Apel la adevăr și decență în campania pentru Rectoratul UAIC!

4 dec. 2023
Vizualizari: 452
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cu deplină încredere în întreaga comunitate a UAIC, în fiecare dintre membrii acesteia, cu deplină considerație și în deplin respect, prezentul apel se adresează atât celor care și-au anunțat candidatura la funcția de Rector, cât și celor care, eventual, își vor anunța respectiva candidatură.

Adevărul și decența sunt necesare oriunde și oricând.

În rândurile care urmează voi face unele referiri, opțiuni, privind modul de desfășurare a competiției pentru Rectoratul UAIC.

Deseori auzim cum trebuie să fie Universitatea și cum trebuie să fie Rectorul, evocându-se diferitele modele de universități și personalitățile unora dintre foștii rectori.

Avem datoria continuării și îmbogățirii patrimoniului UAIC, realizării misiunii academice asumate de către cei care au slujit Alma Mater.

Evocând personalitățile unora dintre foștii rectori a nu se înțelege și faptul că autorii respectivelor evocări ar putea fi precum cei evocați. Preferabil este ca fiecare să privească în propriul trecut, să-și evoce propriile realizări, din care să rezulte potențialul de a conduce destinele primei Universități din România modernă.

Faptele, nu vorbele trebuie să caracterizeze profilul unui candidat la funcția de Rector. Rectorul trebuie ales pentru Universitate, pentru evoluția și binele acesteia, după capacitatea de menținere a echilibrelor necesare dintre diferitele componente ale vieții academice, nu după frumusețea spuselor ori a promisiunilor făcute.

Cândva, cineva, poate va prezenta realizările pentru Universitate, realizări ale foștilor rectori, complementar prezentărilor tradiționale, din perspectiva portofoliului științific, personalității acestora. A nu se înțelege faptul că mă sustrag unei asemenea judecăți, luând în considerare fie și numai tirajul lucrărilor de specialitate juridică, publicate în edituri centrale și apoi validate de lumea juridică.

În context, este dificil de afirmat faptul că în ultimele două mandate de rector plata cu ora, a activităților didactice desfășurate de către profesorii titulari ori asociați, a fost realizată pentru că așa prevede legea. Aceleași erau prevederile legale și în precedent, atunci când facultățile erau împărțite în „bogate” și „sărace”, când multe dintre respectivele activități fie nu erau plătite, fie erau plătite cu 1 leu ori 10 lei ora, indiferent de gradul didactic ori ora norma suplinită.

Este dificil de afirmat faptul că în ultimii opt ani UAIC a fost vizitată doar de către secretarul II al ambasadei Rusiei la București, când este de notorietate faptul că, în acest interval de timp, UAIC a primit vizita unui număr de 35 de ambasadori, reprezentând cele mai puternice state, din întreaga lume.

Este dificil de afirmat faptul că UAIC este cu fața spre est, fiind necesară reorientarea spre vest, din moment ce Universitatea are peste 640 de parteneriate cu universități din întreaga lume, iar din țară are cel mai mare număr de mobilități Erasmus și cele mai multe burse Eugen Ionescu, face parte dintr-o alianță universitară europeană, participă la proiecte europene, face parte din Asociații și Consorții universitare europene.

Este dificil să clamezi binele studenților în timp ce desființezi biblioteci.

Este dificil să clamezi echitatea în timp ce la situații identice adopți soluții diametral opuse.

Este dificil să clamezi binele Universității în timp ce, de la nașu, primești sume considerabile, pentru traducerea unor lucrări publicate într-un tiraj de ordinul zecilor de exemplare, însă tot pe cheltuiala UAIC.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Pe de altă parte, prima măsură luată în calitate de rector, s-a referit la stoparea cheltuielilor nejustificate, afirmație susținută prin multele posibile exemple concrete.

Am susținut și susținem cercetarea științifică, prin acordarea de granturi interne și prin finanțarea publicațiilor în reviste cotate ISI.

Am susținut angajarea unui număr de 141 tineri pe funcțiile de asistent universitar, am susținut toate propunerile de promovare primite fie de la facultăți, fie de la Institutul de Cercetare Interdisciplinară.

Am rambursat consistentele datorii pe care UAIC le avea la bănci.

Am plătit și plătim activitățile didactice desfășurate la plata cu ora.

Pentru buna desfășurare a activităților studențești, didactice, de cercetare științifică, precum și a practicii de specialitate, am restaurat multe dintre imobilele pe care le-am preluat într-o avansată stare de degradare și de nefuncționare, din alte surse de finanțare: Observatorul Astronomic, Casa Universitarilor, Corpul E, Corpul O, stațiunea din Ștefănești etc. Cu titlu exemplificativ, apare ca fiind nefirească desfășurarea unora dintre activitățile didactice în spații închiriate de la licee, în timp că imobilul din strada Păcurari era în stare avansată de degradare.

Am intabulat toate imobilele UAIC, ca o măsură de siguranță juridică a acestora.

Ne propunem construcția Complexului sportiv din strada Sărărie 200, cuprinzând și un bazin olimpic, construcția sediului Institutului de cercetări interdisciplinare etc.

Cred în nevoia de a promova adevărul, interesul și binele public, interesele UAIC!

Împreună pentru UAIC, împreună pentru Iași!

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER

Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Apel la adevăr și decență în campania pentru Rectoratul UAIC! was last modified: decembrie 4th, 2023 by Tudorel Toader

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Este membru titular al Comisiei de la Veneția, fost ministru al justiției, prof. univ. dr. și rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
A mai scris: