JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Certificat de atestare a dreptului de proprietate. Principiul rolului activ al judecătorului vs. principiul disponibilităţii. Regulator de competenţă. Calificarea cererii de chemare în judecată în raport cu obiectul acesteia

13 oct. 2022
Vizualizari: 38
  • Legea nr. 55472004: art. 1 alin. (1)
  • Legea nr. 55472004: art. 2 alin. (1) lit. f)
  • NCPC: art. 22
  • NCPC: art. 9 alin. (2)

Potrivit art. 22 C.proc.civ. revine judecătorului competența deplină privind identificarea, instrumentarea și aplicarea normelor de drept incidente, ținând seama de cadrul procesual stabilit prin cererile și apărările părților, cum prevede art. 9 alin. (2) C.proc.civ. În egală măsură, judecătorul poate trece peste calificarea dată de părți, întrucât este chemat să califice juridic faptele deduse judecății, cărora le va aplica prevederile legale în vigoare; așadar, chiar în lipsa acordului expres al părților, pentru o judecată cu respectarea legii, instanța dă ori restabilește calificarea juridică exactă cererii cu care este învestită.
Ca atare, cum certificatul de atestare a dreptului de proprietate a cărui completare se solicită prin cererea de chemare în judecată este un act administrativ, emis de o autoritate publică centrală, în regim de putere publică, în vederea executării legii, acțiunea are natura unui litigiu de contencios administrativ.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1874 din 13 octombrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Certificat de atestare a dreptului de proprietate. Principiul rolului activ al judecătorului vs. principiul disponibilității. Regulator de competență. Calificarea cererii de chemare în judecată în raport cu obiectul acesteia was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.