JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Clauze abuzive. Antecontract de vânzare-cumpărare. Limitele în care instanţa judecă ulterior pronunţării în cauză a unei ordonanţe de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

13 apr. 2022
Vizualizari: 109
  • Anexa la Directiva nr. 93/13: pct. (1) lit. (d)-(f)
  • Directiva nr. 93/13: art. 3 alin. 2-3
  • Directiva nr. 93/13: art. 4 alin. 1
  • Directiva nr. 93/13: art. 6
  • NCPC: art. 425 alin. (1) lit. b)

Ordonanța Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată în cauza C-211/17 nu reprezintă o dezlegare pe fond a cauzei, îndrumările C.J.U.E. impunându-se a fi coroborate cu probele administrate la dosarul cauzei, ținându-se cont de particularitățile speței în ansamblul ei, analizându-se antecontractul de vânzare-cumpărare în integralitatea lui, instanța națională având obligația de a verifica în ce măsură, raportat la obiectul contractului, la normele de drept intern, la probele aflate la dosar, pot fi incidente în speță prevederile Directivei 93/13 punctul (1) literele (d) – (f).
Astfel, în cazul în care instanța de apel a apreciat că, din perspectiva dezlegărilor date de Curtea de Justiție a Uniunii Europene prin Ordonanța pronunțată în cauza C-211/17, care sunt obligatorii, nu se poate reține caracterul negociat al clauzelor din antecontractul de vânzare-cumpărare, fără a expune argumente în susținerea soluției pronunțate, din considerente lipsind situația de fapt, încadrarea în drept, examinarea argumentelor părților și punctul de vedere al instanței față de fiecare critică relevantă și, nu în ultimul rând, raționamentul logico-juridic care a fundamentat soluția adoptată, devine incident motivul de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 6 C. proc. civ.

(I.C.C.J., Secția a II-a civilă, decizia nr. 897 din 13 aprilie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Clauze abuzive. Antecontract de vânzare-cumpărare. Limitele în care instanța judecă ulterior pronunțării în cauză a unei ordonanțe de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene was last modified: noiembrie 16th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.