Avem colaborări foarte bune cu celelalte profesii liberale care au tangență cu profesia noastră

12 apr. 2019
Vizualizari: 818


Nicolae Cîrstea: 29 martie, INM, suntem împreună cu dl președinte Niculae Bălan – dle președinte, un an 2019 în care profesia de practician în insolvență aniversează 20 de ani. Pe de altă parte, un prim eveniment pe care-l facem aici, la INM, în această colaborare INM-INPPI, deja tradițională. Care sunt concluziile după primele două părți ale conferinței?

 Niculae Bălan: Avem foarte multe probleme de rezolvat în anul acesta. Am început timid, cu Ordonanța nr. 88, am parcurs un traseu la comisia juridică de la Senat, anul trecut, și așteptăm un alt traseu, la comisia juridică anul acesta. De regulă, în circuitul legislativ apăreau legi. Acum a apărut și o ordonanță de urgență, care se grăbește să reglementeze o serie de lucruri care nu erau suficient de bine aranjate în lege, fără consultarea practicienilor, fără consultarea reală a Consiliului Economic și Social. Iată că suntem în situația aceasta, ne pregătim cu toată echipa, cu consilierii pe care îi avem deja în materie de colaborare științifică – profesori universitari, magistrați, care ne însoțesc la stagiile de pregătire profesională – și sperăm să avem un rezultat bun. Este adevărat că ultimii metri, să zicem așa, ai cursei au venit în avantajul nostru – o directivă europeană care se referă la a doua șansă. (Această șansă) din punctul de vedere al Ordonanței nr. 88, era exclusă cu totul; și nu numai din ordonanță, ci și din practica creată după apariție, în legătură cu executările silite, cu sechestrele ș.a.m.d.

 Nicolae Cîrstea: Am putea spune că, în ultimii ani, cea mai mare provocare pentru profesia de practician în insolvență o constituie modificările legislative, dinamica modificărilor legislative și, poate, lipsa consultării cu profesia în acest sens?

 Niculae Bălan: Noi nu vrem să facem o preocupare din ordonanța aceasta, dar așa s-a întâmplat să fie. Noi ne-am propus, și un colectiv important a lucrat la, modificări aduse Legii nr. 85 – și din 2006, și din 2014 – pentru că erau suficiente lucruri de făcut acolo. Lucrurile astea n-au mai ajuns unde trebuie, pe un circuit normal. Noi le avem și acum pregătite și sigur că traseul legislației este foarte important pentru noi. Dar, în același timp ținem un standard ridicat în legătură cu pregătirea profesională individuală a membrilor. Avem colaborări foarte bune cu celelalte profesii liberale care au tangență cu profesia noastră; cu Camera auditorilor, cu experții contabili, cu consultanții fiscali, cu evaluatorii. Deci suntem în relații foarte bune, s-au inițiat și niște planuri de seminarii în comun. O să vedem. Deci aceasta ar fi ceea ce ne preocupă cu mare atenție, din nou. Pe urmă, sunt problemele din interiorul profesiei, care se lovesc de tot felul de bariere, pe care nu ni le-am dorit. Vrem să avem un sistem informatic propriu, care să răspundă unor chestiuni de imagine, de eficiență – sunt mai multe lucruri acolo. Ar fi, în același timp, problema fondului de lichidare, unde am reușit, pas cu pas, să schimbăm mentalități, să schimbăm reglementări și să avem o rezervă pentru perioada următoare, sigur; și să avem, în același timp, un sistem de control eficient pe această problemă. Pregătim în scurt timp două întâlniri importante – este vorba de o adunare a reprezentanților permanenți, în prima decadă a lunii mai; și de congresul nostru anual. Sperăm să le oferim participanților și membrilor noștri o surpriză plăcută – încă nu pot să spun despre ce este vorba, pentru că nu am parcurs toate detaliile, dar în mod sigur o să fie un lucru bine realizat.

