JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune de lungă durată. Joncţiunea posesiilor. Efectul declarativ al actului de partaj voluntar. Certificat de moştenitor. Respingerea cererii de înscriere în cartea funciară a dreptului de proprietate. Interes

19 oct. 2021
Vizualizari: 70
  • C. civ. din 1864: art. 1854
  • C. civ. din 1864: art. 786

În speța pendinte se invocă o posesie începută anterior intrării în vigoare a actualului Cod civil (octombrie 2011), astfel că în mod just instanța de apel a reținut efectul declarativ al actului de partaj voluntar.
Față de această situație, în lipsa unui act juridic cu efect translativ de proprietate, în mod corect instanța de apel a reținut că menționarea imobilului în cuprinsul unui act de partaj voluntar, chiar autentificat, nu poate constitui dovada dreptului de proprietate asupra bunului, față de caracterul declarativ recunoscut acestuia, după cum nici menționarea imobilului într-un certificat de moștenitor, în absența unei dovezi privind modul de dobândire a dreptului pretins a fi fost transmis prin succesiune, nu valorează dovada proprietății.

(ICCJ, secția I civilă, decizia nr. 2057 din 19 octombrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune de lungă durată. Joncțiunea posesiilor. Efectul declarativ al actului de partaj voluntar. Certificat de moștenitor. Respingerea cererii de înscriere în cartea funciară a dreptului de proprietate. Interes was last modified: noiembrie 16th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.