Discursul domnului prof. univ. dr., av. Tudorel Toader cu ocazia Conferinţei Naţionale de Drept Penal „Vespasian Pella”, ediția I

13 mai 2022
Vizualizari: 720

Corala Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a cântat în deschiderea Conferinței Naționale referitoare la Probleme actuale ale dreptului penal la nivel național și internațional.

Mulțumim pentru pasiune, pentru devotament și pentru harul pe care îl aveți de a transmite aceste mesaje prin intermediul cântecelor dumneavoastră. Corala noastră ne însoțește ori de câte ori o solicităm la evenimentele semnificative din viața Universității noastre. Așadar, mulțumiri, toate bune!

Domnule președinte al Asociației Internaționale de Drept Penal, prof. univ. dr. John Vervaele, domnule președinte al Uniunii Juriștilor din România, prof. univ. dr. Ioan Chelaru, domnule președinte al Asociației Române de Științe Penale, prof. univ. dr. Constantin Duvac, domnule director al Institutului de Cercetări Juridice din Republica Moldova, prof. univ. dr. Valeriu Cușnir, domnule decan al Facultății de Drept de la Universitatea de Stat din Chișinău, prof. univ. dr. Serghei Brînză, doamnă președinte a Curții de Apel Iași, jud. Diana Mihaela Cheptene Micu, domnule procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Vasile Chifan, domnule decan al Baroului Iași, av. Tudor Duca, domnule director al Grupului Editorial Universul Juridic, Nicolae Cîrstea, doamnelor și domnilor profesori, magistrați, avocați ori de alte profesii juridice, dragi studenți, vă mulțumesc pentru participarea fizică în Aula Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și pentru participarea online la Conferința dedicată Problemelor actuale ale dreptului penal la nivel național și internațional.

Dreptul penal național se compatibilizează cu standardele europene și internaționale de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale de organizare și structurare a statului de drept. Valoarea științifică a conferinței la care cu toții participăm este sporită prin contribuțiile științifice pe care dumneavoastră le aduceți, prin participarea conducerii Asociației Internaționale de Drept Penal, prin participarea colegilor noștri din Republica Moldova, juriști de marcă în domeniul dreptului penal și nu numai, care, astăzi și mâine, se constituie într-un grup național din Republica Moldova, care va adera la Asociația Internațională de Drept Penal.

Conferința este pusă sub patronajul lui Vespasian Pella, care a dat strălucire catedrei de drept penal de la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, personalitate de care se leagă nu numai catedra și Facultatea de Drept din Iași, se leagă însăși înființarea și dezvoltarea Asociației Internaționale de Drept Penal.

Conferința abordează teme de mare actualitate, aflate în dezbaterea doctrinei de specialitate, a practicii judiciare, a instanțelor constituționale din toată Europa, în principal, și a instanțelor europene, de bună seamă.

Asociația Internațională de Drept Penal, prin grupurile naționale, are un rol fundamental în evoluția dreptului penal. Fac o scurtă referire. Numai la momentul 1928, când avea loc cel de-al II-lea Congres al Asociației, în care se discuta ceea ce și astăzi vrem să clarificăm, responsabilitatea, răspunderea penală a persoanei juridice, așadar, după aproape 100 de ani, când atunci erau controverse, dacă ar fi posibilă răspunderea penală, iată, s-a deschis dezbaterea responsabilității penale a persoanei juridice, și astăzi avem această formă a răspunderii penale, care sigur, se pretează și necesită dezbateri, clarificări, evoluții doctrinare, evoluții jurisprudențiale.

În speranța unor dezbateri utile și clarificatoare, în speranța unei șederi plăcute la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și în Iași, în general, grupurile naționale din România și Republica Moldova își exprimă buna intenție, dorința chiar, unei și mai bune integrări în structurile și activitatea Asociației Internaționale de Drept Penal, în organizarea în comun a unor viitoare manifestări științifice circumscrise științelor penale.

Aducem alese mulțumiri reprezentanților media, Grupului Editorial Universul Juridic, Primăriei Municipiului Iași, tuturor celor care au contribuit și contribuie la realizarea acestui eveniment științific.

Vă mulțumesc!


* Discurs susținut în cadrul Conferinței Naționale de Drept Penal „Vespasian Pella”, ediția I – Probleme actuale ale dreptului penal la nivel național și internațional, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Drept, Asociația Română de Științe Penale și Grupul Editorial Universul Juridic, la Iași, în perioada 13-14 mai 2022.

Discursul domnului prof. univ. dr., av. Tudorel Toader cu ocazia Conferinței Naționale de Drept Penal „Vespasian Pella”, ediția I was last modified: mai 16th, 2022 by Tudorel Toader

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Este membru titular al Comisiei de la Veneția, fost ministru al justiției, prof. univ. dr. și rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
A mai scris: