JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în revendicare în regim de carte funciară. Imobil intrat în proprietatea Statului prin hotărâre judecătorească. Compararea titlurilor de proprietate. Inopozabilitatea hotărârii judecătorești față de moștenitorii fostului proprietar

13 iun. 2012
Vizualizari: 168
  • Decret-Lege nr. 115/1938
  • Legea nr. 7/1996

Renașterea efectului constitutiv al cărții funciare în folosul titularului dreptului real ce pretinde că radierea dreptului său nu s-a făcut în mod legal este condiționată prioritar de desființarea titlului ce a stat la baza constituirii ori a strămutării dreptului real și nu doar de desființarea încheierii de intabulare, aceasta din urmă fiind o consecință directă a desființării titlului. O atare desființare, dată fiind natura actului care a stat la baza strămutării dreptului, și anume o hotărâre jurisdicțională, prin care statul a preluat un imobil, nu poate fi realizată pe calea acțiunii în rectificare funciară prevăzută de dispozițiile art. 34 și urm. din Decretul lege nr. 115/1938 și, respectiv, de cele art. 34 și urm. din Legea nr. 7/1996, întrucât, fiind intrată în puterea lucrului judecat, hotărârea judecătorească irevocabilă, care a stat la baza înscrierii dreptului de proprietate în favoarea dobânditorului de drept public și în contra proprietarului înscris de carte funciară, nu poate face obiect al controlului judiciar în cadrul acțiunii în rectificare de carte funciară. În atare situație, persoana pretins vătămată și interesată să combată efectele produse de hotărârea judecătorească cu privire la strămutarea dreptului tabular este în drept să invoce, fie pe cale principală, fie pe cale incidentală, inopozabilitatea față de ea a acestei hotărâri judecătorești.

(I.C.C.J., secția I civilă, decizia nr. 4356 din 13 iunie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în revendicare în regim de carte funciară. Imobil intrat în proprietatea Statului prin hotărâre judecătorească. Compararea titlurilor de proprietate. Inopozabilitatea hotărârii judecătorești față de moștenitorii fostului proprietar was last modified: decembrie 2nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.