Reconstrucţia încrederii

11 dec. 2018
Vizualizari: 1972
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Fostul consilier președințial, prof. univ. dr. Ștefan Deaconu, președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional, și-a asumat o misiune dificilă: aceea de a reclădi încrederea într-o instituție afectată în 2014 de un scandal puternic mediatizat.

Ștefan Deaconu vrea o nouă șansă pentru arbitrajul românesc și pornește la drum cu o echipă nouă, puternică și dinamică, cu oameni tineri, cu o pregătire excelentă, dar și cu numeroase personalități ale dreptului românesc. Președintele Curții mizează pe puterea echipei pentru a acoperi cât mai repede deficitul de imagine și a impune arbitrajul în mediul de afaceri românesc, ca o soluție eficientă de rezolvare a litigiilor comerciale.

Legal Point: De ce ați ales o carieră în domeniul dreptului?

Ștefan Deaconu: Alegerea mea pentru domeniul dreptului nu are o cauză determinantă. În școală mi-au plăcut deopotrivă istoria și matematica. Asta nu înseamnă că am ignorat celelalte materii. Am avut rezultate foarte bune la școală. Probabil că, dacă nu interveneau schimbările politice de după 1989, aș fi urmat cursurile Politehnicii. După 1989, pe toată perioada liceului am observat că unul dintre domeniile cele mai căutate și unde concurența era foarte mare era Dreptul. Cum una dintre materiile care îmi plăceau era istoria, iar istoria era una dintre probele de concurs la Drept, am ales să urmez această facultate.

Legal Point: Cum ați explica, pentru neprofesioniști, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional?

Ștefan Deaconu: Arbitrajul este o alternativă la instanțele judecătorești. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României este o instituție abilitată prin lege să soluționeze litigii comerciale interne sau internaționale.

Părțile pot apela la această Curte de Arbitraj dacă au inclus o clauză contractuală în baza căreia să îi dea competență de soluționare a litigiilor dintre ele. Pe site-ul Curții de Arbitraj (http://arbitration.ccir.ro) avem și un model de astfel de clauză, pe care îl recomandăm părților contractante. De asemenea, oamenii trebuie să știe că hotărârea arbitrală are aceeași forță juridică și valoare ca și o hotărâre judecătorească emisă de instanțele judecătorești statale.

Totodată, arbitrajul comercial oferă o serie de avantaje față de judecata de la instanțele judecătorești statale, precum: posibilitatea fiecărei părți de a-și alege arbitrul, confidențialitatea dezbaterilor sau rapiditatea soluționării litigiului.

Legal Point: Cum ați găsit această instituție în momentul preluării mandatului?

Ștefan Deaconu: Arbitrajul comercial se află într-un moment în care are nevoie de o refacere a încrederii publice în această formă de soluționare a litigiilor comerciale, mai ales după scandalul în care a fost implicat la începutul anului 2014 și după schimbarea regulilor arbitrale din perioada 2012-2014, când a fost introdusă o procedură prin care s-a luat dreptul părților dintr-un arbitraj să-și mai numească arbitrii. De asemenea, arbitrajul are nevoie să își reconsolideze poziția de independență față de Camera de Comerț și Industrie a României și să atragă pe lista arbitrilor oameni integri, competenți, devotați arbitrajului și care pot întări părților convingerea că este bine să apeleze la serviciile Curții de Arbitraj. Pierderea încrederii părților în arbitrajul comercial efectuat de Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a determinat comercianții să elimine din contracte clauzele arbitrale, a determinat avocații să nu mai recomande părților înscrierea în contracte a clauzelor arbitrale, a condus la apariția unor noi tribunale de arbitraj comercial sau la includerea în contracte de clauze arbitrale în favoarea unor tribunale arbitrale străine.

Legal Point: Care sunt reușitele primului an de mandat?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Ștefan Deaconu: Este greu să vorbești de reușite după doar 4 luni de la preluarea mandatului, pentru că doar atât a trecut de la numirea mea în funcție. Efectele acțiunilor întreprinse sau care vor fi întreprinse în perioada următoare se vor vedea în timp. Aș menționa doar că, alături de echipa de arbitri ai Curții, am reușit să organizăm la București, pentru a doua oară în ultimii 25 de ani, reuniunea Grupului European de Arbitraj, în luna noiembrie 2015. Acest Grup reprezintă o formă de cooperare și dialog între președinții Curților Naționale de Arbitraj Comercial din Europa și conducerea Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (ICC Paris), anual reunindu-se într-unul dintre statele europene membre și având discuții pe marginea rapoartelor naționale referitoare la situația arbitrajului din fiecare țară. Evenimentul a reprezentat un mesaj puternic de sprijin din partea ICC Paris pentru arbitrajul instituțional român, ca un instrument eficient de soluționare a litigiilor comerciale.

De asemenea, în luna decembrie 2015, am alcătuit noua echipă de coordonare a Curții de Arbitraj, alcătuită din oameni tineri, cu o experiență de aproape 20 de ani de activitate juridică, atât teoretică, cât și practică, și recunoscuți atât în plan național, cât și internațional. Ei sunt Bazil Oglindă, Cornel Popa, Florian Nițu, Cosmin Vasile, Sorina Olaru și Claudiu Dinu. Tot în luna decembrie 2015, am constituit un Consiliu științific consultativ al Colegiului de arbitraj, în componența căruia se află personalități ale lumii juridice românești, de a căror experiență și cunoștințe avem nevoie în reconsolidarea încrederii în arbitraj. Este vorba de prof. univ. dr. Viorel Ciobanu, președintele acestui Consiliu, alături de profesorii universitari Stanciu Cărpenaru, Corneliu Bîrsan, Valeriu Stoica, Dragoș Sitaru, Viorel Roș, Flavius Baias și de Călin Zamfirescu, Ion Nestor și Florentin Țuca. Le mulțumesc pe această cale tuturor, pentru că au acceptat să sprijine reconsolidarea arbitrajului comercial românesc.

„Oamenii trebuie să știe că hotărârea arbitrală are aceeași forță juridică și valoare ca și o hotărâre judecătorească emisă de instanțele judecătorești statale. Totodată, arbitrajul comercial oferă o serie de avantaje față de judecata de la instanțele judecătorești statale, precum: posibilitatea fiecărei părți de a-și alege arbitrul, confidențialitatea dezbaterilor sau rapiditatea soluționării litigiului”.

Legal Point: Care este perioada de timp în care ați putea reașeza această instituție în locul pe care-l merită în interiorul sistemului juridic?

Ștefan Deaconu: Efectele acțiunilor ce vor fi întreprinse nu se vor vedea decât peste cel puțin 3-4 ani. Refacerea credibilității unei instituții necesită ani, precum și o muncă de echipă. Consider că este necesar ca toți cei care se simt alături de arbitrajul comercial și cred în această instituție să fie atrași în efortul comun de consolidare a arbitrajului. Sunt juriști cu experiență (avocați, profesori universitari, foști judecători etc.) pe care îi putem atrage în acest proiect de consolidare a arbitrajului comercial românesc, dar și tineri juriști care se specializează în domeniul arbitrajului și cărora merită să le acordăm o șansă, implicându-i în activitatea Curții de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Legal Point: Așa cum ne spuneați mai devreme, în luna noiembrie a anului trecut ați organizat conferința internațională cu tema „Arbitration in Eastern Europe. Trends and Developments”. Ce a presupus această conferință? Care sunt câteva idei care s-au creionat după dezbaterile conferinței?

Ștefan Deaconu: Da. În data de 24 noiembrie 2015, am organizat la București o conferință internațională cu tema „Arbitration in Eastern Europe. Trends and Developments”. Conferința a fost prilejuită de reuniunea la București a Grupului European de Arbitraj (EAG), despre care am discutat mai devreme, și a constituit o bună oportunitate pentru discutarea problemelor cu care arbitrajul comercial se confruntă în acest moment în statele central și est-europene. În cadrul conferinței s-au dezbătut probleme actuale ale arbitrajului comercial în Europa, precum: costurile pe care le presupune soluționarea litigiilor comerciale prin intermediul arbitrajului, modul de selecție a arbitrilor, obstacolele legislative în dezvoltarea arbitrajului, dar și problemele legate de etica în domeniul arbitrajului comercial. Spre exemplu, domnul Alexis Mourre, președintele Curții Internaționale de Arbitraj Comercial ICC, a vorbit despre nevoia de încredere, profesionalism și integritate în arbitraj, dar și despre nevoia de reînnoire a generațiilor de arbitri printr-un sistem bazat pe diversitate (un exemplu bun fiind promovarea generațiilor tinere de arbitri și prezența mai multor femei în domeniul arbitrajului); domnul Asko Pohla, președintele Curții de Arbitraj Comercial din Estonia, a pus în discuție situația actuală a arbitrajului comercial din Estonia și ultimele îmbunătățiri ale regulilor procedurale utilizate în arbitrajul comercial din această țară, punând accentul pe nevoia de transparență a sistemului pentru o bună funcționare, iar președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional din Ucraina, domnul Mykola Selivon, a prezentat situația actuală a arbitrajului comercial din Ucraina, afirmând că acesta trece printr-un proces intern de modernizare și adaptare la noile realități economice ale țării.

„Îmi doresc ca, alături de colegii mei, dar și cu sprijinul întregului corp al arbitrilor, să pot reuși atingerea obiectivelor propuse, să las la finalul mandatului o instituție independentă și credibilă, cu oameni integri și profesioniști”.

Legal Point: Ați putea aminti câteva dintre personalitățile invitate?

Ștefan Deaconu: La acest eveniment au participat președintele Curții Internaționale de Arbitraj ICC Paris, domnul Alexis Mourre, și doamna Crenguța Leaua, vicepreședinte al acestei Curți, președinții curților naționale de arbitraj comercial din Croația, Estonia, Lituania, Ucraina și Republica Moldova, arbitri români care funcționează în cadrul Curții de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, specialiști în domeniul arbitrajului comercial național și internațional, dar și persoane interesate de acest domeniu.

Legal Point: Care sunt avantajele arbitrajului și care ar fi lucrurile care îl particularizează?

Ștefan Deaconu: Așa cum am amintit deja, arbitrajul comercial oferă o serie de avantaje, față de judecata de la instanțele judecătorești statale, precum: posibilitatea fiecărei părți de a-și alege arbitrul, confidențialitatea dezbaterilor sau rapiditatea soluționării litigiului. Fiecare parte își poate desemna un arbitru, iar cei doi arbitri desemnați de către părți desemnează la rândul lor un supraarbitru. Există o competență specializată a arbitrilor, arbitrii Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României fiind specialiști cu înaltă calificare în domeniul dreptului și relațiilor comerciale internaționale. Există, de asemenea, o confidențialitate a ședințelor de judecată, acestea nefiind publice, nicio persoană neavând acces la informațiile privind activitatea de soluționare a litigiilor, ceea ce conferă un avantaj major față de justiția de la instanțele statale, deoarece oamenii de afaceri nu doresc să se cunoască public anumite informații comerciale din interiorul societății, care ar putea fi utilizate ulterior de către competitori. Rapiditatea procedurilor arbitrale este un alt avantaj, procedura arbitrală desfășurându-se de regulă pe parcursul a cel mult 12 luni, în arbitrajul internațional, și 6 luni, în cel intern. Nu în ultimul rând, aș menționa că hotărârile arbitrale au aceeași valoare ca și hotărârile pronunțate de instanțele de judecată statale, ele fiind definitive și obligatorii pentru părți, bucurându-se de o largă recunoaștere internațională, deoarece România, alături de alte peste 100 de state, a ratificat Convenția Națiunilor Unite, încheiată la New York, în 1958, cu privire la recunoașterea și executarea sentințelor arbitrale străine.

Legal Point: Ce tipuri de litigii se pot soluționa prin arbitraj?

Ștefan Deaconu: Prin arbitraj pot fi soluționate orice tipuri de litigii decurgând din sau în legătură cu un contract, inclusiv litigii referitoare la încheierea, executarea ori desființarea unui contract (cu foarte puține excepții, enumerate expres de Codul de procedură civilă).

Legal Point: Care sunt costurile unei proceduri arbitrale?

Ștefan Deaconu: Taxele de arbitraj sunt exprimate procentual, regresiv, pe tranșe, în funcție de valoarea obiectului litigiului. Pe site-ul instituției (http://arbitration.ccir.ro) se regăsesc Normele privind taxele și cheltuielile arbitrale, care precizează care sunt aceste taxe în funcție de valoarea litigiului.

Legal Point: Cine poate profesa în arbitraj?

Ștefan Deaconu: Orice avocat sau consilier juridic, independent de vechimea în profesie, poate pleda în arbitraj. Părțile se pot reprezenta și singure. În privința arbitrilor, aceasta nu este o profesie, ci o activitate prestată ocazional. Aceasta deoarece părțile aleg arbitrii potriviți, în fiecare caz în parte. Poate fi arbitru orice persoană, cetățean român sau străin, care are capacitatea deplină de exercițiu al drepturilor sale, se bucură de o reputație neștirbită și are o înaltă calificare și experiență profesională în domeniul dreptului privat, relațiilor economice interne și internaționale și arbitrajului comercial.

Legal Point: Care sunt prioritățile imediate ale instituției pe care o conduceți?

Ștefan Deaconu: În Strategia de dezvoltare pentru perioada următoare, Strategie pe care am prezentat-o Colegiului Camerei de Comerț și Industrie a României în luna decembrie 2015 și care a fost aprobată în unanimitate, am propus următoarele obiective:

– dezvoltarea atractivității procedurii arbitrale în comparație cu procedura în fața instanțelor judecătorești statale și a altor instituții arbitrale;

– menținerea și dezvoltarea atractivității costurilor procedurii arbitrale în comparație cu celelalte instituții arbitrale naționale și internaționale, precum și în comparație cu cele de la nivelul instanțelor de judecată statale;

– menținerea unei liste de arbitri cu o înaltă competență profesională, integri, care să determine încrederea în arbitraj și care să contribuie la popularizarea activității Curții de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României;

– instituirea unor reguli clare privind gestionarea conflictelor de interese, a incompatibilităților, neutralitate și imparțialitate în exercitarea activității arbitrale;

– modernizarea bazei materiale a Curții;

– modernizarea permanentă a serviciilor furnizate de către Curtea de Arbitraj;

– promovarea activității Curții în rândul mediului de afaceri și nu numai;

– asigurarea unei pregătiri profesionale continue a arbitrilor;

– asigurarea și menținerea calității profesionale a asistenților arbitrali printr-o pregătire continuă și prin cerințe de înaltă competență profesională, integritate și asigurare a confidențialității informațiilor din dosare cu care intră în contact;

– lărgirea spectrului modalităților de soluționare alternativă a litigiilor dincolo de arbitraj – de exemplu, mediere, DAB etc.

Legal Point: Ce doriți să dezvoltați de-a lungul mandatului dumneavoastră?

Ștefan Deaconu: Îmi doresc ca, alături de colegii mei din echipa de conducere, dar și cu sprijinul întregului corp al arbitrilor, să pot reuși atingerea obiectivelor propuse, să las la finalul mandatului o instituție independentă și credibilă, cu oameni integri și profesioniști.

Legal Point: Ați preluat de curând coordonarea proiectului editorial Biblioteca de drept public, proiect inițiat de domnul profesor Ion Deleanu. Care sunt planurile dumneavoastră pentru acest proiect, procedurile pe care trebuie să le urmeze un posibil colaborator?

Ștefan Deaconu: Am preluat acest proiect la propunerea colegilor, prietenilor de la Universul Juridic, le mulțumesc pentru încrederea acordată.

Este un proiect frumos, am aflat de el în momentul în care regretatul profesor Deleanu se ocupa, și au apărut o serie de lucrări bune în domeniul dreptului public în această colecție. Îmi doresc să continui acest proiect și să instituim niște reguli clare, transparente, în ceea ce privește selecția celor mai bune lucrări. Astfel, am constituit un comitet științific care să evalueze potențialele lucrări în vederea publicării acestora. Acest comitet este alcătuit din specialiști în domeniul dreptului public, financiar, fiscal, constituțional, administrativ, internațional, al drepturilor omului, profesori care provin din centrele universitare din Hexagon, adică București, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova și Sibiu. Am instituit regula ca orice lucrare să poată fi trimisă către noi cu o scurtă recomandare din partea a trei profesori sau a conducătorului de doctorat, în cazul în care este vorba despre o teză de doctorat, care cunosc bine lucrarea, urmând ca pasaje din aceste recomandări să fie publicate pe coperta lucrării. Ne dorim să publicăm lucrări de valoare foarte mare.

Legal Point: Ce place cel mai mult, să predați sau să conduceți arbitrajul românesc?

Ștefan Deaconu: Să predau. Mi se pare extraordinar să pot transmite cunoștințele unor tineri care vin la școală să învețe modele de profesori și sunt doritori să afle cât mai mult, să le împărtășești experiența, și îmi place foarte mult să discut cu ei. Tinerii de azi mi se par mult mai inteligenți, mult mai dornici să învețe și sunt mult mai pragmatici.

Legal Point: Ce părere aveți de proiectul Legal Point?

Ștefan Deaconu: Citesc revista și îmi place că mențineți un standard de profesionalism, adică dialoguri, interviuri cu personalități ale lumii juridice, care au ceva de transmis, și e rar să vezi așa ceva într-o lume clădită pe cancan și senzațional. Se pune valoarea pe primul plan.


Reconstrucția încrederii was last modified: decembrie 11th, 2018 by Ștefan Deaconu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice