JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Persoană aflată în stare de detenție. Anularea cererii de apel pentru lipsa semnăturii. Transmiterea dovezii achitării taxei de timbru aferentă căii de atac. Manifestare neechivocă a părții de a-şi însuşi cererea de apel. Sancţiune disproporţionată. Vătămare procesuală. Atingere adusă dreptului de acces la o instanță

26 mai 2021
Vizualizari: 58
  • Convenţie: art. 6
  • NCPC: art. 148 alin. (1)
  • NCPC: art. 196 alin. (2)
  • NCPC: art. 22
  • NCPC: art. 470 alin. (1) lit. e) alin. (3)
  • NCPC: art. 482

În acord cu jurispudența Curții Europene a Drepturilor Omului, în contextul în care apelantul s-a conform obligației de achitare a taxei judiciare de timbru, prin depunerea la dosarul cauzei a chitanței doveditoare în acest sens, se impunea ca instanța de apel, în raport de prevederile art. 22 alin. (7) NCPC, să acorde preeminență cerințelor echității și ale bunei-credințe și să aprecieze că demersul de complinire a obligației de achitare a taxei judiciare de timbru reprezintă o manifestare neechivocă a părți cu privire la intenția sa de continuare a demersului judiciar, iar nu de desistare, prin nesemnarea cererii de apel.

(I.C.C.J., secția I civilă, decizia nr. 1177 din 26 mai 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Persoană aflată în stare de detenție. Anularea cererii de apel pentru lipsa semnăturii. Transmiterea dovezii achitării taxei de timbru aferentă căii de atac. Manifestare neechivocă a părții de a-și însuși cererea de apel. Sancțiune disproporționată. Vătămare procesuală. Atingere adusă dreptului de acces la o instanță was last modified: noiembrie 25th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.