 Nicolae Cîrstea: Pentru că ați făcut parte din primul consiliu național de conducere, aș vrea să vă întreb cum a evoluat, din punctul dumneavoastră de vedere, profesia de practician în insolvență în acești 20 de ani pe care-i aniversăm anul acesta.

 Niculae Bălan: Da, este adevărat, am fost vicepreședinte în primul consiliu național de conducere – președinte a fost Emilian Radu, a avut un mandat important atunci și au fost foarte utile conexiunile pe care le-a avut și firma la care a lucrat. Acum s-a retras din activitate. Pe urmă a fost un mandat îndelungat, al lui Arin. Acolo s-au petrecut cele mai multe schimbări în materie de concepție, de legislație, cumva s-a modernizat profesia noastră. Și suntem într-o etapă în care lucrurile continuă. Am un mandat, acum, încredințat, la fel, pentru o perioadă de 4 ani și o echipă, un birou executiv cu care lucrez îndeaproape și un consiliu național de conducere. Am introdus un sistem nou de participare la discuții și la luarea deciziilor – e vorba de videoconferințe. Nu mai e necesar ca membrii titulari să facă deplasările lunare; ne stabilim prioritățile, avem ordinea de zi a adunării și fiecare poate să intervină, luăm decizii la distanță – este foarte bine. Și ne întâlnim periodic, cel puțin o dată la trei luni. Discuțiile, atunci când avem ședințe în plen, la București, sunt mai îndelungate, pentru că sunt tot felul de probleme care se nasc.

Am plecat de la o reglementare a profesiei, de la un statut profesional; suntem în altă parte și vrem să ajungem și mai departe, să avem un sistem modern, să avem banii noștri, să avem obiective deosebite. Mai avem niște probleme în zona de disciplină, dar astea sunt inerente. Am avut performanțe foarte bune, au fost membri care au rezolvat niște cazuri critice în economie. Ca profesie am fost foarte vizibili în acele momente. Și ne gândim, vedem…

 Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle președinte, probabil vom afla mult mai multe amănunte despre situația în care se regăsește profesia de practician în insolvență cu ocazia Zilei Practicianului în Insolvență din 10 mai, dar și cu ocazia congresului din 11 mai.

 Niculae Bălan: Da, uite că ai precizat și datele – pe care nu voiam să le spun eu, pentru că erau legat și de locații. Vă așteptăm, sunteți alături de noi și ne face mare plăcere. A fost o descoperire, să zicem așa, care a apărut într-un moment în care aveam nevoie unii de alții și avem o colaborare foarte bună cu Universul Juridic. Cu ocazia programatelor întâlniri, sper să aveți ocazia să mai vorbiți și cu alți colegi de-ai mei. Am văzut interviuri cu oamenii de la Universul Juridic, atunci când a fost stagiul de pregătire de la filiala Maramureș, acum o lună, o lună și ceva. Avem în curând un alt eveniment, un alt stagiu de pregătire…

 Nicolae Cîrstea: Geoagiu Băi, săptămâna viitoare chiar.

 Niculae Bălan: Da, și mergeți acolo?

 Nicolae Cîrstea: Sigur că da.

Niculae Bălan: Bravo. Deci se adună lume de peste tot, sunt lectori care deja au un statut profesional, adună oamenii… ei singuri. E suficient să anunțăm lectorii, și deja locurile trebuie limitate – cam așa s-a întâmplat și cu conferința de astăzi. Pentru că este o locație cu o anumită capacitate de absorbție aici, la INM.

 Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle președinte, și vă doresc succes sau ne dorim succes.

 Niculae Bălan: Mulțumesc și eu. Toate cele bune și spor la treabă!

 

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Avem colaborări foarte bune cu celelalte profesii liberale care au tangență cu profesia noastră was last modified: aprilie 12th, 2019 by Niculae Bălan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Niculae Bălan

Niculae Bălan

Este Președintele Uniunii Națională a Practicienilor în Insolvență din România.
A mai scris: