„În profesia aleasă acceptă totdeauna că mâine poți fi mai deștept decât azi!”

9 ian. 2016
Vizualizari: 1663

Interviu cu Prof. Univ. Dr. Ștefan DEACONU, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, preluat de pe site-ul Legalmarketing.ro

Andrei Cristea

Andrei Cristea: Sunteți profesor universitar, cu o carieră remarcabilă, dar ați fost și consilier prezidențial și consilier de stat. În momentul de față sunteți președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României și avocat partener al unei case de avocatură. Puteți să îmi spuneți, dintre toate activitățile pe care le desfășurați care este cea care vă aduce cea mai mare satisfacție?

 

Ștefan Deaconu: Fiecare dintre activitățile și funcțiile pe care le-am desfășurat sau le desfășor au specificul lor și aduc satisfacție. În viață este important să îți placă ceea ce faci pentru că o profesiune ți-o alegi cu mintea, dar și cu sufletul.

De asemenea, aș face o diferență între profesiune și funcții. Ați enumerat aici profesia mea de avocat și de profesor la Universitate, dar și funcțiile de președinte al Curții de Arbitraj și consilier prezidențial. Ori, profesia este cea care ne definește, inclusiv în obținerea funcțiilor. Dacă funcțiile vin și pleacă, în profesia pe care ne-am ales-o trebuie totdeauna să performăm învățând continuu. În profesia aleasă accept totdeauna că mâine pot fi mai deștept decât azi!

Dacă ar fi totuși să fac o alegere între profesia de avocat și cea de profesor aș spune că a doua este mai aproape de inima mea, fiind și cea pe care am ales-o imediat după terminarea facultății.

Andrei Cristea

Andrei Cristea: În calitate de președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României ați luat parte de curând la întâlnirea Grupului European de Arbitraj (EAG) care s-a ținut la București. Cum a fost acest eveniment și ce decizii s-au luat?

Ștefan Deaconu: Da. În data de 23 noiembrie 2015 Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a fost gazda întâlnirii anuale a Grupului European de Arbitraj. Este a doua oară în ultimii 25 de ani când România găzduiește un astfel de eveniment.

La întâlnire au participat președinți ai curților naționale de arbitraj comercial din state central și est europene, sub conducerea domnului Alexis Mourre, Președintele Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă International Chamber of Commerce (ICC).

Anul acesta, tema reuniunii a fost modul prin care se desemnează arbitrii și felul în care se asigură imparțialitatea și integritatea acestora. În cadrul întâlnirii au fost abordate și alte subiecte de interes pentru arbitrajul românesc, precum: integritatea și corectitudinea în procedurile arbitrale, eficiența arbitrajului și obstacolele legislative care influentează dezvoltarea arbitrajului.

Cred că acest eveniment a reprezentat o oportunitate extraordinară de dialog între specialiștii români din domeniul arbitrajului comercial internațional și membrii EAG.

Andrei Cristea: O parte din studiile și specializările dumneavoastră au fost realizate în străinătate. Care este diferența între modul de predare din Occident comparativ cu cel din România, între cunoștințele pe care le primesc tinerii studenți? Desigur, în domeniul științelor juridice.

Ștefan Deaconu: Cred că avem un învățământ juridic superior de bună calitate, iar media studenților foarte buni de la facultățile de drept din România este cam aceeași în ultimii ani. O diferență majoră o reprezintă faptul că a crescut mult numărul studenților și crescând, una este să observi un număr de 100 de studenți foarte buni într-o masă de 300 de studenți și alta este să îi observi pe cei 100 de studenți foarte buni într-o masă de 1000 de studenți. Acest număr mare de studenți face ca și grupele de lucru să aibă un număr mare de studenți astfel încât este mult mai greu pentru un profesor să lucreze cu 30-35 de studenți față de 15-20 cât sunt în Occident. Așadar, o primă diferență între școala românească și cea din Occident o reprezintă numărul mare de studenți dintr-o grupă cu care un professor trebuie să lucreze.

O altă diferență este legată de faptul că în universitățile din Occident nu ți se recomandă un singur curs pentru a învăța la o materie. Și acest lucru se întâmplă mai ales la programele de masterat unde studentul trebuie să aibă în vedere că pe anumite probleme juridice există mai multe opinii. În România, deseori studenții sunt obișnuiți, și este mult mai comod pentru ei, să aibă un suport de curs al profesorului care le predă cursul, fără a mai consulta și alte manuale. Ori, în acest fel, ca profesor, le poți îngusta viziunea studenților la opiniile și punctele tale de vedere.

Nu în ultimul rând aș spune că oportunitățile pe care le oferă studenților centrele mari universitare din Occident sunt și ele mult mai diverse față de oportunitățile oferite de centrele universitare din România. Ori acest lucru ține mai degrabă de dezvoltarea economică, socială și culturală a statelor occidentale și mai puțin de structura sistemului de învățământ.

Andrei Cristea: Pentru un tânăr care își dorește o carieră în avocatură ce sfat aveți?

Ștefan Deaconu: Aș spune că în primul rând au nevoie să învețe. Un atuu important este bagajul de cunoștințe solide pe care un tânăr îl are la început de drum în avocatură.

Apoi, au nevoie de perseverență, ambiție și timp pe care să îl aloce profesiei, mai ales la început de carieră. Dacă își doresc să aibă o carieră de succes în avocatură, acest succes va veni în timp, însă trebuie să aibă răbdare.

În al treilea rând este nevoie de onestitate în raporturile cu clienții. Vor întâlni deseori situații în care trebuie să fie onești cu clienții neputându-le promite „Luna de pe cer”.

Nu în ultimul rând le-aș sugera să aibă respect față de colegii lor avocați, judecători, procurori sau juriști pe care o să-i întâlnească în activitatea lor. Să nu uite că în munca lor sunt puși să facă bine societății. Rău pot face mulți. Avocații însă trebuie să fie mânați de acest țel: să facă bine!

Andrei Cristea: În Parlamentul României sunt foarte mulți juriști. Cum credeți că se îmbină politica și avocatura? Reprezintă un atuu pentru un politician faptul că este de profesie jurist?

Ștefan Deaconu: Nicio profesie nu cred că reprezintă un atuu pentru un om politic. De aceea, consider că nu ar trebui amestecate profesia de bază a unei persoane cu opțiunile politice ale sale. Cunoștințele juridice te pot ajuta în înțelegerea mult mai bine și mai rapid a procedurilor parlamentare, dar a fi om politic cred că înseamnă mult mai mult decât niște cunoștințe juridice. Un om politic are nevoie de charismă, are nevoie să înțeleagă oamenii și nevoile lor, trebuie să comunice eficient și să-și asume un rol de leadership în societate.

Ștefan Deaconu este profesor universitar doctor și membru în Consiliul Facultății de Drept a Universității din București. Este președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe de Comerț și Industrie a României și avocat în cadrul Baroului București. Are, de asemenea, o solidă experiență în sectorul public activând ca Director în Senatul României (2004-2005) și consilier preșidențial pe probleme juridice, șef al Departamentului Constituțional Legislativ al Administrației Prezidențiale (2005-2012).

„În profesia aleasă acceptă totdeauna că mâine poți fi mai deștept decât azi!” was last modified: ianuarie 9th, 2016 by Ștefan Deaconu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice