Procedura tragerii la răspundere a persoanei juridice nu este pusă în aplicare foarte corect din punctul meu de vedere

22 sept. 2017
Vizualizari: 1885

NICOLAE CÎRSTEA: Suntem împreună la Timișoara, pe 16 septembrie 2017, cu dl vicepreședinte al UNBR și prodecanul Baroului București, dl Petruț Ciobanu. Bine vă regăsim, d-le profesor!

PETRUȚ CIOBANU: Bine vă regăsesc și eu!

NICOLAE CÎRSTEA: Vă spun profesor pentru că, din câte îmi amintesc, fac parte din a doua generație a dumneavoastră la catedră și, deși toată lumea vă spune dl vicepreședinte, dl prodecan, eu îmi permit să vă spun d-le profesor.

PETRUȚ CIOBANU: Vă mulțumesc. Așa este, sunteți  a doua generație de studenți, dar este o calitate la care țin foarte mult, fiindcă profesor sper să fiu foarte mult timp, pe când funcția de vicepreședinte sau de prodecan sunt temporare.

NICOLAE CÎRSTEA: D-le profesor, o nouă conferință profesională la Timișoara – mai sunt chestiuni în materie penală care merită aprofundate, la care colegii avocați trebuie să primească răspunsuri?

PETRUȚ CIOBANU: Da, este o conferință la Timișoara, cred că este prima de acest gen organizată de Baroul Timiș. Sunt teme extrem de importante și de discutat. Vă dau un exemplu: tema susținută de către dl judecător Mihai Udroiu, legat de camera preliminară – este o temă de actualitate, cu foarte multe probleme, cu decizii ale Curții Constituționale. Tema susținută de către dl profesor Pașcu – Necesitatea reformării legislației penale și procesual-penale –, cu anumite excepții de neconstituționalitate care pot fi invocate, da, sunt de ajutor pentru colegii avocați și pentru practică. Încă nu s-a așezat foarte bine legislația penală și procesual-penală, ca și practica judiciară să fie unitară și previzibilă.

NICOLAE CÎRSTEA: Sunteți un reputat avocat în materie penală și aș vrea să vă întreb: Care ar fi, după părerea dumneavoastră, cele mai importante și provocatoare trei chestiuni care preocupă avocatul în materie penală?

PETRUȚ CIOBANU: Loialitatea administrării probelor în faza de urmărire penală; procedura camerei preliminare, că nu este foarte bine reglementată în ceea ce privește temeinicia acuzației; și, dacă ar fi să mai cântăresc, există și proceduri speciale – mă gândesc la tragerea la răspundere a persoanei juridice – e o procedură extrem de importantă în România, care nu este cunoscută foarte bine și care nu este pusă în aplicare foarte corect din punctul meu de vedere, mai ales în ceea ce privește măsurile preventive. Sunt situații în care se dispun măsuri asigurătorii, se ridică bunuri, se blochează conturi, se pune poprire, se soluționează cauza penală și după aceea se luptă colegii avocați să ridice aceste măsuri asigurătorii și sunt firme care intră în faliment datorită acestor măsuri asigurătorii. Sau durează urmărirea penală foarte mult timp și intră în faliment.

NICOLAE CÎRSTEA: Care sunt aptitudinile pe care trebuie să le aibă un avocat pentru a fi un foarte bun avocat în materie penală?

PETRUȚ CIOBANU: Sunt foarte multe. În primul rând ține de știința de carte –  trebuie să aibă știință de carte; și după aceea de caracter – să fie serios, să-și informeze clientul, să-și sfătuiască clientul la timp și în mod complet; și să-și respecte profesia, să se respecte pe el în primul rând.

NICOLAE CÎRSTEA: Dacă copilul dumneavoastră ar vrea să fie „ca tati”, să fie un nume important în avocatura de Drept penal, ați fi de acord cu această opțiune, sau care ar fi sfatul pe care i l-ați da?

