LAUDATIO: Arhitectura contemporană a dreptului individual la muncă – „Premiul Societății Titu Maiorescu pentru contribuția semnificativă la dezvoltarea și promovarea culturii juridice”, rostit în cadrul GALEI PREMIILOR ŞTIINŢIFICE ALE UNIUNII JURIŞTILOR DIN ROMÂNIA

8 dec. 2023
Vizualizari: 373

Stimată Doamnă profesor universitar dr. Claudia-Ana Moarcăș,

Stimată Doamnă avocat și asistent univ. dr. Valentina-Lidia Zărnescu,

Stimați oaspeți,

Onorată asistență,

1. Astăzi îmi revine deosebita și nesperata bucurie de a face o dublă evocare: a unei bijuterii și a măiestrelor ei creatoare.

A face un laudatio pentru autoarele premiate astăzi nu este deloc un demers facil, însă cu siguranță este unul extrem de onorant pentru mine, în special dacă mă raportez, într-o amintire personal-profesională, la doamna profesor Claudia-Ana Moarcăș care, într-un anumit moment al dezvoltării mele științifice și academice, mi-a girat pașii sfioși pe atunci cu încrederea magistrului riguros, exigent, dar blând, devotat și pasionat.

2. Din punctul meu de vedere, premiul de astăzi are o dublă perspectivă, prin prisma celor două autoare:

–  în primul rând, dacă ne raportăm la doamna profesor Claudia-Ana Moarcăș, premiul reprezintă spiritul datoriei împlinite, al modelului de viață științifică și juridică ce merită nu numai atenția contemporanilor, dar și recunoștința lor pentru ca un astfel de model să devină, peste generații, o puternică motivație spre perfecțiune;

– în al doilea rând, dacă vorbim despre coautoarea Valentina-Lidia Zărnescu, premiul semnifică curajul tinereții și entuziasmului, însă înțelept evaluate, sub stricta și atenta susținere a aceluiași magistru, precum și perspectiva încrederii într-un viitor echilibrat, bun și frumos.

3. Nu întâmplător premiul ce se acordă astăzi este premiul pentru contribuția semnificativă la dezvoltarea și promovarea culturii juridice. Valorizarea unui asemenea reper înseamnă cu certitudine un apel și o mobilizare pentru generația actuală de juriști, dar și o chemare la solidaritatea comunității academice întru renașterea și promovarea profesionalismului, exigenței și valorii intrinseci muncii făcute cu dăruire, cu abnegație și cu seriozitate.

4. Și ce alt exemplu mai adecvat pentru un asemenea mesaj putea fi dat decât lucrarea „Arhitectura contemporană a dreptului individual la muncă”.

Circumscrisă unui instrument didactic, lucrarea premiată depășește granițele clasice și adesea vetuste ale unui asemenea demers, devenind un concept autentic, modern și captivant și, cel mai important, integrat în care noțiunile teoretice capătă sens prin tot aparatul practic pe care îl propune, purtând și luminând cititorul, experimentat sau nu, în tainele uneia dintre cele mai dinamice și vii ramuri ale dreptului, dreptul muncii.

Suntem în prezența unei lucrări în care analizele teoretice cunosc prezentări structurate, logice și aplicative, cu abordări comparative absolut necesare, ușor de urmărit și asimilat, dar și cu mecanisme pragmatice de verificare a nivelului de înțelegere a cunoștințelor dobândite, autoarele propunându-și, așadar, obținerea unui feedback imediat, exact și practic mai ales în privința corectei gestionări a provocărilor aduse de dinamica schimbărilor pe care piața muncii le cunoaște în ultimii ani.

Cunoscute fiindu-i preocupările și convingerile pentru o Școală în sensul cel mai înalt și profund al funcției acesteia de formare a viitorilor oameni de care cetatea are nevoie, doamna profesor Claudia-Ana Moarcăș, alături de mai tânăra Valentina-Lidia Zărnescu, readuc în fața noastră Omul, cu personalitatea și evoluția lui, într-o dimensiune și cu un instrumentar inventive conceptual, suple și, totodată, complete și complexe.

Organizată logic pe o structură coerentă și captivantă, cu pagini color la interior, cu reprezentări care fac prietenoasă cartea oricui pune mâna pe ea, cu o copertă la fel de expresivă, lucrarea ridică standardul de profesionalism și metodologie științifică și didactică dincolo de limitele cu care piața de carte juridică era obișnuită…. până azi!

Lucrarea de față mai are un merit: de conștientizare a muncii și a rolului ei, dar și a semnificației aparte a dreptului muncii, ca disciplină de o contemporaneitate și interes reale pentru viitorii juriști.

Suntem, așadar, și o spun fără rezervă, în prezența unei lucrări de o valoare didactică și științifică ce nu poate fi măsurată, ocupând deja un loc binemeritat în panoplia lucrărilor de referință din domeniul dreptului muncii din țara noastră, de o actualitate și un pragmatism greu de egalat, așezând deja cercetarea științifică la un nivel superior.

5. În fine, o ultimă și scurtă incursiune mai am de făcut. Astfel, despre doamna profesor Claudia-Ana Moarcăș pot spune că este, dincolo, de toate calitățile profesionale binecunoscute, un om de o bunătate rar întâlnită, principială și corectă, umană și veselă, dar și exigentă, ceea ce o caracterizează drept un fin și desăvârșit intelectual.

Valentina-Lidia Zărnescu este un tânăr și entuziast cercetător, care are de partea sa energia, suportul neprețuit al doamnei profesor, timpul, dar și șansa și, totodată, responsabilitatea de a forma viitori juriști competenți, umani și echilibrați.

Felicit autoarele pentru seriozitatea, probitatea și maturitatea științifică, pentru activitatea meritorie de până acum, mulțumindu-le pentru toate cele cu care ne-au îmbogățit și sunt sigură ne vor mai înavuți.

Felicitări!

LAUDATIO: Arhitectura contemporană a dreptului individual la muncă – „Premiul Societății Titu Maiorescu pentru contribuția semnificativă la dezvoltarea și promovarea culturii juridice”, rostit în cadrul GALEI PREMIILOR ȘTIINȚIFICE ALE UNIUNII JURIȘTILOR DIN ROMÂNIA was last modified: decembrie 8th, 2023 by Evelina Oprina

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Evelina Oprina

Evelina Oprina

Este membru în Consiliul Superior al Magistraturii și prof. univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din București.
A mai scris: