Secretul profesional al avocaților – o garanție în realizarea și apărarea drepturilor fundamentale
Claudiu Pamuc: Suntem la Congresul Avocaților și avocații din România au avut un invitat deosebit astăzi – este vorba despre Ministrul Justiției, dl Tudorel Toader. Vă mulțumesc că ați venit la acest Congres și aș vrea să vorbim puțin despre tema aleasă de avocați, legată de secretul profesional. Este o temă de actualitate, o considerați o temă importantă?
Tudorel Toader: Eu vă mulțumesc că m-ați invitat la emisiunea dumneavoastră. În al doilea rând, sigur, am venit cu plăcere la Congresul Avocaților, pentru că, spuneam în discursul pe care l-am avut, la rândul meu, sunt avocat. Am mulți ani de avocatură, m-am suspendat din avocatură la momentul când am devenit judecător la Curtea Constituțională, am rămas suspendat cât sunt Ministru al Justiției; după care voi reveni în avocatură. Prin urmare, practic, nici nu mă consider invitat; mă consider participant la congresul unei categorii profesionale deosebit de importante pentru statul de drept, o profesie pe care am exercitat-o și sper s-o exercit în continuare.
Claudiu Pamuc: Ce părere aveți despre tema aleasă în acest an?
Tudorel Toader: Fiecare temă este deosebit de importantă. Fiecare temă poate fi dezbătută dintr-o anumită perspectivă. Sigur că secretul profesional, păstrarea și limitele secretului profesional este o temă foarte, foarte sensibilă, este o temă importantă. De ce? Pentru că partea căreia îi acorzi asistență juridică trebuie să aibă încredere că-și pune toate temerile, toate așteptările ca pe o tavă; își pune sufletul, până la urmă, în mâna celui care îl apără. El, ca să aibă această deschidere, trebuie să nu aibă temerea că avocatul va divulga ceea ce află de la client. După aceea, avocatul trebuie să primească aceste informații cu toată deschiderea. Avocatul trebuie să știe că apără clientul, partea căreia îi acordă asistență, dar, în același timp, că e protejat de lege, că nu are obligația să se ducă la organul de urmărire penală, la instanță, să divulge ceea ce a aflat de la parte. Până la urmă, limitele, formele acestui secret profesional constituie o garanție în exercitarea profesiei de către avocat; constituie o garanție în realizarea și apărarea drepturilor fundamentale de către partea care așteaptă asistența de la avocat.
Claudiu Pamuc: Trăim niște vremuri destul de tulburi și există multe frământări în Justiție. Toate modificările legislative intervenite în ultima vreme nasc tot felul de controverse și discuții. Credeți că vocea avocaților ar trebui să fie mai puternică în acest moment în așezarea justiției pe niște coordonate foarte serioase și foarte bune?
Tudorel Toader: Controverse au existat și există tot timpul; indiferent dacă trecem printr-o perioadă din aceasta cu schimbări legislative mai consistente sau dacă e o perioadă cu mai puține modificări. Cu atât mai mult, controversele, până la urmă, există și trebuie să existe în perioada de dezbatere, de adoptare, de modificare a legilor. Prin urmare, eu cred că aceste controverse sunt firești; sunt binevenite, sunt benefice pentru forma finală pe care o va dobândi actul normativ, legea. Sigur că și avocații, dar și notarii, și consilierii, și toate profesiile juridice trebuie să fie auzite la dezbaterea și clarificarea soluției legislative, pe de o parte, a formei pe care trebuie să o aibă norma juridică. Pentru că, toți trebuie să fim de acord, fiecare jurist are un nivel de pregătire; dar fiecare jurist se specializează în domeniul lui de activitate. Prin urmare, el vede mai bine perspectiva de reglementare din perspectiva profesiei pe care o exercită. De aceea, participarea avocaților, a judecătorilor, a procurorilor, a notarilor, a fiecărei profesii juridice, este foarte utilă, este necesară pentru forma finală a legii.
Claudiu Pamuc: Deci să înțeleg că îi invitați, într-un fel, să fie mai activi la dezbaterile care se fac în Parlament, la dezbaterile care se fac în societate, legate de noile reglementări…?
Tudorel Toader: Dacă aș face o invitație, ar însemna, indirect, că le-aș spune că nu sunt activi. Or, avocații sunt foarte bine pregătiți, sunt devotați profesiei lor, participă la dezbaterile de adoptare a legilor, mulți dintre avocați sunt parlamentari, sunt cadre didactice, sunt în comisiile de elaborare a legilor, a codurilor… Prin urmare, tot timpul e loc de mai bine, dar avocații sunt bine reprezentați și participă intens și eficient la procesul legislativ. Și, dacă ar fi să spun, ca ministru, nu ca avocat suspendat, n-aș avea de spus decât faptul că le mulțumesc.
Claudiu Pamuc: Discutam mai devreme cu invitații din Polonia ai UNBR, legat de necesitatea înțelegerii legislației de la o vârstă fragedă și de necesitatea introducerii studiului legislației în școli. O considerați o chestiune oportună și pentru România? Vă gândiți să faceți ceva în sensul ăsta?
Tudorel Toader: Da, noi avem, la nivelul Guvernului, la nivelul Ministerului Justiției – deși spuneam că termenul de protocol are un sens destul de sensibilizat astăzi –, dar avem un protocol încheiat cu Ministerul Public, cu Înalta Curte de Casație și Justiție, cu Ministerul Educației și CSM – evident, și Ministerul Justiției, care e titular, un protocol în baza căruia facem ceea ce se numește educație juridică în școli. Sunt sute de procurori și judecători; sunt avocați, notari, profesori care participă la această educație juridică în școli. Sigur că este absolut necesar ca, de tânăr, să cunoască imperativele legii, să le respecte, să știe care este riscul de a intra în impact cu norma juridică. Este o modalitate de formare a cetățeanului de mâine, este o modalitate de formare a spiritului și comportamentului civic. Avem, dacă intrăm pe pagina Ministerului Justiției, întâlniri periodice – procurorii, judecătorii, avocații merg în școli și fac pregătire juridică. Finalul pe care îl avem în vedere, un final care să nu fie foarte îndepărtat, este acela ca disciplina de educație juridică în școli să fie introdusă ca o disciplină opțională. Sigur, după mine, care sunt jurist și, categoric, sunt și eu subiectiv, ar putea fi o disciplină obligatorie. Dar poate e prea mult, că planul de învățământ e încărcat, sunt multe materii care trebuie știute. Dar o disciplină opțională pentru educație juridică în școli cred că este benefică și chiar necesară. Sper că la nivel de Guvern, cu Ministerul Educației, care e parte în acest proiect, să facem acest demers.
Claudiu Pamuc: Vă mulțumesc foarte mult!
Tudorel Toader: Cu mare plăcere. Eu vă mulțumesc.