Discuțiile cu privire la lege nu se fac de către presă ori de către stradă, ci de către persoane avizate, în cadrul conferințelor științifice

9 mart. 2017
Vizualizari: 1898

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Petruț Ciobanu, vicepreședinte UNBR, specialist în materia Dreptului Penal și Procesual-penal. Bine v-am regăsit, d-le profesor!

Petruț Ciobanu: Bine ne-am reîntâlnit! Și mi-a făcut o deosebită plăcere și vă mulțumesc pentru invitația de astăzi!

Nicolae Cîrstea: Suntem la Iași – probleme controversate de Drept penal și procesual-penal la trei an de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale. Cum vi s-a părut această conferință făcută după mulți ani în care nu prea s-au făcut conferințe la Iași?

Petruț Ciobanu: Cred că în primul rând ar trebui să subliniem faptul că Iașiul începe din nou să țină conferințe. A fost o pauză foarte mare, nejustificată. În al doilea rând, cred că valoarea invitaților a dat valoare conferinței, fiindcă au fost reputați profesori – prof. Stăteanu, prof. Cioclei, prof. Atasiei și, nu în ultimul rând, dl Tudorel Toader, în dublă calitate, de rector și ministru al Justiției. A fost un real interes, din ce am văzut în sală; au fost interactivi, au fost adresate întrebări. Și, ceea ce este de apreciat, au stat până la ora 5:30 după-amiază – o zi destul de plină și, din ce am văzut, foarte multe probleme au fost dezbătute.

Mi s-a părut foarte interesantă și cred că a fost o conferință reușită. Vă spun din experiența celorlalte conferințe pe care le am. Am citit pe fața lor interesul, prin întrebările adresate, prin problematica pusă cred că a fost o conferință reușită.

Nicolae Cîrstea: Este adevărat că Dreptul procesual-penal ține prima pagină a mass-mediei naționale, fie în print, fie în online. Dreptul penal preocupă nu numai pe juriști, ci în general societatea românească în aceste zile și în această perioadă pe care o trăim.

Petruț Ciobanu: Din păcate da, și o spun cu tristețe, pentru că e vorba de drepturile și libertățile cetățeanului. Și, într-adevăr, Penalul are consecințe mult mai multe asupra siguranței, asupra libertății persoanei, dar sunt greșit înțelese problemele și sunt foarte mulți cei care le comentează și nu le-au citit. Sunt foarte mulți colegi de-ai mei avocați care s-au pronunțat pe celebrele ordonanțe 13 și 14 fără să le fi citit măcar. Eu spun că este nevoie acum de o lege a grațierii, nu de ordonanțe de urgență. Ar fi o măsură benefică. Și, într-adevăr, se discută foarte mult astăzi, dar cel mai mult mă deranjează că se discută în mass-media de către persoane care nu sunt avizate. Discuția trebuie să fie în cadrul conferințelor, de persoane avizate, într-o modalitate coerentă, științifică, nu neapărat la televiziuni sau în stradă. Strada niciodată nu o să dea ceva benefic din punct de vedere legislativ. Cel care își asumă răspunderea și oportunitatea pentru legislație este Legislativul. Nu poate niciodată strada să legifereze.

Nicolae Cîrstea: Sunt discuții legate de modificarea codurilor penale. Din punctul dumneavoastră de vedere aceste coduri trebuie modificate într-o modalitate substanțială sau ar trebui reparate doar anumite părți, anumite zone, articole ale Codului penal și Codului de procedură penală.

Petruț Ciobanu: Din punctul meu de vedere e dificil să fie reparat ceva. E ca o construcție la care repari, repari și ajungi să o distrugi. Cred că trebuie modificate, fiindcă practica judiciară a arătat că legislația penală nu este cea mai bună și a produs consecințe destul de neplăcute și negative în rândul societății. Gândiți-vă că în loc să fie vorba de o Justiție care să fie apropiată de cetățean, s-a produs mai mult o injustiție și cetățeanul nu mai are încredere în Justiție. Acel spor obligatoriu, foarte multe persoane nu mai respectă normele legale… Și vă dau un exemplu: o persoană peste 18 ani, o persoană majoră care săvârșește mai multe infracțiuni de furt – sustrage radiocasetofoane din mai multe autoturisme sau anvelope, 5-6 furturi, va primi o pedeapsă, la un moment dat, ca pentru o tentativă de omor. Ceea  ce în familia lui, în mediul lui, în cercul de cunoștințe va genera o inechitate socială. O să spună: „Păi a furat din 5-6 mașini și primește 12-15 ani de pușcărie și unul care a omorât un om tot atât primește”. Și atunci este o inechitate și lumea nu mai respectă tot ceea ce înseamnă sistemul justiției, mai ales că văd și anumite cazuri mediatizate la televizor – abuzuri…

Dar – revin –, din păcate modalitatea în care se discută aceste modificări legislative nu este cea mai bună. Trebuie făcut un nou Cod penal și un nou Cod de procedură penală, dar să fie făcut de către experți și de către practicieni. Adică până la urmă cetățeanul are cel mai mult de suferit dacă nu vin și practicienii. E ușor să faci o lege pe hârtie, dar dacă n-ai experiența practică cum se adresează cetățeanului? Și, da, cred că trebuie revizuită toată legislația penală și procesual-penală.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc d-le profesor, sper să ne revedem curând la alte conferințe ale INPPA, ale Universului Juridic…

Petruț Ciobanu: Cred că următoarea conferință la care o să ne vedem va fi cea de la Sibiu din 8 aprilie și vă mulțumesc încă o dată pentru invitație. Cu multă plăcere!

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și eu.

Discuțiile cu privire la lege nu se fac de către presă ori de către stradă, ci de către persoane avizate, în cadrul conferințelor științifice was last modified: martie 9th, 2017 by Petruț Ciobanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice