JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Neîndeplinirea obligației legale de semnalizare a sensului giratoriu pe un drum județean. Accident rutier. Autovehicul avariat. Acțiune în despăgubiri. Calitatea procesuală pasivă a administratorului drumului public

27 oct. 2021
Vizualizari: 110
  • O.U.G. nr. 195/2002: art. 5 alin. (1)-(2) alin. (6)

Răspunderea pentru prejudiciul cauzat ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, instituită potrivit art. 5 alin. (6) din O.U.G. nr. 195/2002 în sarcina administratorului drumului public, decurge din obligația impusă de art. 5 alin. (1) și (2) din O.U.G. nr. 195/2002. Acest text de lege se aplică cu prioritate față de norma generală din Codul civil, ce instituie obligația generală de răspundere în sarcina proprietarului bunului, respectiv a paznicului juridic al acestuia, potrivit principiului de aplicare a legii specialia generalibus derogant, generalia specialibus non derogant.
Prin urmare, în acțiunea în despăgubiri, unitatea administrativ teritorială nu are calitate procesuală pasivă, întrucât obligația legală a cărei încălcare a condus la producerea evenimentului rutier ce a avut drept consecință avarierea autovehiculului reclamantei este aceea a lipsei de semnalizare a sensului giratoriu pe sectorul de drum în care s-a produs accidentul, obligație care, potrivit legii, nu este în sarcina sa.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 2233 din 27 octombrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Neîndeplinirea obligației legale de semnalizare a sensului giratoriu pe un drum județean. Accident rutier. Autovehicul avariat. Acțiune în despăgubiri. Calitatea procesuală pasivă a administratorului drumului public was last modified: noiembrie 14th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.