JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Sechestru asigurător. Proces penal în curs de judecată. Contestarea modului de valorificare a bunurilor mobile în cadrul licitaţiei. Cerere de restituire a sumelor achitate de terţul adjudecatar. Competenţă materială

6 oct. 2022
Vizualizari: 54
  • C.proc.pen.: art. 252 alin. (8)
  • C.proc.pen.: art. 252^1 alin. (4)
  • C.proc.pen.: art. 252^4
  • Legea nr. 318/2015: art. 20
  • Legea nr. 318/2015: art. 27
  • Legea nr. 318/2015: art. 28
  • Legea nr. 318/2015: art. 29 alin. (1)
  • NCPC: art. 775

Dispozițiile art. 252^4 C.proc.pen., care reglementează procedura de contestare a modului de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, acoperă și ipoteza în care adjudecatarul invocă anumite vicii referitoare la procedura de valorificare a bunurilor sechestrate, având în vedere că, după momentul valorificării prin licitație publică, sechestrul trece asupra sumelor plătite de adjudecatar, astfel cum reiese din coroborarea dispozițiilor art. 775 C.proc.civ., art. 252^1 alin. (4) și art. 252 alin. (8) C.proc.pen.
Astfel, nu se poate considera că scopul instituirii măsurii asigurătorii a fost atins odată cu dispunerea măsurii valorificării bunurilor mobile sechestrate, finalizată cu consemnarea sumelor de bani rezultate din vânzarea bunurilor în contul bancar prevăzut de art. 252 alin. (8) C.proc.pen. la dispoziția organului de urmărire penală, în situația în care adjudecatarul solicită restituirea parțială a sumelor achitate, întrucât se poate ajunge, în mod indirect, la ridicarea parțială a sechestrului asupra sumelor de bani solicitate, ceea ce are ca efect diminuarea sumei indisponibilizate.
Prin urmare, câtă vreme există posibilitatea contestării modului de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, conform procedurii prevăzute de dispozițiile art. 252^4 C.proc.pen., competența materială de soluționare a cererii prin care terțul adjudecatar solicită restituirea sumelor plătite, reprezentând contravaloarea mărfurilor dobândite în urma licitației, aparține instanței penale.

(ICCJ, Secția a I civilă, decizia nr. 1819 din 6 octombrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Sechestru asigurător. Proces penal în curs de judecată. Contestarea modului de valorificare a bunurilor mobile în cadrul licitației. Cerere de restituire a sumelor achitate de terțul adjudecatar. Competență materială was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.