestării, cu disertația „Situații de risc ridicat de spălare a banilor. Criterii și reguli de identificare”. 

În continuare, Gabriel Ungureanu, Executive Director în cadrul Wolters Kluwer România, a susținut „Analiza avansată a jurisprudenței AML folosind Inteligența Artificială”. 

„Unele observații privind infracțiunea de spălarea banilor” au fost împărtășite audienței de prof. univ. dr. Constantin Duvac, Universitatea Româno-Americană; Președinte executiv, Asociația Română de Științe Penale. 

Jud. Luminița Criștiu-Ninu, Președinte, Curtea de Apel București, a prezentat „Conținutul constitutiv al infracțiunii de spălare a banilor. Diferențe în raport cu alte infracțiuni”. 

„Secretul profesional al avocatului în raport de Legea nr. 129/2019” a fost „dezvăluit” celor prezenți de către av. Bardan-Raine Danny-Gabriel, Consilier UNBR, Baroul București. 

Cornel Virgiliu Călinescu, Director general, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a explicat cum se efectuează „Identificarea, administrarea și reutilizarea produsului infracțiunii”. 

Prof. univ. dr. av. Marius Pantea, cadru didactic al Academiei de Poliție „Al. Ioan Cuza” și coordonator al Cabinetului de avocat „Marius Pantea”, a reliefat unele „Aspecte de ordin general privind spălarea banilor produși de antrepriza criminală”. 

„Relevanța, în cauzele penale, a sesizărilor/informărilor efectuate de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor” a fost scoasă în evidență de av. Augustin Zăbrăuțanu, Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații. 

 Pentru acces la înregistrarea video, ne puteți contacta pe adresa de e-mail conferintele@universuljuridic.ro sau la numărul de telefon 0732.320.662. 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale”, ediția a IV-a was last modified: februarie 7th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: