JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil restituit în natură în temeiul Legii nr. 10/2001. Nerespectarea obligației de întocmire a procesului-verbal de predare a bunului. Faptă ilicită. Prejudiciu. Contravaloarea lipsei de folosință

24 mart. 2021
Vizualizari: 58
  • Legea nr. 10/2001: art. 25 alin. (4) alin. (5)
  • Legea nr. 10/2001: art. 40
  • NCC: art 1349
  • NCC: art. 1357

Nesocotindu-și obligația legală ce îi revenea, de predare efectivă a bunului, pe baza protocolului prevăzut de lege, instituția pârâtă a împiedicat desăvârșirea situației juridice a imobilului, făcând posibilă exercitarea folosinței asupra acestuia de altcineva decât proprietarul.
În prezența unei prezumții legale de cauzalitate cum este cea prevăzută de art. 40 din Legea nr. 10/2001, beneficiarul dispoziției de restituire în natură a imobilului nu este obligat să facă o altă dovadă în legătură cu producerea prejudiciului ca urmare a neîndeplinirii obligației de către deținătorul bunului, câtă vreme această relație cauzală dintre fapta ilicită și rezultatul păgubitor este prevăzută ca atare de norma legală.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 602 din 24 martie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil restituit în natură în temeiul Legii nr. 10/2001. Nerespectarea obligației de întocmire a procesului-verbal de predare a bunului. Faptă ilicită. Prejudiciu. Contravaloarea lipsei de folosință was last modified: noiembrie 25th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.