Din păcate, viața economică în România, a persoanelor juridice, nu este roz sau nu este de cel mai bun augur

6 mart. 2019
Vizualizari: 1040

Nicolae Cîrstea: 8 februarie 2019, Craiova, Aula Magna – o nouă ediție, a V-a, a Conferinței naționale de Drept penal al afacerilor. Dle profesor Petruț Ciobanu, sunteți membru de bază al acestei echipe, formate în jurul echipei Revistei Române de Drept Penal al Afacerilor și al Conferinței de Drept penal al afacerilor.

Petruț Ciobanu: Vă mulțumesc. E adevărat, este a V-a ediție pentru ceea ce înseamnă Conferința Națională de Drept penal al afacerilor și sperăm să fie cât mai multe, fiindcă, din păcate, anumite reviste de drept penal și cele care țin de dreptul penal al afacerilor au avut o existență relativ scurtă în domeniul editorial. Conferința se dovedește a fi un real succes, Aula Facultății de Drept este plină, iar participanții se dovedesc extrem de interesați de subiectele care au fost prezentate și analizate.

Nicolae Cîrstea: Mai sunt subiecte de abordat în această zonă, a Dreptului penal al afacerilor? Practic, sunt două evenimente în București, am început să mergem și în țară, la Timișoara, acum câteva săptămâni; acum la Craiova și probabil că anul acesta vom aborda și alte orașe noi.

Petruț Ciobanu: Este adevărat, ca organizatori ținem să fie cel puțin două evenimente în București – și mă refer la mai și noiembrie, după cum bine știți. Într-adevăr, a fost la Timișoara, suntem la Craiova, îmi doresc foarte mult să fie și un eveniment la Iași, capitala Moldovei. Da, în raport de întrebarea dumneavoastră, sunt foarte multe probleme de discutat, fiindcă persoana juridică, în viața juridică pe care o are, întâlnește tot felul de provocări și poate fi supusă unor investigații de natură penală – unele pot să fie fundamentate, altele mai puțin fundamentate. Iar pentru o persoană juridică, este foarte importantă bonitatea, imaginea publică pe care o are, mai ales că sunt anumite pedepse complementare care îi pot interzice participarea la anumite licitații sau de altă natură, mult mai grave. Există o procedură de informare, un cetățean se informează despre persoana juridică la Registrul Comerțului, vede că n-are activitate, ce obiect de activitate are, dacă este implicată într-o procedură judiciară – și atunci se gândește foarte bine dacă ar intra într-o conlucrare profesională cu o persoană juridică investigată din punct de vedere penal.

Nicolae Cîrstea: Care este, din punct de vedere al specialistului, sfatul pe care dumneavoastră l-ați da unui om de afaceri, unui administrator de societate comercială, ca să nu cadă pradă acestor investigații?

Petruț Ciobanu: În primul rând să apeleze la specialiști și să solicite o consultanță. Dar sunt două condiții aici: să selecteze foarte bine specialiștii, fiindcă – ați văzut și dumneavoastră – acum ne confruntăm și cu problema falșilor avocați. Deci în principal să solicite o expertiză profesională din partea unui specialist; și e bine să fie o consultanță juridică scrisă, pentru a arăta buna-credință în cazul unei investigații. Cu specificarea să nu fie o consultație pro causa. Adică să fie o consultație profesională, în momentul în care administratorul, directorul general, președintele Consiliului de Administrație vin și solicită o consultație pe o anumită problemă – o operațiune de investiție, o operațiune de fuziune sau participarea la o licitație – orice problemă juridică. E bine să solicite – înainte de a face o greșeală sau de a fi supus unei investigații – sfatul unui expert, al unui profesionist.

Nicolae Cîrstea: Mass-media transmite aproape zilnic informații legate de procese celebre, de oameni celebri care sunt în aceste situații. Practic, pare ca fiind nesfârșită această materie și laturile în care te poate duce o asemenea investigație, problemele penale pe care le poți avea la un moment dat.

Petruț Ciobanu: Din păcate, nici statul român nu este corect din punctul acesta de vedere. Legislația este foarte stufoasă și nu întotdeauna este o legislație bună, adusă la zi. Întotdeauna legislația se schimbă, sunt foarte multe lacune. Vă dau un exemplu: Legea nr. 241/2005, care se referă la prevenirea și combaterea infracțiunilor de evaziune fiscală, nu conține nicio măsură de prevenire. Nu mai este incriminată din punct de vedere contravențional, ci este incriminată direct ca infracțiune. Or, dacă era incriminată drept contravenție, era o măsură de prevenție. Pe de altă parte, într-adevăr, foarte mulți oameni de afaceri, pentru a supraviețui, sunt nevoiți să facă tot felul de artificii. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu ei când recurg la aceste lucruri. Dar sunt foarte mulți care nu mai pot să plătească anumite taxe și impozite la stat. Statul nu este cel mai bun partener economic, plătește la interval de 180 de zile sau și mai mult și se intră în incapacitate de plată. Din păcate, viața economică în România, a persoanelor juridice, nu este roz sau nu este de cel mai bun augur.

Nicolae Cîrstea: Cunoașterea legii se prezumă. Cum poate, totuși, un om…?

Petruț Ciobanu: E dificil să cunoști toată legislația penală specială; o cunoști în momentul în care te confrunți cu ea ca profesionist. Și sunt foarte multe noutăți legislative – observați în domeniul fiscal-financiar că se schimbă de la o lună la alta. Orice om de afaceri nu mai poate să-și facă un plan de afaceri, un business-plan pe o durată de 3 ani de zile. Nu mai poate să mai hotărască ce investește, cât investește, în ce operațiuni. Totul este bulversat, din păcate. Observați, la ora actuală – nici nu știu dacă a fost votat astăzi bugetul de către Guvernul României. De o săptămână de zile se discută de acest buget. O inconsecvență, din păcate, care se răsfrânge în mediul de afaceri.

Nicolae Cîrstea: Care sunt profesioniștii în materia abordată și în care v-ați specializat și dumneavoastră, pe care îi apreciați în România?

Petruț Ciobanu: N-aș vrea să vă dau nume. Sunt foarte mulți. Din păcate, sunt și falși profesioniști. Și aici, orice om de afaceri ar trebui să verifice în primul rând, imaginea profesională, anvergura profesională, de cât timp este avocat, ce cazuri a mai avut, în ce cazuri a fost implicat. Vă dau un exemplu: Poți să fii un foarte bun profesionist, dar să nu te prezinți a doua zi la proces sau la o audiere. Și atunci, ce faci?! Sunt foarte multe societăți profesionale unde avocații au început să-și facă departament de drept penal al afacerilor. Solicitările sunt din ce în ce mai mari în viața profesională. N-aș vrea să numesc o persoană sau alta. Ei sunt cunoscuți; sunt avocați cu notorietate profesională, care nu au nevoie să fie nominalizați. Se știu, în domeniul nostru profesional.

Nicolae Cîrstea: Sunt modificări legislative care sunt în prim-plan în acest moment? Se așteaptă aceste modificări legislative?

Petruț Ciobanu: Discutăm de ceea ce înseamnă Codul penal și Codul de procedură penală, să vedem ce dezbateri vor fi în Parlament – cred că vor fi interesante. Da, și vor fi anumite dispoziții care vor fi preluate din deciziile Curții Constituționale, tocmai pentru a proteja cetățeanul împotriva abuzurilor pe care le fac organele judiciare într-o investigație penală. Vor fi modificări legislative destul de mari, cred eu. Important e să fie și corecte, și constituționale, și să fie făcute pentru cetățean.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle profesor.

Petruț Ciobanu: Mulțumesc și eu. Cu respect.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Din păcate, viața economică în România, a persoanelor juridice, nu este roz sau nu este de cel mai bun augur was last modified: martie 6th, 2019 by Petruț Ciobanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice