Av. dr. Mihai Baco: La ora actuală se simte o pauperizare a avocaților

17 apr. 2017
Vizualizari: 1479

Nicolae Cîrstea: Codurile penale la trei ani de la intrarea în vigoare – suntem împreună cu dl Mihai Baco, decan al Baroului Alba. Bine v-am găsit, d-le decan!

Mihai Baco: Bine ați venit! De fapt, bine ne-am regăsit!

Nicolae Cîrstea: Cum se vede în profesia de avocat, în activitatea dumneavoastră, a baroului dumneavoastră, a colegilor pe care-i reprezentați – acești trei ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale?

Mihai Baco: Sunt trei ani în care au fost foarte multe probleme ridicate de punerea în aplicare a acestor două coduri, trei ani în care de multe ori s-a bâjbâit, ca să mă exprim plastic, prin articolele codurilor penale; trei ani în care de multe ori am fost puși în situația de a nu ști cum se aplică legea și în care inclusiv magistrații erau în postura de a nu ști cum se aplică un text de lege din aceste coduri. De altfel, și multitudinea de texte de lege care au fost găsite neconstituționale denotă faptul că cele două coduri au suferit foarte mult atunci când au fost redactate și când au fost concepute.

Nicolae Cîrstea: Ce ar trebui modificat sau ce ar trebui modificat urgent pentru ca profesia de avocat să-și desfășoare activitatea corespunzător, pentru ca până la urmă, poate, întreg sistemul judiciar să funcționeze fluent?

Mihai Baco: În primul rând, ar trebui redată funcția de apărare, care, din păcate, în actualele coduri a fost înlăturată. Nici măcar pe timpul lui Ceaușescu n-a putut fi înlăturată funcția apărării – iată că în noul cod de procedură penală funcția apărării a fost desființată. Cred că este primordial acest lucru, de a se reînființa funcția apărării. Apoi, cred că a se face o practică unitară este, iarăși, primordial, întrucât această practică neunitară, care generează foarte multe discuții, duce inclusiv – zic eu – uneori chiar la niște mici erori judiciare, care din păcate costă justițiabilul cu condamnări care n-ar fi trebuit să fie date… Pentru că nu poți să crezi că o instanță dintr-un loc din țară judecă o infracțiune într-un fel și procedă la achitare, iar o altă instanță, din alt loc de țară, găsește că acea infracțiune este una prevăzută de lege și dispune condamnarea pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni. De aici apar foarte multe discuții. Din păcate nici măcar la nivelul curților de apel ori a instanțelor de tribunal nu există o practică unitară în ceea ce privește actualele coduri.

Nicolae Cîrstea: Cât de grea este avocatura în afara Bucureștiului, avocatura din provincie, să zicem? Care sunt provocările colegilor avocați din Baroul Alba?

Mihai Baco: Știți care este problema? La ora actuală se simte o pauperizare a avocaților. E drept că nu ne putem compara cu Bucureștiul; Bucureștiul este altceva – și numărul avocaților din București este mult mai mare. Dar la nivel local, să zicem la nivelul Baroului Alba, ne confruntăm cu o scădere drastică a cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, în 2015 față de 2014 numărul cauzelor penale a scăzut cu peste 60%. Ceea ce se reflectă inclusiv în nivelul câștigurilor avocaților; pentru că, vrem, nu vrem, trebuie să recunoaștem că avocații trăiesc din procesele pe care le au. Or, în condițiile în care accesul la justiție este foarte mult îngrădit prin taxele judiciare, care sunt împovărătoare și de multe ori descurajează justițiabilul să își mai revendice un bun sau un drept pe cale litigioasă, au dus la scăderea extrem de drastică a cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată.

Nicolae Cîrstea: În câteva săptămâni urmează congresul avocaților la București. Care este mesajul delegaților la congres din partea Baroului Alba?

Mihai Baco: Congresul de la București are o tematică extrem de interesantă, respectiv accesul la justiție. Cred că această tematică reprezintă un element care să atragă foarte multe discuții – pentru că, într-adevăr, accesul la justiție este garantat prin Constituție, dar prin foarte multe texte de lege sau pârghii – să spunem așa – accesul este destul de limitat. Mesajul avocaților din Baroul Alba este tocmai acesta, de a permite ca accesul la justiție să fie efectiv garantat și să nu fie opreliști în această accedere la justiție.

Nicolae Cîrstea: Știu că urmează și o pregătire profesională la Baroul Alba, la începutul lunii aprilie – aveți o tradiție în organizarea unor conferințe, unor întâlniri profesionale cu participare numeroasă.

Mihai Baco: La nivelul Baroului Alba s-a statutat ca, împreună cu Baroul Hunedoara – am încercat și cu Baroul Sibiu, dar încă nu ne-a răspuns favorabil – să  organizăm aceste conferințe de pregătire profesională și încercăm acum, începând din acest an, ca această activitate de pregătire profesională să o facem inclusiv cu magistrați de la nivelul Curții de Apel Alba Iulia. Am discutat deja, atât cu președintele Curții de Apel și cu procurorul general de pe lângă Curtea de Apel, în vederea susținerii și efectuării acestei conferințe de pregătire profesională, cu participarea magistraților și a avocaților din cele două barouri – Alba și Hunedoara. Tematica încă n-am stabilit-o exact, ca titlu, dar va fi pe probleme penale, pe cod penal și cod de procedură penală. Urmează ca în zilele următoare să stabilim exact tematica, lectorii care vor conferenția la această conferință și vom merge pe un conținut interactiv al acestei conferințe, deci nu vom mai merge pe chestiunea de a sta cineva la birou și să ne facă studenți pe ceilalți, care stăm în sală.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și vă doresc succes, d-le decan!

Mihai Baco: Mulțumesc.

Av. dr. Mihai Baco: La ora actuală se simte o pauperizare a avocaților was last modified: aprilie 12th, 2017 by Mihai Baco

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice