Am avut șansa ca în acest congres să aprobăm și o serie de modificări în structura contribuțiilor din veniturile pe care le realizează practicienii. E vorba de o creștere de la 0,3 la 0,8 % pentru cota variabilă

28 sept. 2017
Vizualizari: 1108

NICOLAE CÎRSTEA: Suntem împreună cu domnul președinte Nic Bălan. Un congres aniversare, d-le președinte – UNPIR aniversează, iată, 20 de ani.

NICULAE BĂLAN: Da, este un eveniment care ne bucură. Practic primul congres a fost în anul 2000, după ce cu un an înainte s-a aprobat formula de reprezentare a uniunii, prin hotărâre de guvern, și au fost câteva congrese extraordinare, care au fost necesare pentru a lua decizii în legătură cu o serie de modificări legislative. Am ales și altă locație, am schimbat desfășurătorul acțiunii, ca să spun așa, și cred că s-au simțit confortabil colegii noștri.

NICOLAE CÎRSTEA: Ceva decizii importante? A fost un congres greu, a fost un congres ușor? S-au luat decizii importante de această dată?

NICULAE BĂLAN: Sunt, de regulă, hotărâri care privesc aspectele curente – raport de activitate, gestiune, buget, program, proiecții… Nu avem, ca alte bresle, un plan pe 20 de ani, mă și mir cum o să arate un asemenea plan, pentru că există acest plan. Cealaltă hotărâre pe care am luat-o privește o serie de modificări la statut. De foarte multe ori sunt necesare aceste modificări ale statutului pentru a pune de acord prevederile, reglementările noastre interne cu schimbări de natură legislativă, din nou.

Am avut șansa ca în acest congres să aprobăm și o serie de modificări în structura contribuțiilor din veniturile pe care le realizează practicienii. E vorba de o creștere de la 0,3 la 0,8 % pentru cota variabilă. În rest au fost modificări, interpretări, ne-am pus de acord. Erau diverse paragrafe care erau, să spunem, în neconcordanță. Și mai avem, din propunerea asta a noastră, de trecut o etapă, pe care dorim să o trecem cu bine – în dialogul cu Ministerul Justiției avem prevederile legate de distribuirea fondului de lichidare. Încercăm să stabilim niște echilibre și centru-filiale, să aibă o independență economică mai bună. Cam astea au fost.

NICOLAE CÎRSTEA: Din ce am discutat cu colegii dumneavoastră se pare că a fost salutară decizia care a fost luată în urmă cu un an, ca acest consiliu național de conducere să fie organizat pe comisii. Se pare că lucrurile au fost potrivite și decizia a fost una potrivită. Cum este situația din punctul dumneavoastră de vedere?

NICULAE BĂLAN: Da, văd că aveți informații foarte bune. Așa este, ne-am gândit cum să împărțim treaba, cum să punem în comisii oameni care au calități și care pot face lucruri și să constituim niște echipe. Lucrul ăsta nu se întâmpla înainte. A fost o propunere și iată că am început să lucrăm și să văd rezultate. Oamenii sunt mulțumiți, mai puțin, să spunem, cei care sunt instabili, care azi spun ceva, mâine spun altceva, care vor să rămână lucrurile în trecut… Și asta e, sunt colegii noștri, mă rog, dar comisiile într-adevăr își fac treaba și au și vorbit puțin despre lucrul ăsta președinții comisiilor, fără să vorbească despre ei personal, ci despre treaba comisiei și cum se leagă aceste lucruri.

NICOLAE CÎRSTEA: Cum se vede, din punctul dumneavoastră de vedere profesia în interiorul ei?

NICULAE BĂLAN: Este o profesie care reunește specialiști cu aptitudini în zona juridică, pregătire economică, un management de criză… Și oameni care, zi de zi, trebuie să ia decizii și sunt interesați să-și perfecționeze lucrul, să aibă cunoștințe noi. Noi zicem că lucrăm foarte bine. Ei, aici este o problemă de imagine și am reușit să realizăm o colaborare cu Universul Juridic, care ne ajută în vreo patru puncte esențiale, să avem altă imagine în exterior. Pentru că am constatat că „se pricep” la insolvență și reprezentanți ai autorităților care nu prea au nimic în comun și ne servesc niște lecții și suntem puși la colț, să spun, în niște termeni care nu suportă comparații. Deci vrem ca acum imaginea noastră să reflecte realitatea, ceea ce avem în interior să fie bine reprezentat în exterior.

NICOLAE CÎRSTEA: Și din exterior, d-le președinte, ce ar fi de îmbunătățit din punct de vedere al imaginii? Care este imaginea care credeți dumneavoastră că o are profesia din exterior și din ce cauză?

NICULAE BĂLAN: Imaginea din exterior este că suntem un fel de beneficiari ai unor situații de criză, adică oamenii au probleme și noi ne bucurăm că venim și le luăm banii. Nimeni nu vede că rezolvăm niște probleme complicate, care nu au putut fi rezolvate înainte să intervenim noi. Deci imaginea noastră trebuie să fie altfel. Am început o serie de dialoguri, o serie de emisiuni, care o să continue. Emisiunea, să spunem, se cheamă „Insolvența la ea acasă”. Ne-am perfecționat în interior sistemul de comunicare pe internet, avem un sait – unpir.ro –, care este funcțional și arată altfel; și o să vedem mai multe lucruri acolo. Avem încă un sait specializat – licitatii-insolventa.ro –, acolo avem și o obligație legală, dar putem și să oferim facilități celor care vor să-și vândă bunurile în condiții cât mai bune. Avem o revistă, avem o colaborare, din nou, cu Universul Juridic, care este un editor cunoscut, cu o poziție foarte bună pe piața juridică. Am reușit să avem un număr realizat în comun, numărul pe trimestrul III al acestui an și sperăm ca împreună să avem o altă structură, o altă prezentare, mai adecvată zilelor noastre.

Deci revista cred că o să fie un lucru care atrage – și acum este reprezentativă pentru noi și o să devină mai atractivă în viitor în și mai mare măsură.

NICOLAE CÎRSTEA: Din punctul dumneavoastră de vedere, d-le președinte, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă un foarte bun practician în insolvență?

NICULAE BĂLAN: N-aș vrea să răspund chiar așa la lucrurile astea, dar trebuie să fie foarte precis, foarte sigur într-una din cele două zone, deci să fie un economist foarte bun, fie un jurist foarte bun. Dacă poate să acopere cele două segmente este foarte bine, dar nu este suficient – trebuie să fie un manager foarte bun. Și să știe să-și construiască o echipă. Să spun că astăzi avem în insolvență o fabrică de chibrituri, deci avem un mod de operare; mâine avem un combinat de, eu știu, îngrășare a porcilor – ne trebuie altceva acolo, operăm cu alte instrumente; poimâine avem un laminor ș.a.m.d. Deci trebuie să ne adaptăm, să găsim specialiștii cu care să lucrăm, să identificăm problemele – sunt și cerințe legale în sensul ăsta; și, în mod sigur, trebuie să avem profunzimea lucrului și să oferim creditorilor informațiile de care aceștia au nevoie. Să ne susțină în redresarea unei societăți sau să luăm cele mai bune măsuri în situația unei lichidări.

NICOLAE CÎRSTEA: Practic, pe lângă a fi un specialist foarte bun, fie în zona juridică, fie în zona economică, este nevoie de un management performant și, mai ales, de o echipă.

NICULAE BĂLAN: Da. Lucrul în echipă, ăsta este și principiul meu, și la noi în firmă. Și am adus, să spun așa, spiritul ăsta în organizație, pentru că o singură persoană nu poate să rezolve toate problemele. O problemă complicată se descompune în probleme mai mici, se găsesc ariile specializate… Deci o dată știm cum să lucrăm în interior și pe urmă contează foarte mult colaborarea cu celelalte profesii liberale. Avem o relație foarte bună cu cei de la ANEVAR, ne-au și premiat de curând – anul ăsta am participat la o conferință – pentru cel mai fidel, cel mai bun colaborator de-a lungul anilor, deci din 2000, să spun, cu profesia juridică și cu Uniunea Juriștilor și cu Uniunea Barourilor – relații excelente, cu consultanții fiscali la fel, cu experții contabili și cu auditorii financiari. Deci avem stadii curente de pregătire și ne gândim cum să facem ca, în comun, să organizăm alte stadii, să avem alte standarde și să fim mai buni împreună.

NICOLAE CÎRSTEA: Vă mulțumesc, d-le președinte, și vă doresc succes în îndeplinirea obiectivelor la nivelul consiliului național de conducere.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

NICULAE BĂLAN: Cu mulțumiri, vă aștept să reveniți, să vă transmit ce am mai făcut în continuare, pentru că este esențial și pentru noi să avem comunicare, și pentru exterior. Pentru că asta a lipsit în ultima vreme și vrem să schimbăm imaginea noastră.

NICOLAE CÎRSTEA: Vă mulțumesc.

Am avut șansa ca în acest congres să aprobăm și o serie de modificări în structura contribuțiilor din veniturile pe care le realizează practicienii. E vorba de o creștere de la 0,3 la 0,8 % pentru cota variabilă was last modified: octombrie 25th, 2017 by Niculae Bălan

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Niculae Bălan

Niculae Bălan

Este Președintele Uniunii Națională a Practicienilor în Insolvență din România.
A mai scris: