„Principala provocare este apărarea secretului profesional în contextul evoluției reglementărilor europene privind combaterea spălării banilor”

10 aug. 2022
Vizualizari: 772

Problematica GL 7 este foarte complexă întrucât, după cum bine știți, legislația europeană pentru com­baterea spălării banilor are o strânsă legătură cu secre­tul profesional. De fapt, această legislație, împreună cu cea privind combaterea terorismului, au adus pri­mele breșe în concepția secretului profesional absolut, din țările de drept continental.

Așadar, principala provocare este apărarea secre­tului profesional în contextul evoluției reglementărilor europene privind combaterea spălării banilor.

În ceea ce privește provocările de actualitate cu care se confruntă GL7, acestea se referă la intrarea României în cea de‑a V‑a Rundă de Evaluare Mutuală realizată de Comitetul Selectat de Experți pentru Evaluarea mă­su­rilor de combatere a spălării banilor – MONEYVAL, ale Consiliului Europei. În ianuarie 2022, ONPCSB a comunicat către UNBR două chestionare MONEYVAL, pentru a fi completate în calitate de organism de autoreglementare, și anume: chestionarul de eficiență și chestionarul de confor­m­itate tehnică. Consider că acestea reprezintă o provo­care deoarece la finalul evaluării MONEYVAL vor fi formulate recomandări de modificare/completare a legislației naționale în funcție de rezultatul acestei eva­luări. Prin urmare, în ceea ce privește profesia de avo­cat, este im­portant să nu fie identificate vulnerabilități nere­zolvate, care să conducă la anumite propuneri legis­lative cu impact negativ în ceea ce privește secre­tul profesional și exercitarea profesiei, în general.

Astfel, printre obiectivele GL7 se numără men­ținerea relației cu Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), în vederea comunicării chestionarelor de conformitate tehnică și de eficiență a sistemului CSB/CFT, com­pletate de către UNBR și evaluarea răspunsurilor for­mulate de către UNBR, astfel încât acestea să respecte principiul păstrării secretului profesional din legislația profesiei de avocat.

De asemenea, avem în vedere elaborarea, la nivel național, a normelor sectoriale în scopul cunoașterii cli­entelei și a identificării beneficiarului real. Obligația evaluării naționale a riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului este consacrată la nivel internațional prin dispozițiile Directivei a IV-a și a V‑a pri­vind prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, precum și în instrumente pre­cum Recomandările FATF (Financial Action Task Force).

Au avut loc o serie de sesiuni de instruire a avocaților, organizate de către ONPCSB în parteneriat cu INPPA, cu privire la obligațiile prevăzute de Legea nr. 129/2019, care au fost monitorizate de GL7. De asemenea, GL7, prin membrii săi, a participat la o serie de conferințe tematice referitoare la combaterea spălării banilor. Dl. avocat Danny Bardan, în calitate de membru al Consiliului UNBR. a susținut tema „Secretul profesional al avocatului în raport de Legea nr. 129/2019”, în cadrul Conferinței „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale” organizată de Universul Juridic. Totodată, am participat în calitate de vicepreședinte al UNBR și coordonator al GL7 împreună cu dl. avocat Danny Bardan la dezbaterea organizată de Baroul Suceava, în parteneriat cu U.N.B.R., având ca tema principală „Impactul reglementărilor naționale și europene în materia prevenirii și a combaterii spă­lării banilor asupra profesiei de avocat”.

În continuare, avem în vedere elaborarea, la nivelul UNBR, a unei proceduri de cunoaștere a clientelei și de identificare a beneficiarului real, accesibilă avoca­ților, care îndeplinesc cerințele prevăzute de art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 129/2019. Această proce­dură va avea ca scop principal protejarea avocatului în raport de dispozițiile Legii nr. 129/2019 și în raport de relațiile contractuale cu clientul său, concomitent cu protejarea secretului profesional al avocatului.


* Material susținut cu ocazia Congresului Avocaților 2022 – „Avocatura azi. Tendințe și perspective” și publicat în Revista „Avocatul”, iunie/2022.

 

„Principala provocare este apărarea secretului profesional în contextul evoluției reglementărilor europene privind combaterea spălării banilor” was last modified: august 10th, 2022 by Mihai Baco

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice