JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asigurare. Acţiune în despăgubire. Modalităţi de acoperire a prejudiciului

21 feb. 2012
Vizualizari: 128
  • art. 49
  • art. 50
  • art. 54
  • art. 55
  • Decretul nr. 167/1958: art. 3
  • Legea nr. 136/1995: art. 43

Modalitatea de stabilire a despăgubirilor statuate prin art. 54 din Legea nr. 136/1995, fie prin constituirea persoanei păgubite ca parte civilă în procesul penal declanșat ca urmare a accidentului, fie numai în fața instanței civile, nu semnifică existența unei opțiuni a acesteia între răspunderea civilă delictuală a persoanei vinovate de producerea accidentului sau a societății de asigurări. În consecință, prin exercitarea acțiunii civile împotriva asigurătorului de răspundere civilă, persoana păgubită, care nu a recuperat de la asigurat despăgubirile stabilite în cadrul procesului penal, nu obține o dublă despăgubire, ci urmărește plata de către asigurător a despăgubirilor la valoarea stabilită în procesul penal.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 815 din 21 februarie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asigurare. Acțiune în despăgubire. Modalități de acoperire a prejudiciului was last modified: august 16th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.