Un moment istoric pentru relansarea profesiei de avocat și reașezarea pe poziția ei normală și firească

21 dec. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 767

Nicolae Cîrstea: Dle decan Mihai Baco, ne revedem – pentru a câta oară, oare – la acest centenar, la Alba Iulia, dar și în țară. Ați fost și de această dată alături de un eveniment deosebit, la Alba Iulia, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii. Dați-ne un exemplu despre ce reprezintă pentru barou, pentru dumneavoastră personal, evenimentul de astăzi.

Mihai Baco: Invitarea mea, ca decan al Baroului Alba, la lucrările ședinței festive a CSM, este o mare onoare. Onoare mare atât pentru barou, cât și pentru mine ca persoană, dar, eu zic, și pentru avocatura românească. Pentru că am fost, de data aceasta, și noi, avocații, chemați să participăm la acest mare eveniment organizat de către CSM și astăzi am fost considerați ca parteneri ai Justiției.

Nicolae Cîrstea: Practic, un mesaj de unitate pe care l-ați adresat de la prezidiul lucrărilor de astăzi – care ar fi concluziile discursului dumneavoastră?

Mihai Baco: Concluzia era ca profesia de avocat să fie reașezată în România în locul pe care-l merită de fapt, și care este în tot sistemul european. Astăzi a fost un moment, zic eu, istoric, pentru a relansa profesia și a fi reașezată pe poziția ei normală și firească, pe care ar trebui să o aibă în rândul societății românești și în rândul Justiției.

Nicolae Cîrstea: Este un deziderat, acesta? Este posibil, în viitorul mai puțin sau mai mult îndepărtat, să se realizeze?

Mihai Baco: Este extrem de anevoios să repunem avocatura pe locul pe care-l merită, dar eu sunt convins că acest lucru se va realiza într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Nicolae Cîrstea: Ce concluzii trage avocatul Mihai Baco din acești o sută de ani de stat unitar național român și cum privește spre viitorii o sută de ani în profesiile juridice, legătura cu magistratura și toate celelalte lucruri care preocupă, până la urmă, viața și activitatea unui avocat?

Mihai Baco: Din păcate, concluziile nu sunt dintre cele mai fericite pe care le trag. Așa cum am spus și în discursul pe care l-am susținut astăzi în fața CSM și al invitaților, după o sută de ani avocatura se află într-o poziție mai puțin plăcută decât cea pe care au avut-o marii înaintași ai noștri, care au înfăptuit și au contribuit în mod principal la înfăptuirea Marii Uniri. Cred că profesia, prin organele sale de conducere, va trebui să se implice mult mai mult în a replasa profesia de avocat pe orbita pe care și-o merită și să intrăm în sistemul de Justiție pe locul pe care noi îl merităm. Cred că faptul că astăzi eu am fost invitat să particip la lucrările sesiunii speciale, festive, a CSM, este un semn care se dă, că magistrații sunt deschiși spre o nouă repoziționare a relațiilor profesionale și interprofesionale dintre avocați și magistrați.

Nicolae Cîrstea: Practic, pledați pentru o normalizare a acestor relații.

Mihai Baco: Da, pentru că așa cred că ar trebui să fie firesc și normal, să repoziționăm relațiile interprofesionale pe relații firești și normale, așa cum s-a întâmplat până în urmă cu câțiva ani.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle decan.

Mihai Baco: Vă mulțumesc mult.

Un moment istoric pentru relansarea profesiei de avocat și reașezarea pe poziția ei normală și firească was last modified: decembrie 21st, 2018 by Mihai Baco

Vă recomandăm: