JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Persecuție politică. Concediere. Răspundere civilă delictuală. Daune materiale și morale. Prescripție extinctivă

29 iun. 2021
Vizualizari: 39
  • Decretul nr. 167/1958: art. 8

Legiuitorul român, după 22 decembrie 1989 a adoptat două acte normative incidente în materia despăgubirilor pentru daune morale suferite de persoanele persecutate din motive politice în perioada comunistă, astfel că există două norme juridice – art. 4 din Decretul-lege nr. 118/1990 și art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 221/2009 – cu aceeași finalitate, și anume acordarea unor sume de bani persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, acte normative de care reclamantul a uzat, însă este nemulțumit de cuantumul măsurilor acordate. În virtutea acestor dispoziții legale, reclamantul, cu atât mai mult cu cât știa că a fost persecutat de regimul comunist, fiind destituit din funcția deținută, putea, după intrarea în vigoare Decretului-lege nr. 118/1990, publicat în Monitorul Oficial nr. 50 din 9 aprilie 1990, să cunoască drepturile de care ar fi beneficiat în virtutea acestui act normativ, iar în situația în care ar fi fost nemulțumit de cuantumul acestora să se adreseze instanțelor de judecată, însă acțiunea a fost promovată abia la data de 13 noiembrie 2018, dupa aproximativ 28 ani.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1559 din 29 iunie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Persecuție politică. Concediere. Răspundere civilă delictuală. Daune materiale și morale. Prescripție extinctivă was last modified: noiembrie 14th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.