Profesiile liberale din domeniul Justiției trebuie consolidate și unele dintre ele trebuie să-și capete și alte competențe

15 nov. 2018
Vizualizari: 1639

Nicolae Cîrstea: 5 noiembrie 2018, Palatul Patriarhiei – un moment important, Conferința Profesiilor Liberale din România, un oaspete de seamă. Bine ați venit, dle ministru Tudorel Toader, la aceste eveniment important!

Tudorel Toader: Eu vă mulțumesc, mulțumesc organizatorilor pentru invitație. Toți suntem oaspeți egali, de seamă și fără alte deosebiri. Vă reamintesc faptul că am fost și anul trecut la această reuniune și faptul că apreciez în mod deosebit profesiile liberale, rolul pe care îl au într-o societate în devenire, o societate care, sigur, evoluează la standarde europene, ținând cont de specifiul național. Vă reamintesc și faptul că, la rândul meu, exercit o profesie liberală; că, la rândul meu, sunt avocat suspendat pe perioada cât am fost judecător la Curtea Constituțională, pe perioada cât sunt încă ministru al Justiției, după care am cabinetul pregătit, la Iași, îmi redeschid cabinetul și reexercit profesia, liberală, a avocaturii.

Nicolae Cîrstea: Care este mesajul pe care îl veți transmite astăzi colegilor noștri care fac parte din profesiile liberale din România?

Tudorel Toader: Nu poate fi decât un mesaj de susținere, pe plan legislativ, pentru că, repet, au un rol foarte important. Mesajul, ca ministru al Justiției, este acela că profesiile liberale din domeniul Justiției trebuie consolidate și unele dintre ele trebuie să-și capete și alte competențe, degrevând pe cât posibil instanțele de judecată de cauzele care sunt posibile spre rezolvare, spre exemplu, de către mediatori, pentru că în Europa există o tendință generală de degrevare a instanțelor de aceste probleme – sigur, cu conținut juridic –, dar care pot fi rezolvate pe cale amiabilă.

Nicolae Cîrstea: Se spune că profesiile liberale constituie coloana vertebrală a economiei naționale. Am putea spune că au ele un rol foarte important și în interiorul sistemului judiciar? Cel puțin profesiile juridice liberale?

Tudorel Toader: Cum de nu! Până la urmă, statul nu poate să rezolve toată dimensiunea juridică a societății; statul deleagă puterii judecătorești, deleagă Ministerului Public, autorității Ministerului de Interne, descoperirea și rezolvarea diferendelor mai importante. Dar, în același timp, statul a delegat – și va continua, probabil, să delege – astfel de atribuții. Să nu uităm, de exemplu, notarii, care erau notari de stat și acum e profesie liberală și o exercită foarte bine. Cetățeanul are acces mai ușor, foarte sigur, la serviciile notariale. La fel s-a întâmplat cu executorii judecătorești, au apărut profesii liberale spre domeniul juridic – dădeam exemplul mediatorilor – și trebuie consolidată această direcție.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle ministru, și succes!

Tudorel Toader: Cu mare plăcere. Mulțumesc și eu.

 

Profesiile liberale din domeniul Justiției trebuie consolidate și unele dintre ele trebuie să-și capete și alte competențe was last modified: noiembrie 15th, 2018 by Tudorel Toader

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Este membru titular al Comisiei de la Veneția, fost ministru al justiției, prof. univ. dr. și rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
A mai scris: