JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Dispoziție de restituire în natură emisă în temeiul Legii nr. 10/2001. Contract de vânzare-cumpărare. Înstrăinări succesive. Nulitatea actelor subsecvente. Garanția pentru evicțiune. Restituirea prețului. Rezoluțiune. Cerere de chemare în garanție. Prescripția dreptului material la acțiune. Autoritate de lucru judecat a hotărârii penale

13 mai 2021
Vizualizari: 56
  • Legea nr. 10/2001: art. 21 alin. (5)

1) Câtă vreme în cauză nu este aplicabilă obligația de garanție pentru evicțiune, în cauză neexistând un raport juridic întemeiat pe răspundere contractuală, iar la producerea faptei ilicite a concurat, cu forma de vinovăție a intenției penale, și persoana care se pretinde victimă a prejudiciului delictual cauzat de anularea deciziei de retrocedare, aceasta nu își poate invoca propria turpitudine pentru a obține, pe calea dreptului comun, echivalentul sumei pe care este obligată a o plăti cumpărătorilor evinși.
2) Termenul de prescripție a început să curgă la data rămânerii irevocabile a deciziei Înaltei Curți nr. 2935/30.10.2014 prin care s-a constatat nulitatea absolută a actelor de înstrăinare încheiate, subsecvent, în baza deciziei de retrocedare, aceasta fiind data când fiecare dintre contractanți a cunoscut existența unei pagube și pe autorul acesteia. Faptul că o soluție similară fusese pronunțată în primul ciclu procesual este nerelevant întrucât respectiva dispoziție, odată hotărârea desființată, își pierde forța executorie și nu mai produce niciun efect în raporturile juridice între părți, fiind necesară o nouă statuare prin care, în mod definitiv și irevocabil, să se dispună nulitatea contractelor.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1037 din 13 mai 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Dispoziție de restituire în natură emisă în temeiul Legii nr. 10/2001. Contract de vânzare-cumpărare. Înstrăinări succesive. Nulitatea actelor subsecvente. Garanția pentru evicțiune. Restituirea prețului. Rezoluțiune. Cerere de chemare în garanție. Prescripția dreptului material la acțiune. Autoritate de lucru judecat a hotărârii penale was last modified: noiembrie 14th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.