JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Sechestru asigurător instituit prin ordonanță a procurorului. Hotărâre penală de achitare. Nesoluționarea laturii civile. Cerere având ca obiect constatarea încetării de drept a măsurilor asigurătorii. Conflict negativ de competență

4 mart. 2020
Vizualizari: 123
  • C. proc. pen.: art. 397
  • C.proc.pen.: art. 25
  • NCPC: art. 954
  • NCPC: art. 956 – 958

Pentru a garanta protecția drepturilor părților civile, legiuitorul a prevăzut în art. 397 alin. (5) Cod procedură penală, dispoziția de menținere a măsurilor asiguratorii pentru o perioadă de timp limitată de 30 de zile, timp în care partea civilă să aibă posibilitatea sesizării unei instanțe civile cu analizarea pretențiilor civile. Dacă partea civilă nu ia măsuri pentru sesizarea instanței civile în termenul dat, același text legal prevede că măsura sechestrului asigurator încetează de drept.
Încetarea de drept a sechestrului asigurator, însă, nu duce la radierea de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară a mențiunilor din cartea funciară. Astfel că, proprietarii bunurilor supuse sechestului asigurător trebuie să sesizeze instanța de judecată cu o cerere pentru constatarea încetării de drept a măsurii.
Privitor la competența funcțională de soluționare a unei astfel de cereri, ca manieră de distribuire a cauzelor în functie de specializarea judecătorilor în anumite materii sau domenii ale dreptului, adresate instanțelor de judecată ca urmare a pronunțării unei soluții de achitare în procesul penal și de lăsare, ca nesoluționată, a acțiunii civile, aceasta aparține instanțelor civile de drept comun, având în vedere că instanțele penale s-au instanța dezînvestit prin pronunțarea soluției de achitare. De altfel, prorogarea în favoarea instanței penale cu privire la soluționarea acțiunii civile, alăturate acțiunii penale, este una limitată, operând numai atâta timp cât instanța este investită cu latura penală (exceptând situația de disjungere și judecare separată a laturii civile), sau atunci când instanța penală este ținută de anumite norme de procedură penală care limitează măsurile concrete pe cale le poate lua pe latură civilă.
Conform prevederilor art. 954 alin. (1) din Codul de procedură civilă, instituirea sechestrului asigurator revine instanței competente să analizeze, în primă instanță, cererea prin care se tinde la obținerea titlului executor, iar dispozițiile art. 956-957 Cod procedură civilă, prevăd că instanța competentă a dispune instituirea, este competentă a constata și desființarea de drept, respectiv a dispune ridicarea sechestrului asigurator.

(ICCJ, secția I civilă, decizia nr. 640 din 4 martie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Sechestru asigurător instituit prin ordonanță a procurorului. Hotărâre penală de achitare. Nesoluționarea laturii civile. Cerere având ca obiect constatarea încetării de drept a măsurilor asigurătorii. Conflict negativ de competență was last modified: noiembrie 20th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.