Un apel către Guvernul României privind corelarea unor dispoziții legale în materie contravențională

26 iun. 2023
Vizualizari: 207
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prin Legea nr. 107/2022 (publicată în M. Of. nr. 391 din 21 aprilie 2022) a fost modificat art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 cu privire la regimul juridic al contravențiilor. Conform acestui text, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii „se depune și se soluționează în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”.

Potrivit art. 50 din această Ordonanță, actele normative prin care se stabilesc contravenții „vor fi modificate sau completate, dacă este cazul, în termen de 3 luni, potrivit prevederilor acesteia”.

Deși a trecut peste un an de la adoptarea Legii nr. 107/2022, încă nu a fost modificat, deși se impunea, art. 118 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care dispune: „împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Așadar, acest text, trebuia pus în acord cu cel de la art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent.

Omisiunea provoacă confuzii printre justițiabili, unii dintre ei, victime ale unor polițiști aflați la „pândă”. Au existat cazuri în care, în considerarea dispozițiilor art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, a fost sesizată instanța de la domiciliul petentului împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor la regimul circulației rutiere.

Instanțele astfel sesizate au declinat competența soluționării cauzei pe motivul că art. 118 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 prevede o competență exclusivă, cea a judecătoriei în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. Într-adevăr, acest act normativ are un caracter special față de O.G. nr. 2/2001 – lege generală. Or, specialia generalibus derogant.

Un apel către Guvernul României privind corelarea unor dispoziții legale în materie contravențională was last modified: iunie 26th, 2023 by Alexandru Țiclea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Alexandru Țiclea

Alexandru Țiclea

Este profesor universitar doctor, fost rector al Universității Ecologice din București, din decembrie 2013 Doctor honoris causa la Universitatea de Stat din Chișinău, Republica Moldova, din mai 2015 Doctor honoris causa la Universitatea Valahia din Târgoviște, din septembrie 2015 Doctor honoris causa la Universitatea Vasile Goldiș Arad, membru în Consiliul științific de acordare a titlului de doctor la Universitatea de Stat din Chișinău, Republica Moldova, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință și membru corespondent al Academiei de Științe Juridice.
A mai scris: