JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Modul de stabilire a naturii juridice a acţiunii în validarea popririi. Consecinţe asupra competenţei materiale de soluţionare a acţiunii. Conflict de competenţă între secţiile civile ale Tribunalului Braşov

20 oct. 2017
Vizualizari: 93
  • NCPC: art. 790

Raportat la dispozițiile art.790 NCPC, este unanim acceptat în doctrină și jurisprudență că cererea de validare a popririi constituie o veritabilă cerere de chemare în judecată, iar judecata sa se realizează după toate regulile procesului civil, prin parcurgerea tuturor fazelor procesuale și, în caz de admitere, pronunțarea unei hotărâri de validare care constituie un nou titlu executoriu al creditorului popritor. Art.790 NCPC îl obligă pe judecător să verifice, pe lângă aspectele de ordin procesual precum emiterea și comunicarea adresei de înființare a popririi, atașarea copiei titlului executoriu etc., dacă există raport juridic între debitor și terțul poprit, adică să facă verificări de fond privind existența unui raport obligațional între aceste părți. Astfel, din punctul de vedere al terțului poprit cererea de validare a popririi constituie o cerere de chemare în judecată în care creditorul, aflat pe poziție de reclamant, urmărește obținerea unui titlu executoriu (nou) împotriva sa, astfel încât să îl poată urmări ca pe debitorul său principal. Ca urmare, creditorul popritor este ținut să facă dovada existenței și a valabilității raportului juridic obligațional dintre propriul debitor și terțul poprit, iar acesta din urmă are posibilitatea de a invoca excepții și orice apărări de fond în încercarea de a dovedi fie inexistența datoriei, fie stingerea ei prin una dintre formele prevăzute de lege.
Conflictul de competență dintre cele două secții ale tribunalului s-a ivit urmare a stabilirii diferite de către cele două instanțe de judecată a naturii juridice a acțiunii în validare a popririi.

(Curte de Apel Brașov, s. a II-a civ., decizia nr. 103 din 20 octombrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Modul de stabilire a naturii juridice a acțiunii în validarea popririi. Consecințe asupra competenței materiale de soluționare a acțiunii. Conflict de competență între secțiile civile ale Tribunalului Brașov was last modified: iunie 25th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.