Alocuțiunea domnului Nic Bălan cu ocazia Seminarului de pregătire profesională de la Mamaia

20 sept. 2019
Vizualizari: 561

 

Mă bucur că sunt aici. E o surpriză plăcută să văd că ați sacrificat o după-amiază frumoasă… și suntem împreună, să mai discutăm câte ceva. Sigur că a fost o vacanță frumoasă. Ceea ce reușim să facem în ședințele noastre de consiliu, de conducere este transpus prin decizii. Am găsit o formulă care ne permite să lucrăm cu mai multă eficiență, avem acest sistem de videoconferință, este, practic, un sistem modern. Probabil că știți, avem ordine de zi, vinerea la prânz ținem aceste ședințe, durează ceva mai puțin decât ședințele clasice, dar reușim să rezolvăm problemele pe care ni le facem singuri, ca să zic așa… ne mai ajută și alții. Următoarea ședință o să fie în septembrie, ne-am găsit de ceva vreme un hotel, în apropiere de Piața Victoriei, Capital Plazza, ședințele sunt vinerea de la ora 5 după-amiază, deci toți cei din provincie, care mai au și alte probleme de rezolvat atunci când vin în București, își rezolvă și problemele astea, care pentru fiecare prezintă importanță, și de la ora 5 discutăm.

Cel mai puțin cred că a durat vreo oră și jumătate și cel mai mult vreo trei ore și jumătate. Avem și invitați, avem de soluționat plângeri, tot felul de personaje care vin… Sunt abateri și avem reprezentanți ai colegilor noștri care vin însoțiți de avocați… Deci aceasta face parte din „bucătăria” noastră. Ce-a fost peste vară – a fost ordonanța această de urgență, de care se vorbise și așa, în niște termeni nu foarte concreți, cu facilitățile fiscale… Iată că s-a materializat, a apărut repede Ordonanța 6. Nu ne-a întrebat nimeni nimic. Pentru că sunt, în principiu, elemente care țin de profesia noastră, atunci când vorbim de restructurare. După ordonanță, ne gândeam cum să facem, să mergem la ANAF, să mergem la Ministerul Finanțelor… Fiind vară, n-am reușit să găsim audiența pe care ne-o doream și, până când să mai vorbim câte ceva, a apărut și Ordinul 2810, care clarifica o jumătate din problemele pe care și le propunea să clarifice Ministerul Finanțelor prin ordonanță. Am avut plăcuta surpriză să ne cheme la o întrunire care, de fapt, s-a chemat instruire. Deci nu consultări pe probleme de restructurare. Alături de noi experții contabili, consultanții fiscali… profesiile liberale. Deci întâlnirea a fost săptămâna aceasta, Ministerul Finanțelor și-a propus vreo patru întâlniri; a participat de la noi dl Bebe Târnoveanu. Și au apărut, în discuție, și problema expertului independent, cine este, ce face, se poate asocia, e vreun conflict de interese dacă a acordat consultanță înainte – pentru că noi avem treaba aceasta, firmele care puteau să facă și altceva… dacă trece o perioadă de doi ani, pe urmă poți să intervii…

Până la urmă, a avut și o latură practică, am avut un semnal bun din partea consultanților fiscali, care erau îngrijorați de faptul că ar putea să nu fie incluși în breaslă, adică în rândul celor care pot face planuri de restructurare. Termenul foarte scurt pentru declararea intenției, pentru cei care au datorii la buget de peste un milion, luna septembrie cred că a dus la accelerarea discuțiilor și o să mai urmeze un ordin, pentru cei care au datorii sub un milion.

Noi, împreună cu Cătălin, am gândit o formulă prin care să încercăm să aflăm, de fapt, ce își doresc cei de la ANAF, cei de la Fisc în general, pentru că ne-au blocat cu tot felul de acțiuni pe care le-au făcut în instanță, au blocat conturi de insolvență, au pus sechestre… tot felul de măsuri și rezultatul a fost că n-au reușit să ia nimic. Și s-au gândit că, prin această acțiune, au să recupereze ceva, mai ales că e o propunere tentantă. În condițiile în care reușesc să pună pe masă un plan de restructurare care să fie acceptat, scapă de 50% din datorie și de sumele care se adaugă, penalități și toate celelalte. Să vedem cum o să se procedeze, nu am informări din teritoriu, dacă sunt colegi din consiliu, din Arad, Brașov… dar mai încolo, pentru că seminarul de astăzi are o ordine de zi, să mai aflăm câte vreo noutate. Vă mulțumesc, îl las pe Cătălin să deruleze programul în continuare.

 

Alocuțiunea domnului Nic Bălan cu ocazia Seminarului de pregătire profesională de la Mamaia was last modified: octombrie 3rd, 2019 by Niculae Bălan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Niculae Bălan

Niculae Bălan

Este Președintele Uniunii Națională a Practicienilor în Insolvență din România.
A mai scris: