Înainte secretul profesional era nelimitat, acum aria acestuia este un pic restrânsă

24 mai 2018
Vizualizari: 908

Nicolae Cîrstea: Ne apropiem de finalul Congresului 2018 al avocaților, suntem împreună cu domnul Mihai Baco, decanul Baroului Alba. Domnule decan, Baroul Alba – o voce puternică la fiecare congres, dacă nu mă înșel.

Mihai Baco: Da, noi reprezentăm o voce în profesie, Baroul Alba este nu numai în România o voce, ci este cunoscut și afară. Ca o recunoaștere a faptului că Baroul Alba militează pentru drepturile și pentru exercitarea în bune condiții a profesiei de avocat, a fost ales de către Asociația Barourilor Americane ca partener al acestei prestigioase asociații profesionale, pentru România.

Nicolae Cîrstea: Suntem într-un an al Centenarului, un an în care Baroul Alba are o serie de proiecte extrem de interesante pentru profesie și nu numai.

Mihai Baco: Da, încercăm să ne ridicăm la nivelul pretențiilor, pentru a marca cei 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, care a avut loc la Alba Iulia, și atunci vrem să dăm o rezonanță aparte și să organizăm la Alba Iulia manifestări care să omagieze această aniversare. Am debutat, deja, cu o acțiune – am plantat 100 de arbori de soi nobil, având semnificația celor 100 de ani. Urmează ca în perioada 22-23 iunie, la Alba Iulia să aibă loc o ședință festivă a Consiliului UNBR, dedicată sărbătoririi celor 100 de ani, sub egida Avocații și Centenarul Unirii, ocazie cu care va fi lansată și o monografie, în care se va reliefa aportul pe care l-au avut avocații în urmă cu 100 de ani, în înfăptuirea Statului Unitar Român. După care, în 29 iunie, tot sub egida aceasta, vom desfășura o conferință profesională, la care vor participa 4 judecători de la CEDO, Procurorul General al României, Procurorul General al Italiei, magistrați de la Înalta Curte, de la Curtea de Apel Alba Iulia, avocați din țară și din străinătate.

Nicolae Cîrstea: Ne vom bucura dacă ne veți invita și pe noi măcar la unele dintre aceste proiecte pe care le aveți.

Mihai Baco: Sigur veți fi invitați și chiar ne bucurăm să vă avem alături de noi în aceste manifestări.

Nicolae Cîrstea: Domnule decan, dezbateri, proiecte, idei interesante la această ediție a congresului. Care ar fi concluziile cu care plecăm la finalul congresului?

Mihai Baco: Tematica care a fost la acest congres a fost una extrem de importantă, legată de secretul profesional și această tematică a suscitat multe, multe discuții, care au tranșat clar cam unde ne aflăm în ceea ce privește acest secret profesional și până unde se poate merge cu acest secret profesional. Eu personal am avut o mică problemă, pentru că prin modificarea legii, secretul profesional, la noi, a fost un pic restrâns. Așadar, dacă înainte secretul profesional era nelimitat, acum apar niște chestiuni, în sensul că secretul profesional încetează în momentul în care iei cunoștință de comiterea infracțiunilor de genocid, terorism ș.a. Deci, iată că aria secretului profesional este un pic restrânsă. Dar, per total vreau să vă spun că în acest Congres au fost creionate clar direcțiile pe care profesia le va urma în ceea ce privește acest aspect extrem de important – eu zic fundamental – al profesiei de avocat, respectiv păstrarea secretului profesional.

Nicolae Cîrstea: Domnule decan, nu sunteți nici un barou foarte mare, nici un barou foarte mic, cred că este un barou mediu, Baroul Alba. Cu ce probleme se confruntă colegii dumneavoastră în activitatea de zi cu zi?

Mihai Baco: Cred că noi avem o problemă cam generală, respectiv faptul că în ultima perioadă de timp se observă un exod – poate e prea mult zis exod –, dar o migrație dinspre profesia de avocat către alte profesii juridice: consilier juridic, grefier… altele decât cele care erau. Dacă în urmă cu 15-16 ani era invers, era exodul către profesia de avocat, acum s-a întors. Unul dintre motive ar fi faptul că la ora actuală bugetarii sunt extrem de bine retribuiți, și atunci ai siguranța unui venit lunar. O altă cauză care duce la această migrare din profesia de avocat este aceea că numărul cauzelor s-a împuținat. Apoi, procedura civilă este un pic greoaie; în sensul că, chiar și în condițiile în care numărul cauzelor aflate pe rolul instanțelor este destul de redus, apare acea chestiune cu procedura de regularizare; în care, în loc să acționăm actul de justiție – cum se spunea la momentul apariției codurilor –, de fapt am îngreunat mult mai mult. Și atunci, nici clientela nu este prea dornică să-și rezolve problemele pe cale judiciară. Și mai este încă un motiv pentru care eu zic că a scăzut numărul cauzelor – aceste taxe judiciare plătite de către justițiabil către stat, care sunt extrem de mari. Și în condițiile în care aceste taxe sunt mari, mulți renunță la drepturile litigioase; pentru că nu au de unde să susțină material aceste procese.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi, din punctul de vedere al dumneavoastră starea avocaturii la nivelul întregii țări astăzi?

Mihai Baco: Eu cred că suntem într-o continuă transformare. Avocatura trebuie să se adapteze la mediul și la condițiile care sunt astăzi. Tot mai mult dispare avocatul pledant; deja a apărut avocatul de business, pe care nu prea îl vezi prin sălile de judecată, ci face ceea ce deja demult se întâmplă în occident, care are o tradiție în acest gen, și cred că și la noi se va ajunge tot în această postură, adică pledanții vor fi tot mai puțini și vor trebui avocații să-și reprofileze specializarea și activitatea, pentru că până la urmă aici este viitorul în avocatură.

Nicolae Cîrstea: Putem privi de astăzi spre viitor cu optimism, domnule decan, din punctul de vedere al avocatului, al avocaturii românești?

Mihai Baco: Eu nu sunt un pesimist; sunt un optimist, dar, raportat la realitatea socială din țara aceasta, nici ca avocat nu pot să gândesc optimist.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, domnule decan.

Mihai Baco: Și eu vă mulțumesc mult.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Înainte secretul profesional era nelimitat, acum aria acestuia este un pic restrânsă was last modified: mai 23rd, 2018 by Mihai Baco

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice