JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Admiterea acțiunii în revendicare formulată împotriva Statului Român. Constatarea anterioară a rezoluțiunii contractului de vânzare-cumpărare cu rentă viageră în temeiul căruia imobilul fusese dobândit de stat. Drept de administrare transmis unor persoane juridice. Despăgubiri reprezentând contravaloarea lipsei de folosință
- C.civ. 1864: art. 480
- C.civ. 1864: art. 998 - 999
1. Câtă vreme acțiunea în revendicare a fost admisă împotriva Statului Român, în mod nelegal instanța de apel a recunoscut dreptul reclamantului la despăgubiri pentru lipsa de folosință doar împotriva detentorilor precari, sub argumentul că acești, ca titulari ai dreptului de administrare, au exercitat efectiv folosința bunului. Sunt ținuți să răspundă pentru lipsa de folosință a imobilului, nu doar cei care au exercitat un drept de administrare asupra imobilului, ci și Statul Român.
2. Posibilitatea reclamantului de obținere a unui titlu executoriu pentru punerea în posesia de fapt a bunului care-i aparține și recâștigarea, pe această cale, a prerogativei folosinței nu-i știrbește acestuia dreptul de a fi despăgubit pecuniar în caz de încălcare a atributului folosinței, atribut ce îi aparține în virtutea calității sale de proprietar. Pentru respectarea deplină a dreptului său de proprietate, ulterior denunțării unilaterale a contractului de vânzare-cumpărare cu rentă viageră încheiat între autoarea sa și stat precum și pronunțării hotărârii judecătorești prin care se constatase rezoluțiunea actului, reclamantul nu ar mai fi trebuit să aibă nevoie nici de formularea pe cale judiciară a unei cereri de repunere în situația anterioară și, cu atât mai puțin a uneia de constatare a dreptului său de proprietate asupra imobilului. Astfel că, recunoscând dreptul reclamantului la obținerea contravalorii lipsei de folosință doar de la data inițierii procedurii judiciare apte să-i confere un titlu executoriu în privința prerogativei folosinței, prin introducerea acțiunii în revendicare, instanța de apel a pronunțat o soluție greșită.
(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1522 din 21 septembrie 2016)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!