JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune de scurtă durată. Proces-verbal de adjudecare a unor terenuri la licitație publică. Neîncheierea contractului de vânzare-cumpărare. Inexistența justului titlu

14 oct. 2020
Vizualizari: 22
  • C.civ. din 1864: art. 1895
  • C.civ. din 1864: art. 1897
  • Legea nr. 54/1998: art. 2
  • Legea nr. 85/2006: art. 120

Procesul-verbal de adjudecare a terenurilor scoase la licitație publică în procedura falimentului nu poate constitui justă cauză în sensul art. 1897 alin. (1) din vechiul Cod civil, neîndeplinind cerințele de formă impuse de lege pentru transmiterea proprietății imobilelor. Aceasta întrucât, pentru transferul valabil al dreptului de proprietate asupra terenurilor, dispozițiile legale imperative impuneau încheierea de către lichidator de contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică, ce urmau a fi perfectate de notarul public pe baza procesului-verbal de licitație. Ca atare, înscrisul invocat ca just titlu nu este apt să transfere dreptul de proprietate asupra imobilelor a căror uzucapiune se pretinde prin acțiune și, fiind lovit de nulitate, nu poate servi de bază prescripției de 10 până la 20 ani, potrivit art. 1897 alin. (2) din vechiul Cod civil.

(ICCJ, secția I civilă, decizia nr. 2052 din 14 octombrie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune de scurtă durată. Proces-verbal de adjudecare a unor terenuri la licitație publică. Neîncheierea contractului de vânzare-cumpărare. Inexistența justului titlu was last modified: noiembrie 23rd, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.