PETRUȚ CIOBANU: Am două fete, de care sunt foarte mândru. M-aș bucura să își dorească să îmbrățișeze cariera de jurist. Nu cred că o vor face, dar dacă ar fi cazul, aș sfătui-o pe fiica mea cea mare, Miruna Teodora, să urmeze această carieră. Eu aș fi foarte mândru dacă ar lucra cu mine într-o firmă de avocatură, pe care să o coordonez, nu neapărat în Penal. Dar mi-aș dori ca măcar fiica cea mare să fie avocat – deși mama este judecător. Sper, dacă face facultatea, să aleagă opțiunea de avocat. E o profesie frumoasă, e o profesie care te învață foarte mult, te obligă să te dăruiești, te face să devii, ca om, foarte mult. Și e o profesie complexă, mai ales în ziua de astăzi.

NICOLAE CÎRSTEA: Pe de altă parte, avocatul de Penal are parte de foarte multe renunțări și foarte multe alegeri pe care trebuie să le facă. Care sunt aceste principale renunțări și alegeri pe care trebuie să le facă avocatul de Penal și pe care le faceți probabil și dumneavoastră, în activitate?

PETRUȚ CIOBANU: În primul rând trebuie să-și găsească un echilibru în viața privată. Doi – trebuie să-și găsească un partener care să-l înțeleagă. De cele mai multe ori noi nu știm siguri dacă la 6 sau 7 suntem la birou sau suntem acasă, pentru că sunt audieri care durează foarte mult seara sau în noapte. De multe ori, week-end-urile care sunt programate cu prietena sau soția nu le poți respecta. Dacă se începe o percheziție vineri dimineața, se dispune reținerea, măsuri preventive, urmează o propunere de arestare preventivă care are loc sâmbătă sau duminică, week-end-ul este compromis. O soție sau o prietenă poate să înțeleagă o dată, de două ori, de trei ori… dar după aceea e greu să înțeleagă. Sau când nu ești seara acasă și ești în anchetă. În primul rând trebuie să existe înțelegere, comunicare. Sunt foarte multe sacrificii pe care le face un avocat de Penal. Așa, din exterior arată frumos când ești în cazuri mediatizate, când obții un rezultat pozitiv, când instanța pronunță o hotărâre de achitare. Dar sunt foarte multe renunțări; în primul rând la ceea ce ai dori să faci în timpul liber, fiindcă nu-l mai ai, și în al doilea rând îi vitregești pe cei de lângă tine, fiindcă nu le acorzi timpul liber necesar sau de care ar avea ei nevoie sau pe care îl solicită.

NICOLAE CÎRSTEA: În ultimul consiliu UNBR s-a publicat o recomandare a unor onorarii minimale. După câteva săptămâni de la această publicare sunt diverse puncte de vedere – cum primiți, ce feed-back primiți dumneavoastră la UNBR și ca avocat, ca și coleg al dumnealor? Sunt de acord colegii cu această recomandare?

PETRUȚ CIOBANU: O să vă mărturisesc ceva. Aș prefera să nu am o poziție tranșantă acum; avem o ședință de comisie permanentă – 6-7 octombrie –, în care, într-adevăr, vom hotărî cu privire la această intrare în vigoare a hotărârii UNBR. Sunt foarte mulți colegi care sunt de acord, dar nu vă ascund că sunt și colegi care au criticat în ceea ce privește tipurile de sancțiuni introduse în această hotărâre. Eu cred că este o hotărâre care este benefică pentru avocați și îi va ajuta în activitatea de zi cu zi. Este o hotărâre care recomandă niște onorarii minimale, care sunt prevăzute în Legea profesiei de avocat, astfel cum a fost modificată prin Legea 25/2017. Cred că este benefică, dar, ca orice reglementare, ea poate fi perfecționată și a contat foarte mult să avem feedback-ul colegilor din țară care, într-adevăr, au comunicat prin poșta electronică o serie de opinii. Unele sunt bune, unele sunt mai puțin bune, altele sunt foarte bune – ele vor fi luate în discuție în ședința de comisie permanentă din 6-7 octombrie, care va avea loc la Bacău.

NICOLAE CÎRSTEA: Aș vrea să vă întreb, d-le profesor, dacă ați avea posibilitatea, dacă ați fi într-o funcție de ministru sau secretar de stat, care ar fi modificările legislative pe care le-ați promova prima dată în această materie în care dumneavoastră activați – materia penală și procesual-penală.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PETRUȚ CIOBANU: Vă mulțumesc. Mi-e dificil să răspund la această întrebare, fiindcă nu doresc să fiu ministru sau să ocup o funcție publică la nivel de executiv – îmi iubesc profesia foarte mult. Cred că pot să fac acest lucru în momentul în care ministrul Justiției, indiferent cine va fi acesta, își va dori cu adevărat să reformeze legea penală, legea procesual-penală și, în primul rând, sau cea mai bună dovadă a acesteia ar fi să recunoască funcția apărării, să recunoască rolul avocatului în procesul penal, cu drepturi, cu garanții, astfel încât cetățeanul, nu neapărat avocatul, să aibă în realitate un proces echitabil și să aibă o apărare efectivă.

Sunt multe de spus. Sunt foarte multe incidente procedurale, avocații n-au timpul material necesar să-și pregătească apărarea; termenele sunt foarte scurte, condițiile de studiu de cele mai multe ori nu sunt cele mai bune, avocații din oficiu care merg la penitenciare să ia legătura cu inculpații n-au unde să studieze dosarele. Sunt foarte multe probleme și asta presupune un proces de reformulare a legislației în timp. Nu se poate face o reformă reală într-o lună-două-trei. Asta presupune doi-trei ani de zile și cu consultarea tuturor colegilor care activează. Pentru că problemele practice nu sunt numai în București – pot fi și la Timiș, și în Suceava, în Cluj sau în Constanța. Deci trebuie să fie o consultare a colegilor din țară.

NICOLAE CÎRSTEA: În calitate de prodecan al Baroului București, aș vrea să vă întreb câteva lucruri despre zilele Baroului București. Iată, peste o săptămână ne revedem la București, la această manifestare importantă pentru Baroul București. Ce reprezintă pentru avocații din Baroul București și pentru dumneavoastră personal această aniversare?

PETRUȚ CIOBANU: E o aniversare importantă; e o tradiție. Vorbeam cu colegii mai în vârstă, avocați – înainte de ’89 era o tradiție la care participau și magistrați. Se reînvie această tradiție, Baroul București face eforturi deosebit de mari pentru a-i da relevanța pe care ar trebui să o aibă această zi. E vorba de Baroul București și Ziua Baroului București, barou care este cel mai mare din sud-estul Europei. Sunt invitați, delegați din țară, din străinătate și să sperăm că va fi o reușită în ceea ce privește acest eveniment. Sunt așteptați toți colegii avocați membri în Baroul București să participe; sunt o serie de conferințe, de mese rotunde – dar aici cred că putem să discutăm mai multe după ziua de marți, când se definitivează programul și avem ședință de consiliu. Într-adevăr, începând de vineri, sâmbătă, vor debuta aceste evenimente. Eu, personal, ca prodecan al Baroului București, sunt foarte mândru de ceea ce se realizează în prezent și că se reușește să se celebreze această zi și să devină o tradiție. Este ziua noastră, a avocaților din Baroul București.

NICOLAE CÎRSTEA: Vă mulțumesc, d-le profesor, și vă doresc succes!

PETRUȚ CIOBANU: Și eu vă mulțumesc pentru invitație. Toate cele bune!

Procedura tragerii la răspundere a persoanei juridice nu este pusă în aplicare foarte corect din punctul meu de vedere was last modified: septembrie 22nd, 2017 by Petruț Ciobanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice