JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Opozabilitatea efectelor contractului. Operă muzicală. Comunicare publică. Utilizator. Calitate procesuală pasivă. Răspundere contractuală. Autorizație licență neexclusivă. Contract de finanțare nerambursabilă

18 ian. 2022
Vizualizari: 56
  • NCC: art. 1280
  • NCC: art. 1382

În speță, instanța de apel nu a demonstrat mecanismul legal prin care se poate antrena răspunderea ambilor pârâți (în configurarea raportului judiric de drept procesual stabilit de reclamantă prin cererea de chemare în judecată), în condițiile în care unul dintre ei este parte contractantă (B., în prezent, radiată), iar celălalt nu, sau în condițiile în care cauza raportului juridic obligațional dedus judecății nu este reprezentată de răspunderea civilă delictuală (întrucât evenimentul s-a derulat în condițiile legii dreptului de autor, cu obținerea unei autorizații licență neexclusivă), tip de răspundere în care regula aplicabilă pentru repararea prejudiciului ar fi fost solidaritatea, potrivit art. 1382 din C. civ.
În acest context, Înalta Curte apreciază că instanța de apel a ignorat și dispozițiile art. 1280 din C. civ. referitoare la relativitatea efectelor contractului, în ceea ce privește autorizația licență neexclusivă, având în vedere că, prin reținerea calității procesuale pasive a Municipiului Constanța, s-a confirmat posibilitatea îndeplinirii obligațiilor de plată a remunerațiilor datorate de o parte contractantă cu titlu de drepturi patrimoniale de autor, de către un terț în raport cu acest contract, respectiv de recurentul-pârât din cauză.

(ICCJ, Secția a I civilă, decizia nr. 1 din 18 ianuarie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Opozabilitatea efectelor contractului. Operă muzicală. Comunicare publică. Utilizator. Calitate procesuală pasivă. Răspundere contractuală. Autorizație licență neexclusivă. Contract de finanțare nerambursabilă was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.