Prof. univ. dr. Tudorel Toader: „Sunt onorat de opțiunea comunității academice, care, prin votul majoritar, m-a desemnat rectorul celei mai vechi universități din România”

13 feb. 2016
Vizualizari: 2458

Judecător la Curtea Constituțională, timp de aproape 10 ani, membru titular al Comisiei de la Veneția și decan al Facultății de Drept din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader a fost ales joi, 11 februarie, în funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. O alegere ce deschide universității ieșene un drum nou, oferă noi oportunități de valorificare a cercetării științifice dar și pentru punerea în valoarea a patrimoniului ori pentru colaborări cu universități de prestigiu din întreaga lume.

Nicolae Cirstea

Nicolae Cîrstea: Stimate domnule profesor Tudorel Toader, mă bucură această discuție cu dvs. la început de an, în contextul în care dvs. ați câștigat ieri, 11 februarie, alegerile pentru poziția de rector al celei mai vechi universități din România. Ce ne puteți spune, „la cald”, despre această nouă provocare și această nouă demnitate spre care vă îndreptați în următoarea perioadă?

 

Tudorel Toader: Vă mulțumesc pentru invitația la acest dialog. Este o nouă provocare în activitatea de management universitar, în condițiile în care, din 25 de ani de învățământ juridic superior, 23 am avut și diferite competențe administrative. Am fost 3 ani cancelar științific, am fost 8 ani (două mandate) prodecan, 12 ani (trei mandate) decan. Sigur că și experiențele celelalte, de avocat și de judecător constituțional (aproape 10 ani), au constituit premisele candidaturii mele la funcția de rector. Sunt onorat de opțiunea comunității academice, care, prin votul majoritar, m-a desemnat rectorul celei mai vechi universități din România – o universitate cu o istorie de 155 de ani, o universitate cu un prestigiu recunoscut pe plan național și internațional.

Tudorel Toader

Nicolae Cîrstea: Domnule rector, primiți și felicitările noastre, ale Editurii Universul Juridic și ale portalului universuljuridic.ro. Practic, vă întoarceți acasă, după o perioadă, așa cum spuneați mai devreme, de 10 ani în care ați fost nevoit să fiți bucureștean. Cât de rapidă credeți că va fi această readaptare în orașul din care dvs. ați venit acum 10 ani în București, în universitatea și facultatea, în primul rând, pe care le-ați slujit anterior?

Tudorel Toader: Fac o precizare: nu aș spune că mă reîntorc la universitate, pentru că eu nu am părăsit niciodată nici facultatea de drept, nici universitatea. Spre exemplu, cu regularitate mi-am ținut toate activitățile didactice, am exercitat prerogativele funcției de decan. Este adevărat că, în acești 10 ani, activitățile mele profesionale au fost partajate între Iași, la nivel de facultate, și București, la Curtea Constituțională. În contextul în care mandatul de judecător constituțional va expira pe 12 iulie anul acesta, practic nu fac decât să înlocuiesc activitatea profesională de judecător constituțional cu activitatea managerială de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, rămânând neschimbată componenta didactică la nivel de studii de licență, de masterat și de doctorat pe care, fără întrerupere, am desfășurat-o la Facultatea de Drept din Iași, prima facultate de drept înființată în România în 1855.

Nicolae Cîrstea: Din ce am citit în presă, mi-am dat seama că etapa preliminară alegerilor, candidaturile, discuțiile și „confruntarea” din cele două tururi între contracandidați au fost decente, ceea ce nu poate decât sa facă cinste candidaților și universității, deopotrivă; nu au fost acele lupte de culise, care însoțesc uneori diversele alegeri, nu numai pe plan politic, dar, uneori, chiar și în plan universitar.

Tudorel Toader: Eu vorbesc în limita informațiilor pe care le dețin, și lucrurile așa sunt cunoscute. Până la urmă, au fost patru candidați, dintre care trei decani în funcție: decanul de la Facultatea de Filozofie, decanul de la Facultatea de Litere și eu. Suntem colegi, ne respectăm, ne cunoaștem, fiecare, mă refer aici la ceilalți, o personalitate în domeniul lui; al patrulea candidat a fost un coleg conferențiar, tot de la Facultatea de Filozofie. Era normal să fie așa; ne-am depus programele manageriale; electoratul din această competiție este unul omogen, un electorat specific spațiului academic, care a avut posibilitatea, dincolo de a ne cunoaște în mod nemijlocit, să vadă CV-urile, să vadă programele manageriale, și opțiunile să fie exercitate în consecință. Fiecare program managerial are amprenta profilului profesional pe care îl are candidatul: un candidat de la Facultatea de Filozofie, un candidat de la Facultatea de Litere, eu de la Facultatea de Drept și un alt coleg tot de la Facultatea de Filozofie. A fost o competiție elegantă, o competiție onestă, și, indiferent că am câștigat eu sau putea să fie un alt contracandidat, noi rămânem colegi, profesori la catedră, ne-am respectat și ne vom respecta în continuare.

Nicolae Cîrstea: Din punctul dvs. de vedere, finanțarea în domeniul învățământului universitar este cea mai presantă problemă care apasă astăzi universitățile de stat din România?

Tudorel Toader: Multe probleme sunt presante. Cel mai la îndemână ne este să vorbim de bani, de lipsa banilor, ca și când, dacă am avea bani, le-am rezolva pe toate. Sigur că este și aceasta o problemă – a finanțării –, dar, spre exemplu, o problemă este și cea a ratei demografice; dacă nu ai studenți, nu ai temeiul, motivul finanțării. Însă tocmai aceasta este misiunea pe care o are echipa managerială, ca în condiționalitățile, în limitările, în barierele pe care, în chip obiectiv, le avem cu toții, să găsească soluții, modalități, pârghii de punere în aplicare a programului managerial. Spuneam condiționalități sau bariere obiective; este una care este dată de lege, oricâtă autonomie am avea noi, legea este limita peste care nu putem să ne extindem. În numele autonomiei putem ridica standardele, perfecționa sau adapta mijloacele de realizare a obiectivelor. Avem o condiționalitate de ordin socio-economic, alta de ordin demografic, încât nu înseamnă că, dacă am avea bani, totul este gata rezolvat și minunat și ajungem pe locuri fruntașe în clasamentele internaționale. Banii sunt o premisă, finanțarea este o premisă, dar nu și suficientă.

Nicolae Cîrstea: Care considerați că sunt primele trei puncte importante din programul dvs. care ar merita și care ar trebui neapărat implementate și ar aduce o plusvaloare universității, colegilor, corpului academic, în ansamblul lui?

Tudorel Toader: Programul meu managerial, văzut în ansamblu, cuprinde șase direcții de acțiune, șase mari domenii care trebuie dezvoltate, perfecționate. Mi-ar fi greu să aleg trei din șase, pentru că toate sunt importante – altfel nu erau acolo! Depinde fiecare din ce perspectivă privește, dar, în egală măsură, cred că sunt importante: cercetarea științifică; calitatea actului didactic, de formare profesională, indiferent de nivel – licență, master, studii doctorale –; buna funcționare a serviciilor administrative auxiliare didacticului, servicii de care depinde în mare măsură exercitarea misiunii didactice, academice; completarea surselor bugetare și a celor extrabugetare prin proiectele cu finanțare națională, dar cu precădere europeană. Toate sunt măsuri care, într-un echilibru, trebuie dezvoltate și realizate, pentru că nu avem o cronologie, o succesiune: întâi această măsură, apoi cealaltă măsură; ele sunt contemporane, concomitente și trebuie să ai grijă să le proporționezi în chip adecvat momentului respectiv.

Nicolae Cîrstea: Domnule rector, vă mulțumesc pentru disponibilitatea dvs. de a împărtăși mediului juridic câteva idei „la cald” după ziua de ieri, care a fost atât de importantă și s-a încheiat în mod fericit, și sper să ne revedem curând, să ne prezentați atuurile Universității, să ne prezentați Universitatea la dvs. acasă, la Iași.

Tudorel Toader: Chiar dacă nu voi mai fi decan și voi fi rectorul Universității, reiterăm invitația de asociere la buna realizare a activităților științifice, culturale, sportive de la Hexagonul Facultăților de Drept, ediția 2016, care se va desfășura la Iași, 21-24 aprilie.

Nicolae Cîrstea: Domnule rector, vă mulțumesc și cu siguranță ne vom revedea, ca și la ultima ediție care a fost la Iași, în aceeași formulă de parteneriat.

Tudorel Toader: Vă mulțumim!

👍Vezi și: Prof. univ. dr. Tudorel Toader este noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Prof. univ. dr. Tudorel Toader: „Sunt onorat de opțiunea comunității academice, care, prin votul majoritar, m-a desemnat rectorul celei mai vechi universități din România” was last modified: februarie 15th, 2016 by Tudorel Toader

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Este membru titular al Comisiei de la Veneția, fost ministru al justiției, prof. univ. dr. și rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
A mai scris: