JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil. Vânzări succesive. Pierderea bunului în urma admiterii acţiunii în revendicare. Răspunderea pentru evicţiune. Condiţia anteriorității cauzei evicţiunii

4 mai 2022
Vizualizari: 89
  • C. civ.: art. 1325
  • C. civ.: art. 1336
  • C. civ.: art. 1337
  • C. civ.: art. 1341
  • C.civ.: 1864

Caracterul accesoriu al garanției pentru evicțiune față de dreptul de proprietate transmis obligă vânzătorul să garanteze pentru evicțiune orice subdobânditor ulterior. Astfel, într-un lanț contractual (în ipoteza vânzărilor succesive ale bunului), aceasta se traduce în posibilitatea oricărui subdobânditor de a introduce acțiunea în garanție pentru evicțiune împotriva oricărui autor anterior. Această posibilitate, a îndreptării împotriva primului vânzător sau împotriva tuturor vânzătorilor, profită oricărui cumpărător, care are dreptul de a alege împotriva cui se va îndrepta cu acțiunea în răspundere pentru evicțiune și nu obligația de a alege primul vânzător din șirul de înstrăinări succesive.
Deși hotărârea prin care s-a dispus obligarea cumpărătorului la a lăsa unui terț în deplină proprietate și posesie imobilul a fost pronunțată după încheierea contractului de vânzare-cumpărare, având în vedere chestiunea litigioasă tranșată în acțiunea în revendicare, în sensul că fostul proprietar de la care a fost preluat, în mod abuziv, imobilul nu a pierdut niciodată dreptul de proprietate asupra acestuia, reiese că este îndeplinită condiția anteriorității cauzei evicțiunii, pentru activarea obligației de garanție a vânzătorului. Prin urmare, nu are relevanță data la care a fost pronunțată hotărârea judecătorească prin care a fost recunoscut dreptul de proprietate al terțului, întrucât acest drept de proprietate al fostului proprietar nu a ieșit niciodată din patrimoniul acestuia, existând deci înaintea vânzării.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 930 din 4 mai 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil. Vânzări succesive. Pierderea bunului în urma admiterii acțiunii în revendicare. Răspunderea pentru evicțiune. Condiția anteriorității cauzei evicțiunii was last modified: noiembrie 4th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.