HG privind zilele libere pentru părinţi

21 mart. 2020
Articol UJ Premium
Vizualizari: 889
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În cursul acestei dimineți, 21.03.2020, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea Guvernului care stabilește condițiile aplicării prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.

Astfel cum am arătat într-un articol recent, potrivit legii, pe toată durata închiderii unităților de învățământ ca urmare a situațiilor extreme decretate astfel de către autoritățile competente, actualmente pandemia generată de coronavirus, unul dintre părinți va beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor.

Hotărârea publicată azi în Monitorul Oficial vine să determine condițiile concrete de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2020.

Astfel, potrivit hotărârii de Guvern se stabilesc ca zile libere plătite pentru unul dintre părinți, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ, zilele lucrătoare până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția zilelor lucrătoare din perioada vacanțelor școlare.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în această perioadă, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că aceasta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit Legii nr. 19/2020, respectiv că nu se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată, precum și de copia certificatului de naștere al copilului.

Pentru fiecare zi liberă în condițiile HG, angajatorul acordă o indemnizație care se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului. Cuantumul indemnizației este de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în concret maxim 4.071,75 lei (potrivit art. 15 din Legea nr. 6/2020, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei).

În ceea ce privește angajatorul, pentru decontarea acestor sume, va depune cerere la agențiile de ocuparea forței de muncă județene în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia. Cererea va fi datată și semnată de reprezentantul legal și va conține în mod obligatoriu: datele de identificare ale angajatorului, inclusiv adresa de e-mail; contul bancar; numele reprezentantului legal al angajatorului; suma totală solicitată, precum și numărul total al angajaților pentru care s-a solicitat suma.

Totodată, alăturat cererii, angajatorul are obligația de a depune o serie de documente, respectiv:

1. Lista angajaților care au beneficiat de zile libere, precum și indemnizația acordată pe această perioadă;

2. Copii de pe statele de plată din care să reiasă acordarea indemnizației;

3. Declarația pe proprie răspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atestă că lista prevăzută la lit.a) conține persoanele care îndeplinesc condițiile reglementate la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 19/2020;

4. Dovada plății contribuțiilor și impozitelor aferente lunii în care s-a plătit indemnizația.

Toate aceste documente se vor transmite prin poșta electronică, la adresa electronică comunicată de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, sau în caz de imposibilitate, prin orice alt mijloc de comunicare, agențiile având obligația ca, în termen de 24 de ore de la primire să comunice angajatorului numărul de înregistrare al solicitării.

Angajatorul are obligația de a depune cererea și documentele menționate în cel mult 30 de zile de la data efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației, decontarea urmând a se face în termen de 60 de zile calendaristice de la data înregistrării documentelor.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Model declarație.


* Articol preluat de pe site-ul http://www.chirita-law.com/stiri/.

HG privind zilele libere pentru părinți was last modified: mai 11th, 2020 by Anamaria Bota

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice