Discursul domnului Nic Bălan cu ocazia aniversării de 20 de ani a UNPIR Filiala București

25 mart. 2020
Vizualizari: 651

20 de ani de profesionalism în profesie

Nic Bălan: Bună seara. Avem invitați deosebiți; avem practicieni care sunt alături de noi – vorbesc de Filiala București și mă bucur că a acceptat invitația noastră; avem lucruri deosebite realizate în profesie; avem colaboratori pe care eu îi știu, pentru că așa s-a întâmplat, să fiu printre fondatori, printre cei care au crezut că ocupația asta a noastră o să devină profesie și o să facem lucruri deosebite. O să îl amintesc pe dl profesor Săcărin, pe care îl cunosc de niște anișori mulți, care ne-a sprijinit în pregătirea profesională și cariera didactică și-a pus amprenta aici. O avem alături de noi și pe dna dr. Nicoleta Țăndăreanu, care pe vremuri a fost judecător-sindic – nu vă spun de câți ani o cunosc, că nu pot să spun asta… A rămas alături de noi, dar este o mare plăcere să avem un asemenea parcurs. De multe ori am fost percepuți negativ, pentru că cei din Executiv considerau că societățile mari n-au cum să dea faliment. Societățile mari, cu capital de stat, sunt conduse bine… și rolul nostru este cumva marginal.

Viața ne-a arătat că nu arată chiar așa lucrurile și că sunt societăți mari care au nevoie de noi. Și ne-am îndeplinit mandatul. Sperăm să mai avem aici un partener de discuție – e vorba de Remus Borza –, el a fost cel mai vocal, mai sunt și alții vocali, nu vreau să rostesc numele. El a avut și o performanță deosebită acolo. În activitatea noastră, de multe ori a trebuit să intrăm într-un gen de conflict, să spun, cu organisme importante.

Aș vrea să spun că am avut, la începutul mandatului, prin anul 2000, un dosar care se apropie de sfârșit acum – e vorba de lichidarea de la Credit Bank – și acolo avem o problemă mare cu Banca Națională, însă lucrurile s-au derulat așa, deci au fost tot felul de schimburi, corespondențe, întâlniri… Toți banii trebuie să se ducă la Banca Națională, puțini știau lucrul ăsta, pentru că Banca Națională a făcut un lucru deosebit atunci – printr-o ordonanță de urgență a acoperit toate cererile persoanelor fizice și, dacă vă amintiți ce se întâmpla atunci cu băncile, erau oameni în stradă, tot felul… Banca Națională, însă, a reușit asta, însă a pus o condiție care nu putea fi îndeplinită – să rambursăm banii, o sumă imensă, 130 de miliarde la vremea aia, inclusiv dobânzile. Or, asta m-a pus într-o mare dificultate atunci și chiar din primul raport am văzut că nu pot să lichidizez atât de repede ceea ce găseam în bancă, să plătesc dobânzile și să plătesc și din principale.

Procesul a durat ani de zile, fără mediatizare, și până la urmă am renunțat, pentru că nu ducea nicăieri litigiul cu Banca Națională, banii – mulți, puțini – tot acolo se duceau. Cred că și ei și-au luat adio de la bani, au fost bani mulți pierduți de bănci și de alți creditori, se duceau în direcția asta. Cei care au avut dosare importante au avut și probleme mari. Cei care n-au avut dosare mari pot să aibă, viitorul este al lor, o să vedem ce se întâmplă cu insolvența, că numărul dosarelor scade. Noi ne pregătim.

Deci treaba asta cu pregătirea profesională a debutat foarte repede după ce ne-am constituit ca entitate, întâi a fost uniunea mare, pe urmă filialele și s-a pus problema admiterii în profesie și pe urmă pregătirea continuă. La admiterea în profesie l-am avut pe regretatul profesor Turcu. Deci erau patru discipline atunci, era o probă de scris și oral, eram vicepreședinte atunci, mă ocupam de treaba asta și era înspăimântător să ai… nu știu câți dintre cei de aici au trecut un examen cu profesorul Turcu, dar avea comentarii extraordinare. Și puținii care reușeau erau extrem de fericiți că au avut șansa să fie examinați de profesorul Turcu și să intre în această profesie. La vremea aceea erau foarte puțini cei care cunoșteau detalii în materie de insolvență – se numea „lichidare” și avea o anumită conotație. Astăzi avem printre noi judecători, foști magistrați care scriu și care sunt consultanți de nădejde.

Vremurile s-au schimbat, noi ne-am schimbat și cel mai important lucru a fost, pe unde am trecut, să fac echipă. Pentru că asta contează foarte mult. În profesie avem o democrație în privința alegerii membrilor care să ne reprezinte, și în cadrul entității CNC sunt membri titulari și avem un organism de conducere, un birou executiv – aici am putut să fac o alegere și colegii mei au răspuns extraordinar de bine acestei alegeri pe care am făcut-o – e vorba de Anca Sârbu, de Bebe Târnoveanu, care este prim-vicepreședinte, și de Florin Dragomir. Am avut șansa să fiu membru în CNC atunci când Arin a fost președinte, am fost și în primul mandat, al lui Radu Emilian. La vremea aia noi ne-am gândit că avem nevoie de cineva care să știe ce înseamnă o profesie liberală și a fost cooptat în echipă dl profesor Toma, președintele Corpului Experților Contabili, care a avut un prim mandat acolo. Ne-a fost de ajutor cu multe lucruri și am început să lucrăm cumva pe picioarele noastre și a fost foarte bine. S-a pus problema, uneori, că cei care conduc o entitate au prea multe mandate. Am constatat că nu-i așa o problemă mare, pentru că, mai de curând, la Consiliul Concurenței s-a stabilit că… Bogdan Chirițoiu n-o să fie pe viață. Dl Bogdan Chirițoiu, după două mandate, poate să candideze la un nou mandat. Ceea ce înseamnă un lucru foarte bun și atunci am renunțat să susțin ideea limitării, deci cei care vor să acceadă în funcții o pot face și au nevoie doar de suportul colegilor ca să promoveze.

 

Discursul domnului Nic Bălan cu ocazia aniversării de 20 de ani a UNPIR Filiala București was last modified: martie 25th, 2020 by Niculae Bălan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Niculae Bălan

Niculae Bălan

Este Președintele Uniunii Națională a Practicienilor în Insolvență din România.
A mai scris: