Accesul la stomatolog pe perioada stării de alertă. Cabinete stomatologice: măsuri şi obligaţii

19 mai 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 726
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Odată cu instituirea stării de alertă și, implicit, reluarea activității cabinetelor stomatologice, în data de 15 mai 2020, s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Sănătății nr. 828/2020 privind măsurile de organizare și desfășurare a activității impuse în această perioadă, în vederea prevenirii contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, reglementându-se, totodată, și condițiile privind accesul pacienților la tratament.

Accesul pacienților la medicul stomatolog

Pacienții simptomatici, respectiv pacienții aflați în izolare/carantină sau pozitivi confirmați cu coronavirusul SARS-CoV-2 (COVID-19) vor fi tratați doar în cabinete sanitare avizate de către direcțiile de sănătate publică în acest sens.

Campanie Craciun UJmag 2020

În ceea ce privesc celelalte categorii de pacienți, accesul la cabinetele stomatologice se face doar pe baza unei programări prealabile telefonice sau online, ocazie cu care pacientul va fi întrebat dacă:

– are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și/sau febră (> 37,3°C);

– membrii familiei cu care locuiește/gospodărește au aceste simptome;

– are vârsta de 65 de ani sau mai mult;

– suferă de o patologie cronică sau o afecțiune care îi reduce imunitatea;

– este sănătos și se simte în prezent sănătos.

În acest sens, pacienții cu risc crescut, respectiv cu vârstă peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică, sunt programați în prima parte a programului de lucru, iar pacienții care necesită proceduri generatoare de aerosoli sunt programați la sfârșitul programului de lucru.

De asemenea, este important de amintit faptul că, nu este permisă staționarea în sala de așteptare iar acces în sala de tratament va avea doar pacientul, și doar prin excepție este permis și accesul unei persoane care însoțește un minor sau o persoană dependentă.

La prezentarea în cabinet se va efectua termometrizarea pacientului și se solicită fiecărui pacient dezinfecția mâinilor. Înainte de începerea tratamentului, medicul stomatolog va obține acordul scris informat al pacientului.

Cu toate acestea, potrivit normelor legale, pe perioada stării de alertă sunt permise doar următoarele tipuri de proceduri:

a) proceduri fără generare de aerosoli: consultație, extracție simplă, sutură, incizie și drenaj abces, obturație provizorie, radiografie, tratamente ortodontice de menținere;

b) proceduri generatoare de aerosoli: utilizarea pieselor de mână rotative (în special turbina), a sprayului apă-aer, a aparaturii ultrasonice, a dispozitivelor cu jet de particule. Înaintea unei proceduri generatoare de aerosoli, pacientul va clăti în prealabil gura timp de 1 minut cu soluție 1% peroxid de hidrogen (prin diluarea unei soluții de H2O2 3% cu apă).

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Măsuri pentru desfășurarea activității în cabinetele stomatologice

În ceea ce privește desfășurarea activității, Ordinul impune obligații concrete în sarcina cabinetelor stomatologice, de natură să prevină contaminarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2, respectiv:

– Evitarea, pe cât posibil, a contactului cu personalul. În acest sens, se recomandă să nu strângeți mâna, mențineți o distanță de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuții etc.

– În afara manoperelor de tratament, trebuie evitat, pe cât posibil, contactul cu pacientul.

– Accesul în camera de tratament este permis doar pacientului; prin excepție, este permis și accesul unei persoane care însoțește un minor, o persoană dependentă sau alte asemenea.

– Nu se permite staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea/scoaterea din funcțiune a oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, precum și eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor etc.

– La intrarea în cabinetul stomatologic se amplasează dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool).

– Se realizează dezinfecția regulată a mânerelor ușilor, sălii de așteptare și recepției.

– Se realizează dezinfecția toaletei, după utilizarea acesteia de către un pacient.

– Este recomandată plata cu cardul și, cât mai des posibil, dezinfecția POS.

Personalul va utiliza echipament de protecție – mască chirurgicală, vizieră și mănuși, iar pentru procedurile generatoare de aerosoli se va folosi masca tip FFP2/3 sau echivalent.

De asemenea, după fiecare pacient cabinetele stomatologice au următoarele obligații:

– aerisirea camerei de tratament;

– dezinfectarea riguroasă a suprafețelor (unit dentar, blat de lucru etc.), cu dezinfectant de suprafață conform standardelor;

– dacă există o contaminare vizibilă pe suprafețe, se va îndepărta mai întâi cu o lavetă umedă (apă) de unică folosință cu apă și săpun;

– dezinfecția cu alcool 80% a tuturor dispozitivelor medicale care nu sunt rezistente la sterilizare cu aer cald. Dacă există o contaminare vizibilă pe dispozitive, aceasta trebuie mai întâi îndepărtată cu o lavetă umedă (cu apă) sau cu o lavetă de unică folosință, apă și săpun. Pentru un dispozitiv medical (sau părți ale acestuia) care nu este rezistent la alcool se folosesc șervețele de curățare și dezinfectare pentru suprafețe sensibile;

– este de preferat utilizarea unor materiale de curățare de unică folosință, cât mai mult posibil;

– dezinfectarea aspiratorului și a vasului scuipător;

– dezinfectarea completă a unitului stomatologic cu dezinfectant cu efect virucid, prin pulverizare;

– sterilizarea completă a pieselor înainte de reutilizare (autoclav) sau utilizare de piese de unică folosință;

– schimbarea măștii, mănușilor, curățarea și dezinfectarea vizierei;

– spălarea mâinilor cu apă și săpun sau dezinfecția cu soluție hidroalcoolică înainte de a pune altă pereche de mănuși.


* Articol preluat de pe site-ul http://www.chirita-law.com/stiri/.

Accesul la stomatolog pe perioada stării de alertă. Cabinete stomatologice: măsuri și obligații was last modified: mai 19th, 2020 by Anamaria Bota

Vă recomandăm: