Ceea ce mă fascinează la dl. Ioan Leș este vasta și diversificata activitate profesională pe care a desfășurat-o de la absolvirea facultății și până în prezent

11 sept. 2017
Vizualizari: 2078
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Alexandru Ţiclea: Bună ziua! Vreau să încep prin a mulțumi organizatorilor pentru această idee formidabilă de a elabora un volum omagial și de a-l sărbători astăzi pe dl profesor Ioan Leș.

Eu nu pot să mă laud că-l cunosc personal extraordinar de bine pe dl profesor Ioan Leș. Dar vă garantez și vă asigur că îl știu foarte bine din scrierile dânsului. Lucrările sale de drept procesual civil le am pe birou și le studiez permanent, atât ca ajutor în scrierile mele, cât și ca ajutor în dosarele mele de avocat.

Vreau să vă mai mărturisesc că de scrisul său limpede și clar am luat cunoștință de prin anii 1980 din Revista Română de Drept. Mi-au rămas două nume atunci – eram mai tânăr jurist: Ioan Leș, notar șef la Sibiu și Gheorghe Dobrican, președinte de judecătorie la Urziceni și după aceea la Buftea. Din păcate, dl Dobrican nu a putut să fie prezent astăzi, trebuia să venim împreună, are niște probleme de sănătate, dar îi transmite dlui profesor Ioan Leș cele mai frumoase gânduri.

Ceea ce mă fascinează la dl. Ioan Leș este vasta și diversificata activitate profesională pe care a desfășurat-o de la absolvirea facultății și până în prezent. A fost avocat, a fost judecător, a fost notar, este profesor universitar și un doctrinar de seamă al dreptului nostru. Din ceea ce știu eu, marii juriști ai acestei țări au fost și practicieni, judecători, avocați, cei mai mari juriști ai țării noastre, și aș vrea, la întâmplare: Ioan Tanoviceanu, Vintilă Dongoroz, Istrate Micescu, Ilie Stoenescu – au fost și judecători, au fost și avocați. Îmbinarea dintre teorie și practică dă un mare jurist, un mare doctrinar și, în același timp, practician.

Am luat cunoștință din CV-ul dânsului – nu știam – că a fost și om politic, parlamentar, și a făcut parte din colectivul care a elaborat proiectul Constituției noastre. Nu știu dacă, din greșeală, l-ați uitat pe dl Vasile Gionea, cu care eu am colaborat o perioadă de timp.

Deci un summum de activități, de calități, însușiri, la un singur om – modest, conștiincios  și cu mare putere de muncă. Merită din plin calde și sincere felicitări, pe care i le transmit din partea mea și din partea profesorului Dobrican. Să-i dorim sănătate și putere de muncă, mai are multe de spus în doctrina dreptului – ne demonstrează prin cele mai recente lucrări ale sale că poate mult în continuare.

În încheiere o să-i ofer o carte care se numește „Moravuri perpetue”. Este vorba, în ea, și despre deșteptăciune, dar și despre bârfă, este vorba și despre invidie. Și vreau să vă citez din această câteva idei, poate unele au legătură cu viața de astăzi și cu noi, de aici:

„Socrate: Toți oamenii se cred deștepți și doar alții sunt proști”. Și el spunea așa: „Dacă într-o adunare – nu fac comparație acum 2300 de ani cu adunarea noastră – cei care conduc, de la prezidiu, strigă: Să se ridice tăbăcarii! Se ridică tăbăcarii. Să se ridice pietrarii! Se ridică pietrarii. Să se ridice fierarii! Ș.a.m.d. Și la urmă: Să se ridice deștepții! Se ridică toți”.

Vă reproduc o epigramă de-a lui Cincinat Pavelescu, pe care o regăsiți în carte, dedicată unei mari personalități, lui Nicolae Iorga. Nu știu dacă are legătură directă, dar pentru îmbogățirea cunoștințelor noastre:

„Să nu te miri când bârfitori/ Izbesc în nobila ta muncă/ Copiii pietre nu aruncă/ Decât în pomii roditori.”

Și o idee pe care mi-a dat-o dl politician Petre Roman, profesor universitar, o epigramă despre politicieni:

„La școală nu prea le-a păsat/ De adunare sau scădere/ Cel mai mult au învățat/ Doar ridicarea la…”.

Vă mulțumesc.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Ceea ce mă fascinează la dl. Ioan Leș este vasta și diversificata activitate profesională pe care a desfășurat-o de la absolvirea facultății și până în prezent was last modified: septembrie 11th, 2017 by Alexandru Țiclea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Alexandru Țiclea

Alexandru Țiclea

Este profesor universitar doctor, fost rector al Universității Ecologice din București, din decembrie 2013 Doctor honoris causa la Universitatea de Stat din Chișinău, Republica Moldova, din mai 2015 Doctor honoris causa la Universitatea Valahia din Târgoviște, din septembrie 2015 Doctor honoris causa la Universitatea Vasile Goldiș Arad, membru în Consiliul științific de acordare a titlului de doctor la Universitatea de Stat din Chișinău, Republica Moldova, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință și membru corespondent al Academiei de Științe Juridice.
A mai scris: