Cred că este nevoie ca în anul Centenarului să fim mult mai uniți, să fim mai solidari, să ne gândim la binele profesiei înainte de a ne gândi la binele personal sau interesul personal

22 oct. 2018
Vizualizari: 1765

Nicolae Cîrstea: Dle prodecan Petruț Ciobanu, suntem la finalul celor două zile de aniversare a Zilelor Baroului București – cum a fost această ediție?

Petruț Ciobanu: N-aș vrea să vă contrazic, dar încă nu s-au terminat, avem și spre seară o petrecere. Dar în ceea ce privește partea de conferință lucrativă, eu unul, personal sunt foarte mulțumit, din cel puțin două puncte de vedere: Prezența a fost numeroasă din partea colegilor din Baroul București, în primul rând – și țin să le mulțumesc – și, în al doilea rând, au fost foarte mulți colegi din alte țări. Și aici poate că ar fi bine să spunem de colegii din Belgrad, din Sofia, am văzut și din Milano – ceea ce pe noi ne bucură foarte mult. Acesta ar fi primul lucru. Iar al doilea lucru – s-a discutat concret, aplicat, despre problemele pe care le are profesia de avocat la nivel național și la nivelul Baroului București, și am rămas surprins să constat că aceleași probleme le au și colegii din Belgrad, și cei din Sofia. Și ați fost prezent în sală, ați văzut că vorbeau de un protest care a durat aproape 5 luni de zile, în care colegii din Baroul Belgrad au refuzat să presteze servicii avocațiale și dialogul pe care l-au avut cu autoritățile judiciare. Extrem de interesantă poziția pe care au avut-o și rezultatul pe care l-au obținut.

Ce este foarte important de spus – și bănuiesc că colegii vor ști: S-a semnat un memorandum de colaborare între Baroul Belgrad și Baroul București, care este extrem de important pentru ambele părți semnatare și dl decan a anunțat în premieră că același lucru se va întâmpla și cu Baroul din Chișinău, din câte am înțeles.

Nicolae Cîrstea: Cum poate contribui experiența națională, experiența cu care vin invitații din afara țării la viața avocatului din România și în special a celui din Baroul București?

Petruț Ciobanu: Cred că trebuie să existe o comunicare, fiindcă problemele lor din profesie sunt și problemele noastre. Ne pot ajuta cu experiența, cu know-how-ul pe care-l au cu privire la rezolvarea problemelor; și 2 – cred că atunci când există multe probleme la nivelul profesiei, o conexiune internațională poate să facă astfel încât vocea profesiei de avocat să fie auzită mult mai bine la CCBE și să obținem un sprijin de la CCBE. Colegii din Belgrad au spus că au avut, la momentul conflictului, suportul profesional al CCBE-ului, ceea ce este foarte important. Uneori problemele nu pot fi rezolvate doar pe plan local sau național, trebuie ca profesia să reacționeze la nivel internațional.

Nicolae Cîrstea: Cum se vede realitatea în profesia de avocat, dacă ar fi să pornim de la titlul mesei rotunde de astăzi – Profesia de avocat, realități și perspective. Sunt lucruri îngrijorătoare, sunt lucruri care s-au stabilizat în profesia de avocat?

Petruț Ciobanu: Din păcate sunt lucruri îngrijorătoare, dar sunt și lucruri pozitive, din fericire. Aș pleca de la ceea ce a spus dl președinte ieri despre realitatea din profesia de avocat: Aproape 25% dintre avocați sunt înscriși la asistență judiciară, veniturile sub 600 de euro pe care le au majoritatea avocaților. Aș vrea să punctez ceea ce a spus dl director al INPPA despre faptul că, într-adevăr, nu mai există o relație între stagiar și maestru și că s-ar putea să dispară acest lucru în timp, dar aș vrea să închei într-o notă optimistă: Cred că lucrurile se vor schimba în bine, dar dacă se va insista, cred eu, pe ceea ce înseamnă pregătire profesională. Eu am un crez profesional: Noi, avocații, trebuie să fim atât de bine pregătiți profesional, încât să nu putem să fim ignorați. Iar până la urmă, societatea civilă va înțelege că nu luptăm pentru drepturile avocaților, ci luptăm pentru drepturile cetățeanului, în fața unui stat care tinde să fie din ce în ce mai opresiv în ceea ce privește aceste drepturi.

Nicolae Cîrstea: Dacă ar fi să privim retrospectiv acești aproape 30 de ani de la Revoluția română din 1989, făcând o paralelă și cu evoluția profesiei de avocat, cum s-ar putea vedea perspectivele în profesia de avocat, dle profesor și prodecan?

Petruț Ciobanu: E greu să vorbesc, fiindcă eu n-am exercitat profesia înainte de ’89, știu mai mult de la colegi de-ai mei. Aș vrea să fie ca în perioada interbelică, de ceea ce s-a vorbit chiar aici, de Take Ionescu; aș vrea să fie, iarăși, un Istrate Micescu prințul profesiei de avocat; aș vrea să fie iarăși un Dongoroz în profesia de avocat. Noi trebuie să facem tot ce este posibil ca profesia să aibă o perspectivă roz, deși din partea statului sunt încercări foarte, foarte mari de a știrbi ceea ce înseamnă independența avocaților. Aduceți-vă aminte, anul trecut s-a vorbit – și acum doi ani de zile – de o superimunitate a avocaților. E greșit. Profesia de avocat a câștigat foarte mult în ceea ce privește independența, libertatea profesională, avem foarte multe drepturi, dar nu le avem pe toate pe care le-am dori. Și în materie penală sunt mai multe, nu cred că este timpul acum să vorbim de ceea ce înseamnă o apărare loială sau dreptul la un proces echitabil. Trebuie să stăruim să avem niște reușite profesionale pentru cetățeni și perspectiva să devină, dintr-o teorie, să devină ceva practic pentru cetățean. Adică cetățeanul să se simtă apărat de un avocat bine pregătit profesional și să poată să plătească onorariul care este perceput de un avocat. Fiindcă și condiția aceasta economică impune, la un moment dat, o deprofesionalizare. Degeaba muncești foarte mult pentru un dosar, dacă clientul îți spune: Da, sunt de acord, este un onorariu onest, corect, dar n-am cum să te plătesc pentru acest lucru – în condițiile în care foarte mulți sunt disponibilizați sau nu mai au resurse financiare. Mulți încearcă să găsească soluții amiabile, să nu mai ajungă la instanța de judecată, prin acea procedură de mediere.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru colegii avocați din interiorul Baroului București, dar și pentru cei din afara baroului, din țară?

Petruț Ciobanu: Cred că este nevoie ca în anul Centenarului să fim mult mai uniți, să fim mai solidari, să se gândească la binele profesiei înainte de a se gândi la binele personal sau interesul personal și, ceea ce este foarte important, să sprijine conducerea profesiei de avocat, și la nivel local, și la nivel național. Și un sfat – și n-aș vrea să mi-o ia în nume de rău alți colegi: Cred că tinerii ar trebui să se implice mai mult din interior, nu de pe margine. E nevoie de o infuzie de capital tânăr, de gândire nouă și să ajute profesia, chiar dacă de multe ori s-ar putea ca ideile lor să nu fie cele îmbrățișate de profesie. Dar prin faptul că avem un dialog, cred că profesia va câștiga foarte mult.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle prodecan, pentru această organizare, pentru ceea ce s-a întâmplat în aceste două zile aici, la Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului. Ne-am bucurat să fim parteneri cu dumneavoastră, cu Baroul București, la acest eveniment, să putem populariza și să transmitem live, să înregistrăm lucrările acestei manifestări prestigioase deja.

Petruț Ciobanu: Noi vă mulțumim. Cred că a fost un succes și dorim să fim în continuare parteneri în viitor la următoarele evenimente. Vă mulțumesc și eu.

Cred că este nevoie ca în anul Centenarului să fim mult mai uniți, să fim mai solidari, să ne gândim la binele profesiei înainte de a ne gândi la binele personal sau interesul personal was last modified: octombrie 22nd, 2018 by Petruț Ciobanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice