JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Forţa majoră. Incidența acestui caz exonerator de răspundere în raport cu clauzele contractuale stabilite de părți. Condiții și efecte

16 iun. 2022
Vizualizari: 58
  • Legea nr. 335/2007: art. 4 lit. j)
  • NCC: art. 1270
  • NCC: art. 1271
  • NCC: art. 1350
  • NCC: art. 1351 alin. (1)-(2)
  • NCC: art. 1530
  • NCC: art. 1531
  • NCC: art. 1538
  • NCC: art. 1634 alin. (6)

În cazul în care părțile au stabilit prin clauzele contractului de vânzare-cumpărare că forța majoră, așa cum este denumită de lege, exonerează de răspundere partea care o invocă și o dovedește în condițiile legii, cu cerința notificării scrise în prealabil, în termen de 48 de ore de la apariția cazului de forță majoră, cu obligația de a prezenta în termen de 5 zile actele doveditoare eliberate de Camera de Comerț și Industrie, potrivit reglementărilor în vigoare, iar partea care a invocat forța majoră nu a prezentat în termenul convenit aceste înscrisuri, nu este aplicabil acest caz exonerator de răspundere.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 1529 din 16 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Forța majoră. Incidența acestui caz exonerator de răspundere în raport cu clauzele contractuale stabilite de părți. Condiții și efecte was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.